Klasszikus

Járatlan utakon a Brass in the Five

2003.07.12. 00:00
Ajánlom
Kemény fába vágta a fejszéjét a hazai kortárs zenét is gyakran játszó rézfúvós zenekar, a Brass in the Five, amely a barokk zene elkötelezettje is. Saját kiadásban jelenik meg ősszel az a CD-jük, amelyik egyedülálló a maga nemében.

Händel áriákat írtak át fúvósötösre, ezek többségét Kertesi Ingrid énekli, a kisebbik részét pedig Kincses Veronika. Rézfúvós kvintet eddig még soha nem szólaltatta meg ezeket a műveket. Igaz - ahogy azt a lemezre kerülő összes számot hangszerelő Tóth Tamás, a zenekar egyik trombitása elmondta -, a fennmaradt kották alapján az is elmondható, hogy a szerző idejében akár el is hangozhatott volna a muzsika ilyen felállásban is.

A zenekar alig több mint tíz évvel ezelőtt teljesen véletlenül, tanári felhívásra állt össze először. Most még mindig fiatal együttesnek mondhatja magát a Vajda Gergely művészeti vezetővel kiegészült társaság, amely II. Erzsébet, angol királynő látogatásakor a neves vendég kérésére - rézfúvós zenét szeretne hallgatni - még zeneakadémiai növendékként adta első koncertjét. Azóta készültek rádiófelvételeik, megjelentek önálló (The Glory of the Brass, Láncolatok) és Kováts Kolossal valamint Vukán Györggyel közös CD-ik; együtt dolgoztak Eötvös Péterrel (a Három nővér című operában) Csevlek Etelkával és Gregor Józseffel.

Az idén hetedik alkalommal tartják meg - a Művészetek Völgye Fesztivál keretén belül - a Rézkapo(l)cs nevű táborukat Vigántpetenden, ahol a fiatal rézfúvósokat oktatják. Ottani tevékenységüket megirigyelték Tiszavasváriban, mert augusztus 22-étől már ott tartanak egyhetes oktatást, és a tábor köré kis fesztivált is szervez a város.

 
 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.