Klasszikus

Járdányi Gergely és Rácz Ödön nagybőgőestje

2015.01.08. 15:37
Ajánlom
Két Bottesini-mű magyarországi bemutatója is elhangzik január 19-én este az Óbudai Társaskörben.

Járdányi Gergely és Rácz Ödön Fryba és von Einem egy-egy kompozíciója mellett Bottesini Capriccio két nagybőgőre és Concerto két nagybőgőre című művét játssza Csipkay Éva zongorakíséretével - mindkét mű magyarországi bemutató is egyben.

A nagybőgő szólóhangszerként eleve ritkábban szerepel a pódiumokon, de az, hogy két nagybőgőszólista együtt lépjen föl, már igazi érdekesség. Az esten ezt a kuriózumot mester és tanítvány nyújtja a közönségének: Rácz Ödön budapesti tanulmányait ugyanis Járdányi Gergelynél folytatta. Járdányi koncertjein megszokhattuk, hogy a műsorból nem hiányozhatnak a Bottesini-művek, hisz nemcsak a világ egyik legjelentősebb művészeként tartják őt számon, de ismert Bottesini-kutató is. Rácz pedig a fiatalabb nagybőgős-generáció azon tagja, aki a legmagasabb csúcsra jutott: több nemzetközi verseny díjazottja, jelenleg a Bécsi Filharmonikusok első szóló nagybőgőse.

A két művész először egy-egy szóló nagybőgőre írt művet szólaltat meg. Hans Fryba (1899-1986) több évtizeden keresztül a Swisse Romand Zenekar első bőgőse volt. Miután a barokk korban szóló nagybőgőre kíséret nélküli darab nem született, Fryba a 20. század közepén megírta a Bach hegedű-partitákra, illetve cselló cselló-szvitekre emlékeztető Szvit (régi stílusban) szóló nagybőgőre című művét. Egyes tételei bekerültek a nagybőgősök repertoárjába, de nincs tudomásunk arról, hogy koncerten valaha is elhangzott volna a teljes mű. Gottfried von Einem (1818-1996) Sonata Enigmatica für szóló nagybőgőre (op. 81) műve már más világ: a kortárs zeneirodalom része.

A műsor második felében két, a fiatal Bottesinitől származó két bőgőre írt versenymű magyarországi bemutatójára kerül sor. Giovanni Bottesini a 19. század legkiemelkedőbb nagybőgőművésze, emellett korának jeles zeneszerzője és karmestere is volt. Ismertsége életében Lisztével vetekedett, nem véletlenül hívták őt a nagybőgő Paganinijének. A Capriccio két nagybőgőre zeneileg egyszerűbb szinten van, hiányoznak belőle még a veretesebb zenei invenciók. Mindazonáltal több olyan témafej, zenei ötlet is fölfedezhető már benne, melyeket a mester későbbi műveiben is fölhasznált. Feltételezhetjük, hogy az ifjú Bottesini valamilyen iskolai rendezvény keretében - barátjával, Arpesanival vagy tanárával, Luigi Rossival - eljátszotta e művét. A darab újkori bemutatójára 2011-ben Vicenzában került sor a két ma esti művész tolmácsolásában. A Concerto két nagybőgőre is a milánói tanulóévek alatt keletkezett, később aztán az egyik szólamát Bottesini átírta hegedűre, s ebből született meg a Gran duo Concertante (JGB 9.17). Amikor a kétbőgős versenymű dallamait először lejegyezte a fiatal szerző, valószínűleg maga sem gondolta, hogy később épp ezekkel a melódiákkal - ha kicsit átdolgozott formában is - fogja élete talán legzajosabb sikereit aratni. A mű bemutatója 1844 júniusában a velencei Teatro San Benedettóban volt Arpesani közreműködésével.

Kérdésünk:Melyik zenetörténeti korszakot idézi meg a műsorban szereplő Szvit (régi stílusban) szóló nagybőgőre című mű?

A helyesen válaszolók közül két szerencsés a Fidelio vendégeként ellátogathat a január 19-én 19 órakor kezdődő koncertre az Óbudai Társaskörbe.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.