Klasszikus

Játssz újra jazzt! – Nemzetközi jazznapok a Duna partján

2004.08.03. 00:00
Ajánlom
Idén kilencedik alkalommal ad otthont Neszmély községben a Duna-part a Dzsesszmély Nemzetközi Jazznapok programjainak augusztus 6-8. között. A fesztivál hitvallásának megfelelően idén is a fiatal, szárnyukat bontogató jazzelőadóktól az ismert klasszikus magyar és külföldi sztárokig több stílust szólaltatnak meg a fellépők esténként nyolc órától.

1996-ban egy civil szervezet, Neszmély Barátainak Köre úgy döntött, hogy évente három napra otthont ad a magyar jazznek. Az ötletgazda Nagy István volt, aki maga is játszott jazzt szaxofonosként big bandben. Aztán itt is beigazolódott az a nemzetközi tapasztalat, hogy a civilek a társadalmi nyilvánosság és kultúraélénkítés mind fontosabb bázisaivá válnak. A következő évtől ugyanis már nemzetközi szereplők is színpadra léptek: csak az elmúlt pár évben a szaxofonjáték olyan egyéniségei, mint Zbigniew Namyslowsky, Tony Lakatos, Janusz Muniak, Rico Prost, valamint a hegedűvirtuóz Hannes Beckmann.

Az idei, 2004-es Dzsesszmély szervezése szintén széles civil bázison nyugszik (Neszmély Barátainak Köre, Hungária Jazz Alapítvány, Dzsesszmély Alapítvány, Dunaalmási Nyugdíjas Klub, Dunaalmás Barátainak Köre, Révalmási Tutajos Vizisport Egylet).

A fesztivált a Lucky Boys Schuffle Band nyitja meg Falusi Mariannal, aki jazzénekesként indult, s 1983-ban e kategóriában meg is nyerte a Ki mit tud?-ot. A további fellépők között lesz a Jazzpression, a Sramkó János Group, Tony Lakatos (szaxofon) és a Jávori Sound Machine, Kyle Gregory (trombita) és a Borbély Műhely, valamint Bontovics Kati és együttese. Vasárnap a lengyelek bassgitáros sztárja, Krzysztof Scieranski játszik Vasvári Pállal. Színpadra lép továbbá az Oláh Szabolcs Quartet, valamint a Határőr Big Band Csizmadia Zsolt vezényletével.

A fesztiválnak hagyományosan része egy, a jazzhez kötődő alternatív kiállítás. Az idei Dzsesszmély három napja alatt Körtánc címmel Istenes Emília képzőművésznő zenéhez és táncművészethez kötődő alkotásai láthatóak Dunaalmáson (Amási utca 30, a fő út mentén).

A szervező civil egyesület a Magyar Rádió Rt.-vel közösen felvételt készít a három jazzéjszakáról. A hangzó anyagból CD is készül. Kedvcsinálóként a tavalyi felvételek július közepétől minden péntek este hallhatók a Magyar Rádió Petőfi Adóján.

További információ kapható a Neszmélyi Teleházban (2544 Neszmély, Fő u. 185., tel./fax: (34) 451-997, (34) 550-097). Jegyek vásárolhatók elővételben a Neszmélyi Teleházban és a helyszínen. A belépőjegy ára: 800 Ft/fő/nap, 2.000 Ft/fő/3 nap.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.