Klasszikus

Jazztavasz 2005

2005.05.09. 00:00
Ajánlom
Nagyszabású jazz fesztivál lesz a Művészetek Palotájában május 16-a és 23-a között. David Friedman, Ron McClure, Adam Nussbaum, Tony Lakatos, Agostino di Giorgio, Harald Neuwirth, Michael Erian – csak néhány név, amely érzékelteti, hogy milyen jelentős jazzművészek érkeznek Budapestre a fesztivál ideje alatt.

Akik velük játszanak, mind a hazai jazzélet kiválósága: Balázs Elemér, Dés László, Oláh Kálmán, Pege Aladár, László Attila, Szakcsi Lakatos Béla és még sokan mások a jazz hazai élmezőnyéből. A cél nem egy irányzat bemutatása, hanem sokkal inkább az, hogy az első nagyszabású, nyolcnapos fesztivál sokszínű legyen, s minden jazzbarát megtalálhassa az ízlésének megfelelő koncerteket.

A Jazztavasz 2005 fontos célkitűzése, hogy a jazzt integrálja a Művészetek Palotája sokszínű programkínálatába. A nyolcnapos fesztivál azt szeretné érzékeltetni, hogy a jazz – a még ma is élő tévhitekkel szemben – nem elvont, nehezen érthető rétegzene, hanem eleven, sokszínű, szerteágazó, egyre gazdagodó zenei kifejezési forma.

A Művészetek Palotája nyolc napon keresztül a Jazztavasz 2005 elnevezésű fesztivál középpontjába állítja a jazzt, bemutatva annak legfontosabb stíluskorszakait, áramlatait. Kulturális értékeihez és a legmagasabb művészi minőséghez ragaszkodó, mindenki felé nyitott fesztivál várja az érdeklődőket a dél-pesti Duna-parton.

A sokszínűség jegyében a programban szerepel a Balázs Elemér Grouptól Charlie Jazz-en és Pege Aladáron, Szakcsi Lakatos Béla és társai gipsy jazzén át Oláh Kálmán fellépéséig sok minden. Oláh Kálmán egyébként három estén, három külön formációban is muzsikál majd, három külön zenei világot megjelenítve. Amint László Attila is két estén, két különböző stílusú formációban lép színpadra.

Programok

Május 16. 20:00 Fesztivál Színház
Refracting Sounds – Fénytörő hangok: A Balázs Elemér Group lemezbemutató koncertje
Km.: Balázs Elemér (dob), Winand Gábor (ének), Hajdú Klára (ének), Dés András (ütőhangszerek), Balázs József (zongora), Juhász Gábor (gitár), Glaser Péter (nagybőgő)
Vendégszólita: Dés László (szaxofon)

Május 17. 20: Fesztivál Színház
Róma-Budapest jazzrandevú
Km.: Szőke Nikoletta (ének), Oláh Kálmán (zongora), Barcza Horváth József (nagybőgő), Mohay András (dob)
Vendégszólista: Agostino di Giorgio – Olaszország/Egyesült Államok (gitár)

Május 18. 20:00 Fesztivál Színház:
Pege Aladár Kossuth-díjas nagybőgőművész és vendégei
Swing, blues, jazz-rock, latin, improvizációk…

Km.: Pege Aladár (nagybőgő), Koloncsák Zsolt (zongora), Nagy Balázs (szaxofon), Kothencz Tamás (dob)
Vendégszólista: Harald Neuwirth – Ausztria (zongora), Michael Erian – Ausztria (szaxofon)

Május 19. 20:00 Fesztivál Színház
Swing Around The Clock – A JazzSteps zenekar (művészeti vezető: Finok Zoltán) műsora
Km.: Almási Attila (harsona), Bér Zsolt (trombita), Boegán Péter (dob), Finok Zoltán (klarinét, szaxofon), Nagy Iván (zongora), Oláh Zoltán (nagybőgő), Urbán Orsolya (ének) és a Happy Hoppers (művészeti vezető: Bóbis László) táncosai

Május 20. 20:00 Fesztivál Színház
Magyar-amerikai jazzgála I. – David Friedman és a László Attila Band
Km.: László Attila (gitár), Borbély Mihály (szaxofon), Oláh Kálmán (zongora), Lattmann Béla (basszusgitár), Szendőfi Péter (dob)
Vendégszólista: David Friedman (vibrafon)

Május 21. 20:00 Nemzeti Hangversenyterem:
Szakcsi Hungarian Gipsy Show (ősbemutató)
Km.: Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Orbán György (nagybőgő), Lakatos Pecek András (dob), Farkas Ilona (ének), Rostás Mónika (ének), Szalóki Ági (ének), Balogh Gusztáv (ének), id. Kovács Antal „Gojma” (ének), ifj. Kovács Antal „Anti” (ének), Lantos Zoltán (hegedű), Horváth Kornél (ütőhangszerek), valamint táncosok

Május 22. 20:00 Nemzeti Hangversenyterem
Charlie Jazz
Km.: Horváth Charlie (ének), László Attila (gitár), Halász János (zongora), Egri János (nagybőgő), Csiszár Péter (szaxofon), Schreck Ferenc (harsona), Fekete Kovács Kornél (trombita), Borlai Gergő (dob)

Május 23. 20:00 Nemzeti Hangversenyterem
Magyar-amerikai jazzgála II. – Oláh Kálmán, Tony Lakatos és barátaik
Km.: Oláh Kálmán – zongora, Ron McClure – nagybőgő, Adam Nussbaum – dob, vendégszólista: Tony Lakatos (szaxofon)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.