Klasszikus

Játékos zenepedagógiai kiadvány jelent meg

2022.08.22. 10:45
Ajánlom
Különleges kötettel lepte meg a legkisebb zenekedvelőket a zenepedagógus-fuvolaművész, Kiss Bea. Meseszerűségével ragadja meg az 5–8 éves gyermekeket a Hangok mindenhol laknak címmel most megjelent kottája, amely a kicsik első lépteit igazgatja a zene birodalmában.

Lackfi János e szavakkal ajánlja a műfajteremtő mesekottát:

Kotta, mely könyv is. Könyv, mely kotta is! Tele képekkel, sztorikkal, állatokkal, gyerekekkel, párbeszédre hívogató szóbuborékokkal!

[…] Rajta, nyomás, a zene igenis tenger, szabad benne lubickolni!” Így bontakozik ki a mesekotta élményalapú, interaktív, játékos koncepciója, amely rögtönzésre, felfedezésre ösztönöz, asszociációkat ébreszt, megmozgatja a fantáziát, és finomítja az észlelést-érzékelést. E folyamatban a gyermekek saját, sokszínű megfigyelései döntő szerephez jutnak, s ezek révén fűzhetik igazán fantáziabirodalmuk és tapasztalataik élménydarabkáit a zenéhez.

A mesekotta nyugodt szemlélődésre hív, egyszerre von be minket varázslatos világába, és kíváncsi a gyermek „saját” hangjára.

A kötet címe azt is sugallja, hogy érzékszerveink – elsősorban fülünk, szemünk – által mindenhol felfedezhetők körülöttünk zenei szerkezetek, mintázatok.

Manók csapata vezeti végig a gyerekeket a kottáskönyvön. Játékos megfigyelésekre hívnak, együtt ízlelgetik velünk anyanyelvünk természetes ritmusát, a kötetben felbukkanó verseknél pedig a zeneiségre hívják fel a figyelmet a maguk kedves, játékos módján. A kiadvány nyelvi, fantázia- és ritmusvilágát 20. századi és mai versek gazdagítják Weöres Sándortól Lackfi Jánosig.

mesekotta_3-095348.jpg

Hangok mindenhol laknak (Fotó/Forrás: Editio Musica Budapest)

A Hangok mindenhol laknak sorozat első kötete gyermekdalokon, népdalokon alapul, melyekhez a gyermekek kicsi koruk óta érzelmileg kötődnek, és amelyek zenei anyanyelvük alapját képezik.

A kisgyermekkorban megismert dalos játékok szerepjátékaiban az emberi viszonylatok világa tárulkozik fel,

s a magyar népi kultúra művészi jelképeit (mély kút, liliom, farkas stb.), gondolkodásmódját, humorát ismerhetjük meg belőlük. Drámai, érzelmileg színezett képek jelennek meg – a gyermek hol „zöld ág”, hol „levelecske”, hol „aranykapu”. A képnek mindig szimbolikus tartalma van, mely tovább árnyalódik mindenkiben, és más-más tudattartalmakat mozgósít.

Molnár Jacqueline illusztrációi és a dalok gyűjteménye már önmagában is élményt nyújt a legkisebbeknek, ám a kotta művészi komplexitása – zene, képzőművészet, költészet összegyúrt jelentéstartalmaival – újító hatással lehet a kisgyermekkori zenei nevelésre nézve.

A Hangok mindenhol laknak alcíme szerint hangszeres előkészítő furulyára, fife-ra és fuvolára, de ajánlható minden nagyóvódásnak, kisgyermeknek és a velük játszó felnőtteknek – óvodapedagógusoknak, zenetanároknak, vagy éppen a családi kör bármely tagjainak –, aki kíváncsi a minket körülölelő hangzó világra.

A kötet két évtizedes óvodai és zeneiskolai tapasztalat alapján mutat utat ahhoz az élményközpontú zenetanítási módszerhez, amelynek alapja az átélés és átérzés képessége. A szerző azt vallja, hogy mindenki születetten képes átérezni a zenét, és a méltán híres magyar zenepedagógia jeles képviselői célzottan mindig e képesség fejlesztését tartották szem előtt munkásságukban.

Hangok mindenhol laknak 1
Hangszeres előkészítő furulyára, fife-ra és fuvolára

Szerző: Kiss Bea
Szerkesztette: Stachó László
Illusztrálta: Molnár Jacqueline
Editio Musica Budapest Zeneműkiadó, 2022, 112 oldal.

További információ a kiadó oldalán érhető el.

Fejléckép: Hangok mindenhol laknak (fotó/forrás: Editio Musica Budapest)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Klasszikus

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.
Plusz

Kapszulák – Patti Smith Nap a Csokonaiban

Október 1-jén, a Patti Smith Napon a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház tereiben a zenét és a szabadságot körbejáró eseménysorozat veszi kezdetét, melynek keretében izgalmas performanszon, felolvasáson, beszélgetésen vehetünk részt és egy különleges, zenehallgató kapszulákból álló installációt is megtekinthetünk.
Vizuál

Idén sem lett jobb hely a világ – megnyílt a World Press Photo kiállítás – Galéria

Megnyitott a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A nemzetközi zsűri idén 130 ország 4066 fotóriporterének 64 823 fotójából válogatta össze a tárlat anyagát, amelyet világszerte százhúsz helyszínen mutatnak be.
Könyv

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

„Bármikor, ha a világ jelentősen változik, azt legelőször az irodalomban lehet észrevenni” – fejtette ki lapunknak adott interjújában Sjón. A PesText Fesztiválon vendégeskedő író-költővel az irodalom jelentőségén túl az izlandi nyelv történetéről, a jó regény ismérveiről és filmes munkáiról beszélgettünk, de elárulta azt is, mire a legbüszkébb.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.
Klasszikus ajánló

Szórakoztató és addiktív – a Janoska Ensemble Budapesten

Világsztárok unszolására alapították meg az együttest, a The Beatles lábnyomát taposva újítanak, Bachot és Bartókot vegyítik jazzel és poppal – a Janoska Ensemble pimasz virtuozitásában a Zeneakadémia közönsége is megmártózhat októberben.
Klasszikus videó

„A fiatal énekeseknek bizonyos szerepekre gondolniuk sem lenne szabad” – Elīna Garanča a pálya buktatóiról

A cseh Opera+ oldalnak nyilatkozott Elīna Garanča opera-énekesnő, a videóban arról mesélt Jan Bubák karmesternek, hogyan építette fel a karrierjét, és milyen veszélyek leselkednek egy pályakezdő művészre.
Klasszikus beszámoló

Mély hangok bűvöletében – Beszámoló az 5. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyről

Idén ismét megrendezték a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt, az ötödik megmérettetés egy hete alatt a fiatal művészek zongora, majd zenekar kíséretével bizonyíthatták tehetségüket. Végignéztük a verseny szeptember 5-től 11-ig tartó élő fordulóit.
Klasszikus interjú

„Minden mű önmagában kerek egész” – Interjú Ránki Dezsővel

Bach azon zeneszerzők közé tartozik, akiknek a zenéjét különösen szívesen adja elő – mondja Ránki Dezső, aki a Concerto Budapest szeptember 24-i koncertjén a komponista két versenyművét játssza majd. A Kossuth-díjas zongoraművésszel ebből az alkalomból beszélgettünk.