Klasszikus

Jascha Heifetz ujjai lassított felvételen: ezért volt ő a 20. század Paganinije!

2019.03.19. 01:10
Ajánlom
A filmrészlet az 1951-es Of Men and Music című portréból megmutatja, hogy a mindig tökélyre törekvő Heifetz milyen technikás játékos volt.

Jascha Heifetz sokak számára a 20. század legnagyszerűbb hegedűművésze volt. Nem mintha rangsorolni lehetne, elvégre vannak más szempontok is, mint a virtuozitás, sőt. A filmrészleten Henryk Wieniawski Scherzo tarantelle című darabját halljuk, s ami még inkább ámulatba ejtő, az látni a művész ujjait lassított felvételen. Még így is nagyon gyorsan mozognak!

Jascha Heifetz 1901-ben született az Orosz Birodalomban, Vilnában. Csodagyerek volt, már háromévesen megkapta első hegedűjét, ötévesen pedig egy Auer-tanítványnál, Ilja Malkinnél tanult. Első hangversenyére sem kellett sokat váni, Mendelssohn e-moll hegedűversenyét adta elő.

Tízévesen egy szentpétervári koncerten a rendőröknek kellett megvédeniük a rajongóktól. Amikor pedig Berlinben találkozott Fritz Kreislerrel, a kor legnagyobb virtuózával, az csak ennyit mondott:

Uraim, ezek után akár szét is törhetjük a hegedűinket a térdünkön.

Az októberi forradalom után Heifetz családja – amiképp Auer Lipót is – Amerikába költözött. Hamarosan az állampolgárságot is megkapta, igazi sztárja lett az országnak. Nem csak a hangversenyteremben: egyike volt az első komolyzenészeknek, akik reklámokon és tévéműsorokban szerepeltek. Arthur Rubinstein zongoraművésszel és Gregor Pjatigorszkij csellistával alkotott triójukat „millió dolláros trió”-két emlegették.

Zsidó származásúként Izraelbe is ellátogatott, de hatalmas felháborodást okozott, mert Richard Strauss művét is műsorra tűzte. (R. Strausst, akárcsak Wagnert náci zeneszerzőnek tartják Izraelben, nem is ok nélkül.)

Karrierje egészségügyi problémái miatt ötvenöt évesen megtört. 1958-ban egy szerencsétlen esés miatt műteni kellett, már csak botra támaszkodva tudott játszani, egy 1972-es vállműtét után pedig visszavonult. 1987-ben hunyt el. Számos Grammy-díj nyertese. „Paganini óta őt tekinthetjük a legnagyobb hegedűvirtuóznak” – írta róla a Los Angeles Times.

100 éve mutatkozott be Jascha Heifetz Amerikában

Kapcsolódó

100 éve mutatkozott be Jascha Heifetz Amerikában

A 16 éves orosz hegedűművész debütálása zenetörténeti pillanat volt: olyan technikával játszott, ahogy senkit se hallottak azelőtt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Klasszikus

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus playlist

Klasszikusok merengős és borongós estékre

Zenei válogatásunk magányos vagy csöndes estékhez, amikor egy forró bögre teával az ember átadja magát a semmittevésnek, a meditációnak, majd előbb-utóbb az álomnak is.
Klasszikus hír

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.
Klasszikus videó

Így dolgozik otthonról egy szimfonikus zenekar

A Rotterdami Filharmonikusok otthonról dolgoznak, és az internet segítségével adják elő együtt Beethoven IX. szimfóniáját.
Klasszikus interjú

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.