Klasszikus

Játékos zenepedagógiai kiadvány jelent meg

2022.08.22. 10:45
Ajánlom
Különleges kötettel lepte meg a legkisebb zenekedvelőket a zenepedagógus-fuvolaművész, Kiss Bea. Meseszerűségével ragadja meg az 5–8 éves gyermekeket a Hangok mindenhol laknak címmel most megjelent kottája, amely a kicsik első lépteit igazgatja a zene birodalmában.

Lackfi János e szavakkal ajánlja a műfajteremtő mesekottát:

Kotta, mely könyv is. Könyv, mely kotta is! Tele képekkel, sztorikkal, állatokkal, gyerekekkel, párbeszédre hívogató szóbuborékokkal!

[…] Rajta, nyomás, a zene igenis tenger, szabad benne lubickolni!” Így bontakozik ki a mesekotta élményalapú, interaktív, játékos koncepciója, amely rögtönzésre, felfedezésre ösztönöz, asszociációkat ébreszt, megmozgatja a fantáziát, és finomítja az észlelést-érzékelést. E folyamatban a gyermekek saját, sokszínű megfigyelései döntő szerephez jutnak, s ezek révén fűzhetik igazán fantáziabirodalmuk és tapasztalataik élménydarabkáit a zenéhez.

A mesekotta nyugodt szemlélődésre hív, egyszerre von be minket varázslatos világába, és kíváncsi a gyermek „saját” hangjára.

A kötet címe azt is sugallja, hogy érzékszerveink – elsősorban fülünk, szemünk – által mindenhol felfedezhetők körülöttünk zenei szerkezetek, mintázatok.

Manók csapata vezeti végig a gyerekeket a kottáskönyvön. Játékos megfigyelésekre hívnak, együtt ízlelgetik velünk anyanyelvünk természetes ritmusát, a kötetben felbukkanó verseknél pedig a zeneiségre hívják fel a figyelmet a maguk kedves, játékos módján. A kiadvány nyelvi, fantázia- és ritmusvilágát 20. századi és mai versek gazdagítják Weöres Sándortól Lackfi Jánosig.

mesekotta_3-095348.jpg

Hangok mindenhol laknak (Fotó/Forrás: Editio Musica Budapest)

A Hangok mindenhol laknak sorozat első kötete gyermekdalokon, népdalokon alapul, melyekhez a gyermekek kicsi koruk óta érzelmileg kötődnek, és amelyek zenei anyanyelvük alapját képezik.

A kisgyermekkorban megismert dalos játékok szerepjátékaiban az emberi viszonylatok világa tárulkozik fel,

s a magyar népi kultúra művészi jelképeit (mély kút, liliom, farkas stb.), gondolkodásmódját, humorát ismerhetjük meg belőlük. Drámai, érzelmileg színezett képek jelennek meg – a gyermek hol „zöld ág”, hol „levelecske”, hol „aranykapu”. A képnek mindig szimbolikus tartalma van, mely tovább árnyalódik mindenkiben, és más-más tudattartalmakat mozgósít.

Molnár Jacqueline illusztrációi és a dalok gyűjteménye már önmagában is élményt nyújt a legkisebbeknek, ám a kotta művészi komplexitása – zene, képzőművészet, költészet összegyúrt jelentéstartalmaival – újító hatással lehet a kisgyermekkori zenei nevelésre nézve.

A Hangok mindenhol laknak alcíme szerint hangszeres előkészítő furulyára, fife-ra és fuvolára, de ajánlható minden nagyóvódásnak, kisgyermeknek és a velük játszó felnőtteknek – óvodapedagógusoknak, zenetanároknak, vagy éppen a családi kör bármely tagjainak –, aki kíváncsi a minket körülölelő hangzó világra.

A kötet két évtizedes óvodai és zeneiskolai tapasztalat alapján mutat utat ahhoz az élményközpontú zenetanítási módszerhez, amelynek alapja az átélés és átérzés képessége. A szerző azt vallja, hogy mindenki születetten képes átérezni a zenét, és a méltán híres magyar zenepedagógia jeles képviselői célzottan mindig e képesség fejlesztését tartották szem előtt munkásságukban.

Hangok mindenhol laknak 1
Hangszeres előkészítő furulyára, fife-ra és fuvolára

Szerző: Kiss Bea
Szerkesztette: Stachó László
Illusztrálta: Molnár Jacqueline
Editio Musica Budapest Zeneműkiadó, 2022, 112 oldal.

További információ a kiadó oldalán érhető el.

Fejléckép: Hangok mindenhol laknak (fotó/forrás: Editio Musica Budapest)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Plusz

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Három korszak, három művész, három hangszer – a Trio Energico kamaraestje a Zeneakadémián

Szeptember 27-én a Solti Teremben ad koncertet a Trio Energico, a három fiatal kamaramuzsikus a bécsi klasszicizmus és a romantika korának alapdarabjai mellett egy fájdalmasan szép modern alkotást is játszik.
Klasszikus ajánló

Közeleg az ország leghosszabb ideje működő Liszt-fesztiválja

Az elmúlt években a hazai zenei élet kiemelkedő eseményévé vált a Gödöllői Liszt Fesztivál, amelyet minden esztendőben a kiváló zeneszerző születésnapjához kapcsolódva rendeznek meg. Idén október 14. és 23. között várják a programok a közönséget.
Klasszikus magazin

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Klasszikus magazin

Liszt arcai: Liszt, korának rocksztárja

Liszt Ferencet, a 19. század legjelentősebb magyar zeneszerzőjét és a csodagyerekként induló, világhírű zongoristát az is ismeri, aki nem kifejezetten jártas a zenetörténetben. Ám Lisztet vétek lenne pusztán ezen két attribútum alapján bekategorizálni.