Klasszikus

Jazzfesztivál Zsámbékon

2003.07.02. 00:00
Ajánlom
Minden péntek jazzünnep - akár ez is lehetne a Zsámbéki Jazzfesztivál mottója. A múlt héten kezdődött rendezvénysorozat még négy héten át várja péntek esténként a hazai jazzrajongókat.

A zsámbéki romtemplomnál először 2000-ben rendeztek jazz-koncerteket, s a nagy siker hagyományt teremtett: azóta minden nyáron a muzsikától hangos Zsámbék környéke. Az első koncerten a nemzetközi jazz tehetségkutató verseny győztesei léptek fel. Szabó Sz. Dániel, Zana Zoltán, Pusztai Antal, Pecek Lakatos Krisztián, Horváth „Plútó" József és Lakatos András. Négy tematikus est is lesz, természetesen világsztárokkal. Az olasz esten Európa vezető jazzmuzsikusa, Stefano di Battista szaxofonos játszik magyar zenészekkel. A záró esten pedig az Amerikai Egyesült Államok legjelentősebb jazztrombitása, Eddie Henderson zenél együtt mások mellett a fiatal magyar Oláh „Cumó" Árpáddal, aki amerikai ösztöndíjas és a Rádió jazz-versenyének győztese.

"Az első zsámbéki jazzvigasságokat még 2000 nyarán rendeztünk a romtemplom melletti dombon. A három koncertet tesztelésnek szántuk. Mivel a látogatottság és a közönség tapsvihara egyaránt meggyőzött minket arról, hogy nyári estéken is van befogadó kedv a jazzre, így 2001-től a Magyar Rádió közvetítő kocsija is felvonult, tehát "a művészet nem szállt el a levegőbe". A rendezvények mottója: hazai ifjú tehetségeknek bemutatkozási lehetőséget biztosítani, a magyar jazzélet nagy öregjeit nyáron sem hagyni pihenni, hazánktól távol szakadt honfitársainkat színpadra állítani, európai és amerikai sztármuzsikusokat "összeereszteni" magyarokkal. Az idén ehhez még egy plusz adalékot kevertünk: a környező falvakba kitelepült muzsikusok együtteseit mitegy előzenekarként szerepeltetjük. S végre az idén először egy félig-meddig már zsámbéki muzsikust is sikerült bevonnunk a koncertsorozatba" - nyilatkozta Maloschik Róbert, a program összeállítója.

Valamennyi koncertet rögzíti a Magyar Rádió, a felvételeket augusztus 31-étől hetente közvetítik a Bartók adón.

 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Hát ezért érdemelt helyezést Ádám Zsuzsanna a Marton Éva-énekversenyen!

Nagy meglepetések nem voltak, de elsőrangú koncertélményben lehetett része azoknak, akik követték a Marton-énekverseny döntőjét szeptember 15-én este a Zeneakadémia nagytermében vagy a rádióban.
Klasszikus

Szereted a klasszikus zenét? Akkor olvasd el ezeket a regényeket!

Az üveggyöngyjáték, Felhőatlasz, Doktor Faustus. Összegyűjtöttünk néhány alkotást a világirodalomból, amelyek zenéről, zenészekről szólnak.
Zenés színház

Galeano Salas nyerte a III. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny nagydíját

Szeptember 16-án este zajlott a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny gálakoncertje, amelyen kihirdették a különdíjak és a verseny nagydíjának nyertesét. A Fidelio különdíját Ádám Zsuzsanna kapta.
Zenés színház

Új megoldást dolgozott ki a Met közönsége elvesztésének megállítására

Történetében először újfajta műsorrenddel várja közönséget a több mint százéves New York-i Metropolitan Opera a 2019-2020-as évadtól kezdődően.
Vizuál

A magyar rendező, akihez az angol király átjárt filmet nézni

Korda Sándor élete népmesére emlékeztet: egy kis alföldi faluból indult el, és meghódította a világot. Sir Alexander Korda néven vált ismertté, a brit filmgyártás megteremtőjének tartják, ugyanis az első filmrendezőként emelték lovagi rangra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fotó

Így vált élménnyé a tömegközeledés a Budapesti Vonósokkal

Több tucatnyi fővárosi hallgatta a Budapesti Vonósok koncertjét az M4 metró Kálvin téri megállójában szeptember 17-én. Íme két fotó!
Klasszikus hír

Vásáry Tamást 85 szál rózsával köszöntötték a Zeneakadémián

Az ünnepi eseményen a 85 éves zongoraművész az idén 75 éves Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara évadnyitó koncertjét dirigálta.
Klasszikus ajánló

Ligetivel, Bartókkal és Dohnányival nyit a Nemzeti Filharmonikusok

A szeptember 25-i évadnyitó koncerten a Müpában a 20. századi magyar zene kiválóságainak egy-egy műve csendül fel. Elhangzik az erdélyi születésű Ligeti György Román concertoja, Bartók Béla I. zongoraversenye, és Dohányi Ernő II. szimfóniája.
Klasszikus ajánló

Debussy-est Gulyás Márta és a Szigeti Quartet közreműködésével

Az új évadban is folytatódik a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az Óbudai Társaskör Házimuzsika-sorozata.
Klasszikus könyvmoly

Szereted a klasszikus zenét? Akkor olvasd el ezeket a regényeket!

Az üveggyöngyjáték, Felhőatlasz, Doktor Faustus. Összegyűjtöttünk néhány alkotást a világirodalomból, amelyek zenéről, zenészekről szólnak.