Klasszikus

Jascha Heifetz ujjai lassított felvételen: ezért volt ő a 20. század Paganinije!

2019.03.19. 01:10
Ajánlom
A filmrészlet az 1951-es Of Men and Music című portréból megmutatja, hogy a mindig tökélyre törekvő Heifetz milyen technikás játékos volt.

Jascha Heifetz sokak számára a 20. század legnagyszerűbb hegedűművésze volt. Nem mintha rangsorolni lehetne, elvégre vannak más szempontok is, mint a virtuozitás, sőt. A filmrészleten Henryk Wieniawski Scherzo tarantelle című darabját halljuk, s ami még inkább ámulatba ejtő, az látni a művész ujjait lassított felvételen. Még így is nagyon gyorsan mozognak!

Jascha Heifetz 1901-ben született az Orosz Birodalomban, Vilnában. Csodagyerek volt, már háromévesen megkapta első hegedűjét, ötévesen pedig egy Auer-tanítványnál, Ilja Malkinnél tanult. Első hangversenyére sem kellett sokat váni, Mendelssohn e-moll hegedűversenyét adta elő.

Tízévesen egy szentpétervári koncerten a rendőröknek kellett megvédeniük a rajongóktól. Amikor pedig Berlinben találkozott Fritz Kreislerrel, a kor legnagyobb virtuózával, az csak ennyit mondott:

Uraim, ezek után akár szét is törhetjük a hegedűinket a térdünkön.

Az októberi forradalom után Heifetz családja – amiképp Auer Lipót is – Amerikába költözött. Hamarosan az állampolgárságot is megkapta, igazi sztárja lett az országnak. Nem csak a hangversenyteremben: egyike volt az első komolyzenészeknek, akik reklámokon és tévéműsorokban szerepeltek. Arthur Rubinstein zongoraművésszel és Gregor Pjatigorszkij csellistával alkotott triójukat „millió dolláros trió”-két emlegették.

Zsidó származásúként Izraelbe is ellátogatott, de hatalmas felháborodást okozott, mert Richard Strauss művét is műsorra tűzte. (R. Strausst, akárcsak Wagnert náci zeneszerzőnek tartják Izraelben, nem is ok nélkül.)

Karrierje egészségügyi problémái miatt ötvenöt évesen megtört. 1958-ban egy szerencsétlen esés miatt műteni kellett, már csak botra támaszkodva tudott játszani, egy 1972-es vállműtét után pedig visszavonult. 1987-ben hunyt el. Számos Grammy-díj nyertese. „Paganini óta őt tekinthetjük a legnagyobb hegedűvirtuóznak” – írta róla a Los Angeles Times.

100 éve mutatkozott be Jascha Heifetz Amerikában

Kapcsolódó

100 éve mutatkozott be Jascha Heifetz Amerikában

A 16 éves orosz hegedűművész debütálása zenetörténeti pillanat volt: olyan technikával játszott, ahogy senkit se hallottak azelőtt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Színház

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Klasszikus

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus magazin

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.
Klasszikus évad

Köszönjük, hogy velünk töltötték a nyári estéket!

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is számos programmal várta az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje a vendégeket. Július 1. és augusztus 5. között klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenei stand up, opera és színházi előadás közül válogathattak az érdeklődők.
Klasszikus ajánló

Hangversenyek hegyek között – Börzsöny Barokk Napok

Tizenhatodik alkalommal csendül fel augusztusban a régi korok muzsikája a Börzsöny és a Dunakanyar hegyei között. A Börzsöny Barokk Napok idén is különleges, több évszázad zenéjét bemutató műsorral és a szokásos gyönyörű helyszínekkel várja visszatérő és új vendégeit.
Klasszikus beszámoló

„Atyaúristen” – Ilyen volt nekem idén Kaposfest

„Atyaúristen” – nyögte a templomi csöndben egy hölgy két tétel között. Ugyanis jó zenét hallott, meg én is, sokat. Naplószerűség Kaposfest első két napjáról.