Klasszikus

Jascha Heifetz ujjai lassított felvételen: ezért volt ő a 20. század Paganinije!

2019.03.19. 01:10
Ajánlom
A filmrészlet az 1951-es Of Men and Music című portréból megmutatja, hogy a mindig tökélyre törekvő Heifetz milyen technikás játékos volt.

Jascha Heifetz sokak számára a 20. század legnagyszerűbb hegedűművésze volt. Nem mintha rangsorolni lehetne, elvégre vannak más szempontok is, mint a virtuozitás, sőt. A filmrészleten Henryk Wieniawski Scherzo tarantelle című darabját halljuk, s ami még inkább ámulatba ejtő, az látni a művész ujjait lassított felvételen. Még így is nagyon gyorsan mozognak!

Jascha Heifetz 1901-ben született az Orosz Birodalomban, Vilnában. Csodagyerek volt, már háromévesen megkapta első hegedűjét, ötévesen pedig egy Auer-tanítványnál, Ilja Malkinnél tanult. Első hangversenyére sem kellett sokat váni, Mendelssohn e-moll hegedűversenyét adta elő.

Tízévesen egy szentpétervári koncerten a rendőröknek kellett megvédeniük a rajongóktól. Amikor pedig Berlinben találkozott Fritz Kreislerrel, a kor legnagyobb virtuózával, az csak ennyit mondott:

Uraim, ezek után akár szét is törhetjük a hegedűinket a térdünkön.

Az októberi forradalom után Heifetz családja – amiképp Auer Lipót is – Amerikába költözött. Hamarosan az állampolgárságot is megkapta, igazi sztárja lett az országnak. Nem csak a hangversenyteremben: egyike volt az első komolyzenészeknek, akik reklámokon és tévéműsorokban szerepeltek. Arthur Rubinstein zongoraművésszel és Gregor Pjatigorszkij csellistával alkotott triójukat „millió dolláros trió”-két emlegették.

Zsidó származásúként Izraelbe is ellátogatott, de hatalmas felháborodást okozott, mert Richard Strauss művét is műsorra tűzte. (R. Strausst, akárcsak Wagnert náci zeneszerzőnek tartják Izraelben, nem is ok nélkül.)

Karrierje egészségügyi problémái miatt ötvenöt évesen megtört. 1958-ban egy szerencsétlen esés miatt műteni kellett, már csak botra támaszkodva tudott játszani, egy 1972-es vállműtét után pedig visszavonult. 1987-ben hunyt el. Számos Grammy-díj nyertese. „Paganini óta őt tekinthetjük a legnagyobb hegedűvirtuóznak” – írta róla a Los Angeles Times.

100 éve mutatkozott be Jascha Heifetz Amerikában

Kapcsolódó

100 éve mutatkozott be Jascha Heifetz Amerikában

A 16 éves orosz hegedűművész debütálása zenetörténeti pillanat volt: olyan technikával játszott, ahogy senkit se hallottak azelőtt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

SZFE: Gothár Péter ügyét ürügyként használják fel az egyetem lejáratására

Közleményben tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai az egyetem lejáratása, ellehetetlenítése, a színházvezetői kinevezések befolyásolása és a független színházi szféra sarokba szorítása ellen.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.