Klasszikus

Játék Helfgott koncertjegyekért

2011.04.18. 10:00
Ajánlom
Május 8-án ad koncertet az ausztrál zongoraművész. Játsszon a Fidelióval és legyen a vendégünk a koncerten!

A filmet (eredeti címén Shine) az ausztrál Scott Hinks rendezte 1996-ban, majd rá egy évvel a számos jelölés után Geoffrey Rush, a film főszereplője elnyerte a legjobb férfi alakításért járó Golden Globe és Oscar-díjat.

David Helfgott 1947-ben született Melbournben. Csodagyerek volt, lenyűgöző képességeket mutatott a matematika, sakk és zene területén egyaránt. Az a tanár, aki felfedezte tehetségét, Bálint Alice (Alice Carrard), Bartók Béla és Weiner Leó egykori tanítványa volt. Helfgott 19 évesen Londonban folytatta tanulmányait a Royal College of Music-ban, játékstílusát, virtuozitását Horowitzéhoz hasonlították. Egyik koncertje után, ahol Rahmanyinov 3. zongoraversenyét adta elő, idegösszeroppanást kapott.

Az 1970-es évek elején betegsége miatt visszatért Ausztráliába, ahol több mint 10 évig kezelték, mindenki azt gondolta, hogy nagyszerűen induló karrierjének vége szakadt. Régi tanára, Bálint Alice volt az, aki gondoskodott róla, hogy megfelelő pszichiátriai kezeléseket kapjon, és betegsége alatt is zongoraórákat adott neki. Visszatérésére a zenei világba az 1980-as évek közepén került sor, miután megismerkedett jelenlegi feleségével, Gillian-nel, akinek szeretetével és segítségével Davis Helfgott ismét megtalálta önmagában a zenét, és a világ legnevesebb koncerttermeinek ünnepelt sztárjává vált.

David Helfgott-ot, mint Rahmanyinov és Liszt egyik leghitelesebb előadóját tartják számon. Évente csak néhány szóló koncertet ad, ezért is egyedülálló és rendkívüli, hogy Budapesten üdvözölheti őt a klasszikus zenét szerető közönség. Május 8-án Rahmanyinov és Liszt művei is felcsendülnek majd, részben tisztelegve a 2011-es Liszt-év előtt.

Kérdésünk: Ki írta a Shine című film zenéjét?

Ha a helyes választ május 8-áig megjelöli, egy szerencsés olvasónk másodmagával vendégünk lehet a koncerten

David Helfgott (zongora)

2011. május 8. 20:00 Budapest Congress & World Trade Center

Bach: Olasz concerto, BWV 971
Mendelssohn: Andante és Rondo Capricioso, op. 14
Chopin: Fantasie Impromptu, op. posth.; e-moll kerongő; g-moll ballada
Rahmanyinov: gisz-moll prelűd, op. 32 no. 12, G-dúr prelűd, op. 32 no. 5; g-moll prelűd, op. 23 no.5
Liszt: b-moll szonáta

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Színház

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.
Tánc

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus esterházy-kastély

Haydn szabadságra megy

A kismartoni Esterházy-kastély augusztusi piknikkoncertjén Avi Avital mandolinművész és a Haydn Filharmónai zenészei hívják olasz körútra a hallgatóságot.
Klasszikus videó

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.