Klasszikus

Játssz kamarazenét!

2014.05.27. 12:28
Ajánlom
Időtlen Bach-versenyművek és két kortárs amerikai szerző darabjai szerepelnek Pekka Kuusisto zeneakadémiai koncertjének műsorán.

"Pekka Kuusisto a legjobb dolog, ami ma a klasszikus zenével történhet" - írta a finn hegedű-bűvészről a Guardian 2007-ben. Nem véletlenül, hiszen vibráló, örömteli személyisége, játékának frissessége, könnyedsége és ellenállhatatlan zenei humora élményszámba megy. Elektronikus-, jazz-, illetve népzenei műfajokban is alkot - minden esetben bizonyítva pazar stílusérzékét és bámulatos improvizációs készségét. Túlzás nélkül mondható: minden porcikájából árad a muzsika, valósággal eggyé válik hangszerével. Kevesen tudják, hogy első tanára a Zeneakadémián végzett, de nemzetközi hírnévre Finnországban szert tett Szilvay Géza hegedűpedagógus volt, így kötődése hazánkhoz jószerint magától értetődő. Tehetségére akkor figyelt fel a világ, amikor 1995-ben - első finnként - megnyerte a Nemzetközi Jean Sibelius Hegedűversenyt. Azóta számtalan elsőrangú európai zenekarral dolgozott, amelyek sorába tökéletesen illeszkedik a Mahler Kamarazenekar, melynek élén június 10-én ad koncertet a Zeneakadémián.

A soknemzetiségű együttest maga Pekka Kuusisto vezényli, a koncert programja pedig nem kevésbé izgalmas, mint az előadók személye. Múlt és jelen, barokk és kortárs ölelkezik egymásba benne - előbbit időtlen Bach-versenyművek, utóbbit két kortárs amerikai szerző, John Adams és Steve Reich repetitív darabjai képviselik. A Zeneakadémia tiszteletbeli professzori címével kitüntetett Reich zenéje egyszerű motívumok konok ismétlésére épül, amelyek időben elhalasztva önmagukkal alkotnak posztmodern ellenpontot, váratlan hangsúlyokat és együtthangzásokat teremtve ezzel. Hasonló lebegésélményt ígér John Adams műsorra vett "hangfelhője" is. De Pekka Kuusisto előadásainak ereje leginkább abban rejlik, hogy számára egy Bach-concerto vagy egy Steve Reich-kompozíció is kamarazene. S hogy mit jelent a finn hegedűs számára a kamarazene, a Nordic Council Music Prize 2013-as díjátadója után adott nyilatkozatából sejthetjük meg. Egy újságíró azt kérdezte tőle, milyen tanácsot adna a fiatal muzsikusoknak. A válaszon nem sokat gondolkodott: "Játsszanak sok kamarazenét. Ezt tudom javasolni minden bajra. Ha éhes vagy, játssz kamarazenét. Ha elromlott a tévéd, játssz kamarazenét."

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.