Klasszikus

Játssz újra jazzt! – Nemzetközi jazznapok a Duna partján

2004.08.03. 00:00
Ajánlom
Idén kilencedik alkalommal ad otthont Neszmély községben a Duna-part a Dzsesszmély Nemzetközi Jazznapok programjainak augusztus 6-8. között. A fesztivál hitvallásának megfelelően idén is a fiatal, szárnyukat bontogató jazzelőadóktól az ismert klasszikus magyar és külföldi sztárokig több stílust szólaltatnak meg a fellépők esténként nyolc órától.

1996-ban egy civil szervezet, Neszmély Barátainak Köre úgy döntött, hogy évente három napra otthont ad a magyar jazznek. Az ötletgazda Nagy István volt, aki maga is játszott jazzt szaxofonosként big bandben. Aztán itt is beigazolódott az a nemzetközi tapasztalat, hogy a civilek a társadalmi nyilvánosság és kultúraélénkítés mind fontosabb bázisaivá válnak. A következő évtől ugyanis már nemzetközi szereplők is színpadra léptek: csak az elmúlt pár évben a szaxofonjáték olyan egyéniségei, mint Zbigniew Namyslowsky, Tony Lakatos, Janusz Muniak, Rico Prost, valamint a hegedűvirtuóz Hannes Beckmann.

Az idei, 2004-es Dzsesszmély szervezése szintén széles civil bázison nyugszik (Neszmély Barátainak Köre, Hungária Jazz Alapítvány, Dzsesszmély Alapítvány, Dunaalmási Nyugdíjas Klub, Dunaalmás Barátainak Köre, Révalmási Tutajos Vizisport Egylet).

A fesztivált a Lucky Boys Schuffle Band nyitja meg Falusi Mariannal, aki jazzénekesként indult, s 1983-ban e kategóriában meg is nyerte a Ki mit tud?-ot. A további fellépők között lesz a Jazzpression, a Sramkó János Group, Tony Lakatos (szaxofon) és a Jávori Sound Machine, Kyle Gregory (trombita) és a Borbély Műhely, valamint Bontovics Kati és együttese. Vasárnap a lengyelek bassgitáros sztárja, Krzysztof Scieranski játszik Vasvári Pállal. Színpadra lép továbbá az Oláh Szabolcs Quartet, valamint a Határőr Big Band Csizmadia Zsolt vezényletével.

A fesztiválnak hagyományosan része egy, a jazzhez kötődő alternatív kiállítás. Az idei Dzsesszmély három napja alatt Körtánc címmel Istenes Emília képzőművésznő zenéhez és táncművészethez kötődő alkotásai láthatóak Dunaalmáson (Amási utca 30, a fő út mentén).

A szervező civil egyesület a Magyar Rádió Rt.-vel közösen felvételt készít a három jazzéjszakáról. A hangzó anyagból CD is készül. Kedvcsinálóként a tavalyi felvételek július közepétől minden péntek este hallhatók a Magyar Rádió Petőfi Adóján.

További információ kapható a Neszmélyi Teleházban (2544 Neszmély, Fő u. 185., tel./fax: (34) 451-997, (34) 550-097). Jegyek vásárolhatók elővételben a Neszmélyi Teleházban és a helyszínen. A belépőjegy ára: 800 Ft/fő/nap, 2.000 Ft/fő/3 nap.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.