Klasszikus

Japánban is nyerők vagyunk

2010.06.04. 12:16
Ajánlom
Slezák Andrej szlovák-magyar komponista Aquarius című kompozíciója kapta a második díjat az egyik legjelentősebb nemzetközi zeneszerzőversenyen.

A Toru Takemitsu Award 2010 május 30-i döntőjében az Aquarius néven jelölt kompozíció a világ 30 országából érkező 86 versenymű közül került a négy legjobb közé, amelyeket ünnepélyes koncerten adott elő a Tokiói Filharmonikusok Zenekara Takeshi Ooi vezényletével.

„Az Aquarius szimfonikus zenekarra írt mű, amelyet elsősorban a víz mint természeti jelenség inspirált" - nyilatkozott a jelenleg Budapesten élő, 29 éves Slezák Andrej. A tehetséges fiatal zeneszerző, zenepedagógus és zongorista műveit már több rangos nemzetközi zeneszerzőversenyen is díjazták, utoljára tavaly a görögországi Dimitris Mitropoulos nevű versenyen.

A 13 éve évente megrendezésre kerülő zeneszerzőversenyt Toru Takemitsu (1930-1996), az egyik legjelentősebb japán zeneszerző alapította a 35 éven aluli zeneszerzők megmérettetésére. Különlegessége, hogy minden évben más és más, de mindig csak egytagú a zsűri, aki idén a kiváló francia komponista, Tristan Murail volt.

A versenyen Roberto Toscano brazil művész Figures at the base of a crucifixion című műve bizonyult a legjobbnak. A megosztott második díjat Andrej és Chikako Yamanaka japán komponista vehette át, míg a harmadik helyen a szintén japán Ken Namba végzett.

http://www.operacity.jp/en/concert/award/

http://www.andrejslezak.com/

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Nem akarom elszpoilerezni a saját könyvemet!” – Mészáros Dorka a Lírástudók vendége

A fiatal író ifjúsági regények szerzőjeként kezdte karrierjét, most már felnőtteknek ír. Lendületes, vérfagyasztó krimije megjelenése alkalmából látogatott el a Lírástudók stúdiójába, ahol Grisnik Petra kérdezte.
Plusz

Tóth Krisztina, Székely Csaba és Erdős Virág kéziratára is lehet licitálni a Freeszfe aukcióján

A Freeszfe januárban ünnepli megalakulásának második évfordulóját. A támogatóik – színművészek, rendezők, írók, televíziós személyiségek, képzőművészek –felajánlásaiból az Egyesület online jótékonysági aukciót rendez december 17-én.
Vizuál

Elhúzza az aranycsíkot a legújabb Kolodko-mini

Satuba fogott Rejtő-kötet és egy 14 karátos kisautó szerepel azokon a képeken, amelyeket Kolodko Mihály osztott meg közösségi oldalán.
Színház

Deficit – Csurka István darabja a Vigadóban

December 5-én, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán tekinthetjük meg a Zentai Magyar Kamaraszínpad vendégelőadását, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Szilágyi Tibor rendezésében.
Vizuál

Wahorn András és Töttös Kata a Csokonaiban

A XV. kerületi Beszélgetések szabadon-program következő alkalmán, december 2-án egy különleges művészházaspár, Wahorn András és Töttös Kata lesz Benyó Rita vendége a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház kávézójában. A beszélgetést követően rendhagyó tárlatvezetést tart a művészpár Ketten a végtelenbe című közös kiállításukon.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Thür Sylvia hárfaművész

A művész négy évtizeden át volt a Magyar Állami Operaház Zenekarának oszlopost tagja, turnékon, hangversenyeken is rendszeresen részt vett. Halálhírét az intézmény osztotta meg közösségi oldalán.
Klasszikus interjú

„Kapcsolatot teremteni a fentiekkel” – Beszélgetés Oláh Patrikkal

Alighogy kitüntetéssel lediplomázott, már tanít is a Zeneakadémián. Ő komponálta a zenetörténet első lovári nyelvű miséjét, és döntőbe jutott az idei Bartók Világversenyen. Oláh Patrik zeneszerző gazdag díjgyűjteménye nemrég az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal bővült.
Klasszikus ajánló

Út a sötétségből a világosság felé – kortárs karácsonyi darab hallható a Zeneakadémián

A 21. századi zenetörténet egy monumentális alkotásának bemutatására készül a Filharmónia Magyarország: december 8-án a Zeneakadémia Nagytermében első alkalommal hallhatja a magyar közönség Hilarion Alfejev Karácsonyi oratóriumát.
Klasszikus magazin

Wagner-tenor és rockénekes – Peter Hofmannra emlékezünk

Az operarajongók alighanem Patrice Chéreau legendás Ringjéből emlékeznek Peter Hofmannra, miközben a német tenor jelentős könnyűzenei munkássággal is rendelkezett. Három videóval mutatjuk be sokoldalúságát.
Klasszikus ajánló

December 1-től látható a mozikban A mi Kodályunk második része

Petrovics Eszter dokumentumfilm-trilógiájának második része az I. világháborútól a Psalmus Hungaricus bemutatójáig kíséri figyelemmel Kodály Zoltán életét. A főszerepeket Fekete Gábor színművész és Radnóti Róza zongoraművész alakítják.