Klasszikus

Jazztavasz 2005

2005.05.09. 00:00
Ajánlom
Nagyszabású jazz fesztivál lesz a Művészetek Palotájában május 16-a és 23-a között. David Friedman, Ron McClure, Adam Nussbaum, Tony Lakatos, Agostino di Giorgio, Harald Neuwirth, Michael Erian – csak néhány név, amely érzékelteti, hogy milyen jelentős jazzművészek érkeznek Budapestre a fesztivál ideje alatt.

Akik velük játszanak, mind a hazai jazzélet kiválósága: Balázs Elemér, Dés László, Oláh Kálmán, Pege Aladár, László Attila, Szakcsi Lakatos Béla és még sokan mások a jazz hazai élmezőnyéből. A cél nem egy irányzat bemutatása, hanem sokkal inkább az, hogy az első nagyszabású, nyolcnapos fesztivál sokszínű legyen, s minden jazzbarát megtalálhassa az ízlésének megfelelő koncerteket.

A Jazztavasz 2005 fontos célkitűzése, hogy a jazzt integrálja a Művészetek Palotája sokszínű programkínálatába. A nyolcnapos fesztivál azt szeretné érzékeltetni, hogy a jazz – a még ma is élő tévhitekkel szemben – nem elvont, nehezen érthető rétegzene, hanem eleven, sokszínű, szerteágazó, egyre gazdagodó zenei kifejezési forma.

A Művészetek Palotája nyolc napon keresztül a Jazztavasz 2005 elnevezésű fesztivál középpontjába állítja a jazzt, bemutatva annak legfontosabb stíluskorszakait, áramlatait. Kulturális értékeihez és a legmagasabb művészi minőséghez ragaszkodó, mindenki felé nyitott fesztivál várja az érdeklődőket a dél-pesti Duna-parton.

A sokszínűség jegyében a programban szerepel a Balázs Elemér Grouptól Charlie Jazz-en és Pege Aladáron, Szakcsi Lakatos Béla és társai gipsy jazzén át Oláh Kálmán fellépéséig sok minden. Oláh Kálmán egyébként három estén, három külön formációban is muzsikál majd, három külön zenei világot megjelenítve. Amint László Attila is két estén, két különböző stílusú formációban lép színpadra.

Programok

Május 16. 20:00 Fesztivál Színház
Refracting Sounds – Fénytörő hangok: A Balázs Elemér Group lemezbemutató koncertje
Km.: Balázs Elemér (dob), Winand Gábor (ének), Hajdú Klára (ének), Dés András (ütőhangszerek), Balázs József (zongora), Juhász Gábor (gitár), Glaser Péter (nagybőgő)
Vendégszólita: Dés László (szaxofon)

Május 17. 20: Fesztivál Színház
Róma-Budapest jazzrandevú
Km.: Szőke Nikoletta (ének), Oláh Kálmán (zongora), Barcza Horváth József (nagybőgő), Mohay András (dob)
Vendégszólista: Agostino di Giorgio – Olaszország/Egyesült Államok (gitár)

Május 18. 20:00 Fesztivál Színház:
Pege Aladár Kossuth-díjas nagybőgőművész és vendégei
Swing, blues, jazz-rock, latin, improvizációk…

Km.: Pege Aladár (nagybőgő), Koloncsák Zsolt (zongora), Nagy Balázs (szaxofon), Kothencz Tamás (dob)
Vendégszólista: Harald Neuwirth – Ausztria (zongora), Michael Erian – Ausztria (szaxofon)

Május 19. 20:00 Fesztivál Színház
Swing Around The Clock – A JazzSteps zenekar (művészeti vezető: Finok Zoltán) műsora
Km.: Almási Attila (harsona), Bér Zsolt (trombita), Boegán Péter (dob), Finok Zoltán (klarinét, szaxofon), Nagy Iván (zongora), Oláh Zoltán (nagybőgő), Urbán Orsolya (ének) és a Happy Hoppers (művészeti vezető: Bóbis László) táncosai

Május 20. 20:00 Fesztivál Színház
Magyar-amerikai jazzgála I. – David Friedman és a László Attila Band
Km.: László Attila (gitár), Borbély Mihály (szaxofon), Oláh Kálmán (zongora), Lattmann Béla (basszusgitár), Szendőfi Péter (dob)
Vendégszólista: David Friedman (vibrafon)

Május 21. 20:00 Nemzeti Hangversenyterem:
Szakcsi Hungarian Gipsy Show (ősbemutató)
Km.: Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Orbán György (nagybőgő), Lakatos Pecek András (dob), Farkas Ilona (ének), Rostás Mónika (ének), Szalóki Ági (ének), Balogh Gusztáv (ének), id. Kovács Antal „Gojma” (ének), ifj. Kovács Antal „Anti” (ének), Lantos Zoltán (hegedű), Horváth Kornél (ütőhangszerek), valamint táncosok

Május 22. 20:00 Nemzeti Hangversenyterem
Charlie Jazz
Km.: Horváth Charlie (ének), László Attila (gitár), Halász János (zongora), Egri János (nagybőgő), Csiszár Péter (szaxofon), Schreck Ferenc (harsona), Fekete Kovács Kornél (trombita), Borlai Gergő (dob)

Május 23. 20:00 Nemzeti Hangversenyterem
Magyar-amerikai jazzgála II. – Oláh Kálmán, Tony Lakatos és barátaik
Km.: Oláh Kálmán – zongora, Ron McClure – nagybőgő, Adam Nussbaum – dob, vendégszólista: Tony Lakatos (szaxofon)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Minden este hazaviszek én is valamit” – interjú Schell Judittal

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a szokásos párkapcsolati zsákutcákat? Hogyan építünk torlaszt és falakat a játszmáinkból? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Szeretetkert című előadás a Kultkikötőben július 27-én. Balatonszárszón négy kiváló színművész, Schell Judit, Jordán Adél, Mészáros Máté és Szervét Tibor várja a nézőket.
Zenés színház

„Csak akkor lehet szabadon alkotni, ha nincsenek félelmeink” – beszélgetés Tassonyi Balázzsal

Tassonyi Balázs elképesztően erős évadot tudhat maga mögött. A Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatójaként 2024-ben debütált a Budapesti Operettszínház több előadásában is, és főszerepet kapott a Carmenben.
Vizuál

Nyaralástörténeti kiállítással nyílt meg a balatonfüredi Esterházy-kastély, amely újra régi fényében látható

A közelmúltban átadott Esterházy-kastély állandó kiállítása mélyebben foglalkozik a város kultúrtörténetével, minden oldalról körüljárva a gyógyvíz és a köré épült komplex gyógyászati központ múltját.
Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Színház

Margaret Atwood az asszonyi hűségről szóló mítoszadaptációját is bemutatja a Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház fesztiválprogramjának fontos csomópontjai a saját bemutatók, idén például négy olyan előadás, amelyet a színház részben saját fejlesztésben, részben koprodukciós partnerrel hoz létre.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.
Klasszikus ajánló

Európai és argentin tánczenék találkozása – Pápán lép fel a Pannon Ifjúsági Zenekar

Július utolsó előtti vasárnapján különleges zenei programra várja a hallgatóságot a Pannon Ifjúsági Zenekar Pápán, a lenyűgöző Esterházy-kastély udvarán: az elmúlt évszázadok dél-amerikai és európai zenéje ad egymásnak randevút az együttes tolmácsolásában.
Klasszikus kritika

Világrengető dallamok – az elmúlt száz évből származó zenéket játszottak a Berlini Konzerthausban

A modern kor mesterművei – ezzel a címmel hirdette évadzáró koncertjét a Berlini Konzerthaus Zenekara. Az együttes idén nagy hangsúlyt fektetett a 20-21. századi alkotásokra, már a szezon elején is hangversenyt szenteltek a témának.
Klasszikus hír

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.