Klasszikus

Järvi lesz a Suisse Romande vezetője

2010.10.15. 16:03
Ajánlom
Marek Janowskit 2011-ben váltja igazgatói, 2012-től művészeti és zeneigazgatói székében is az Észtországban született, ma New Yorkban élő Neeme Järvi.

Neeme Järvi formálisan a Szovjetunió polgáraként nevelkedett, tanulmányait Leningrád (ma Szentpétervár) konzervatóriumában Jevgenyij Mravinszkij növendékeként végezte. Jelentős észt zenekarokat vezényelt, több nemzetközi versenyt nyert és Moszkvában is mint a szovjet zenei élet egyik fontos személyiségét tartották számon.

A nemzetközi karrierjét akadályozó utazási korlátozások miatt azonban 1980-ban külföldre távozott, így családját 30 évig nem láthatta. Idén tért vissza először szülőföldjére, ahol egy nyári akadémiát tartott. Szeptember óta zeneigazgatója az Észt Nemzeti Szimfonikus Zenekarnak (ERSO).

A muzsikus 1987 óta amerikai állampolgár, a világ legjobb zenekaraival dolgozott, a Berlini Filharmonikusokkal, az amszterdami Royal Concertgebouw Zenekarral, a Zürichi Tonhalléval, a BBC Szimfonikusokkal, az Orchestre de Paris-val, a New York-i Filharmonikusokkal. Operaelőadásokat vezényelt a Metropolitan Operában, a Buenos Aires-i Teatro Colónban, a párizsi Opéra Bastille-ban és a San Franciscó-i Operában. Vezető karmestere a hágai Residentie Orkestnek, e funkciója a Suisse Romand szóvivője szerint összeegyeztethető genfi tevékenységével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.