Klasszikus

Játssz kamarazenét!

2014.05.27. 12:28
Ajánlom
Időtlen Bach-versenyművek és két kortárs amerikai szerző darabjai szerepelnek Pekka Kuusisto zeneakadémiai koncertjének műsorán.

"Pekka Kuusisto a legjobb dolog, ami ma a klasszikus zenével történhet" - írta a finn hegedű-bűvészről a Guardian 2007-ben. Nem véletlenül, hiszen vibráló, örömteli személyisége, játékának frissessége, könnyedsége és ellenállhatatlan zenei humora élményszámba megy. Elektronikus-, jazz-, illetve népzenei műfajokban is alkot - minden esetben bizonyítva pazar stílusérzékét és bámulatos improvizációs készségét. Túlzás nélkül mondható: minden porcikájából árad a muzsika, valósággal eggyé válik hangszerével. Kevesen tudják, hogy első tanára a Zeneakadémián végzett, de nemzetközi hírnévre Finnországban szert tett Szilvay Géza hegedűpedagógus volt, így kötődése hazánkhoz jószerint magától értetődő. Tehetségére akkor figyelt fel a világ, amikor 1995-ben - első finnként - megnyerte a Nemzetközi Jean Sibelius Hegedűversenyt. Azóta számtalan elsőrangú európai zenekarral dolgozott, amelyek sorába tökéletesen illeszkedik a Mahler Kamarazenekar, melynek élén június 10-én ad koncertet a Zeneakadémián.

A soknemzetiségű együttest maga Pekka Kuusisto vezényli, a koncert programja pedig nem kevésbé izgalmas, mint az előadók személye. Múlt és jelen, barokk és kortárs ölelkezik egymásba benne - előbbit időtlen Bach-versenyművek, utóbbit két kortárs amerikai szerző, John Adams és Steve Reich repetitív darabjai képviselik. A Zeneakadémia tiszteletbeli professzori címével kitüntetett Reich zenéje egyszerű motívumok konok ismétlésére épül, amelyek időben elhalasztva önmagukkal alkotnak posztmodern ellenpontot, váratlan hangsúlyokat és együtthangzásokat teremtve ezzel. Hasonló lebegésélményt ígér John Adams műsorra vett "hangfelhője" is. De Pekka Kuusisto előadásainak ereje leginkább abban rejlik, hogy számára egy Bach-concerto vagy egy Steve Reich-kompozíció is kamarazene. S hogy mit jelent a finn hegedűs számára a kamarazene, a Nordic Council Music Prize 2013-as díjátadója után adott nyilatkozatából sejthetjük meg. Egy újságíró azt kérdezte tőle, milyen tanácsot adna a fiatal muzsikusoknak. A válaszon nem sokat gondolkodott: "Játsszanak sok kamarazenét. Ezt tudom javasolni minden bajra. Ha éhes vagy, játssz kamarazenét. Ha elromlott a tévéd, játssz kamarazenét."

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.
Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.
Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Klasszikus hír

Február 20-ától lehet jelentkezni az idei Bartók Világversenyre

A szervező Zeneakadémia meghirdette a 44 000 euró összdíjazású, ezúttal hegedűsöknek rendezendő megmérettetését, a zsűriben most is elismert magyar és külföldi zenészek ülnek majd.
Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.