Klasszikus

Járdányi Gergely és Rácz Ödön nagybőgőestje

2015.01.08. 15:37
Ajánlom
Két Bottesini-mű magyarországi bemutatója is elhangzik január 19-én este az Óbudai Társaskörben.

Járdányi Gergely és Rácz Ödön Fryba és von Einem egy-egy kompozíciója mellett Bottesini Capriccio két nagybőgőre és Concerto két nagybőgőre című művét játssza Csipkay Éva zongorakíséretével - mindkét mű magyarországi bemutató is egyben.

A nagybőgő szólóhangszerként eleve ritkábban szerepel a pódiumokon, de az, hogy két nagybőgőszólista együtt lépjen föl, már igazi érdekesség. Az esten ezt a kuriózumot mester és tanítvány nyújtja a közönségének: Rácz Ödön budapesti tanulmányait ugyanis Járdányi Gergelynél folytatta. Járdányi koncertjein megszokhattuk, hogy a műsorból nem hiányozhatnak a Bottesini-művek, hisz nemcsak a világ egyik legjelentősebb művészeként tartják őt számon, de ismert Bottesini-kutató is. Rácz pedig a fiatalabb nagybőgős-generáció azon tagja, aki a legmagasabb csúcsra jutott: több nemzetközi verseny díjazottja, jelenleg a Bécsi Filharmonikusok első szóló nagybőgőse.

A két művész először egy-egy szóló nagybőgőre írt művet szólaltat meg. Hans Fryba (1899-1986) több évtizeden keresztül a Swisse Romand Zenekar első bőgőse volt. Miután a barokk korban szóló nagybőgőre kíséret nélküli darab nem született, Fryba a 20. század közepén megírta a Bach hegedű-partitákra, illetve cselló cselló-szvitekre emlékeztető Szvit (régi stílusban) szóló nagybőgőre című művét. Egyes tételei bekerültek a nagybőgősök repertoárjába, de nincs tudomásunk arról, hogy koncerten valaha is elhangzott volna a teljes mű. Gottfried von Einem (1818-1996) Sonata Enigmatica für szóló nagybőgőre (op. 81) műve már más világ: a kortárs zeneirodalom része.

A műsor második felében két, a fiatal Bottesinitől származó két bőgőre írt versenymű magyarországi bemutatójára kerül sor. Giovanni Bottesini a 19. század legkiemelkedőbb nagybőgőművésze, emellett korának jeles zeneszerzője és karmestere is volt. Ismertsége életében Lisztével vetekedett, nem véletlenül hívták őt a nagybőgő Paganinijének. A Capriccio két nagybőgőre zeneileg egyszerűbb szinten van, hiányoznak belőle még a veretesebb zenei invenciók. Mindazonáltal több olyan témafej, zenei ötlet is fölfedezhető már benne, melyeket a mester későbbi műveiben is fölhasznált. Feltételezhetjük, hogy az ifjú Bottesini valamilyen iskolai rendezvény keretében - barátjával, Arpesanival vagy tanárával, Luigi Rossival - eljátszotta e művét. A darab újkori bemutatójára 2011-ben Vicenzában került sor a két ma esti művész tolmácsolásában. A Concerto két nagybőgőre is a milánói tanulóévek alatt keletkezett, később aztán az egyik szólamát Bottesini átírta hegedűre, s ebből született meg a Gran duo Concertante (JGB 9.17). Amikor a kétbőgős versenymű dallamait először lejegyezte a fiatal szerző, valószínűleg maga sem gondolta, hogy később épp ezekkel a melódiákkal - ha kicsit átdolgozott formában is - fogja élete talán legzajosabb sikereit aratni. A mű bemutatója 1844 júniusában a velencei Teatro San Benedettóban volt Arpesani közreműködésével.

Kérdésünk:Melyik zenetörténeti korszakot idézi meg a műsorban szereplő Szvit (régi stílusban) szóló nagybőgőre című mű?

A helyesen válaszolók közül két szerencsés a Fidelio vendégeként ellátogathat a január 19-én 19 órakor kezdődő koncertre az Óbudai Társaskörbe.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Ők az idei Junior Prima Díjasok színház- és filmművészet kategóriában

„Senki sem születik egyedülálló művésznek, hanem a családjának, környezetének és nem utolsósorban persze önmaga kitartó, kemény munkájának köszönhetően válhat azzá” – vallja Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, aki a szeptember 14-i díjátadó ünnepségen hat fiatal művésznek adta át a színház- és filmművészet kategória pénzjutalommal is járó Junior Prima Díját.
Színház

A sudár mosonmagyaróvári naiva – Rujder Vivien portréja

A budapesti Katona József Színház fiatal művésze Junior Prima Díjat vehetett át szeptember 14-én. A Takarékbank Zrt. támogatásával megvalósuló díjátadón Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója méltatta Rujder Vivien tehetségét.
Színház

Ragyogó és huncut angyal – Mentes Júlia Virginia portréja

Zenésszínész-osztályában végzett, de nem zenés színészként gondol magára. Alakításai a szakma nagyjait is meggyőzik, tehetségét szeptember 14-én a Takarékbank Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal ismerték el.
Színház

Szívesen látják el szerepekkel – Gyöngyösi Zoltán portréja

A Vígszínház művészének szakmai szempontból igazán jól indult az évad: másfél hete komoly színészi helyzetben bizonyíthatott, amikor a Szerelmek városa főszerepében lépett színpadra, kiváló teljesítménnyel, szeptember 14-én pedig Junior Prima Díjat vehetett át a Takarékbank Zrt. jóvoltából. Az elismerést Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója adta át.
Színház

Kíváncsian villanó, világos szempár – Rózsa Krisztián portréja

Mohácsi János nem visz színre olyan darabot a Miskolci Nemzeti Színházban, amelyben Rózsa Krisztián ne kapna szerepet – nem véletlenül. A fiatal színművész tehetségét a Takarékbank Zrt. támogatásával Junior Prima Díjjal ismerték el szeptember 14-én.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Rabulejtő átváltozások szóban, képen és hangban

A HERBSTGOLD Fesztivált 2017 óta rendezik meg minden év szeptemberében Kismartonban, az idén szeptember 15-től 26-ig. A Fesztivál mottója, Metamorfózisok, új művészeti vezetője, Julian Rachlin hegedűművész.
Klasszikus hír

Indul a Zeneakadémia új évada: Liszt Fesztivált és Bartók Világversenyt rendeznek

A Zeneakadémia koncertjei védettségi igazolvány nélkül látogathatók, de a maszk viselése ajánlott.
Klasszikus interjú

Nagyon hiányzott a közönség – Beszélgetés Érdi Tamással

Először játszik Budapesten a járványhullámok után Érdi Tamás. Szeptember 19-én az Óbudai Társaskörben Mozart A-dúr zongoraversenyét és D-dúr Koncertrondóját adja elő az Óbudai Kamarazenekarral. A Prima Primissima-díjas művész eddig huszonhét országban koncertezett – most utazásról, az elmúlt másfél évről és sok másról mesélt.
Klasszikus ajánló

Évadnyitás Bartókkal és Ránki Fülöppel

A Nemzeti Filharmonikusok szeptember 25-ei évadnyitó hangversenyén a Müpában, Bartók Béla három arcát felvillantva, a pályája három szakaszába nyújtanak betekintést.
Klasszikus ajánló

Berlin-Budapest tengely

Szeptember 17. és 30. között megújult formában folytatódik a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös tematikus fesztiválja, amelynek középpontjába ez alkalommal nem egy ország, hanem egy város – Berlin – áll.