Klasszikus

Jazztavasz 2005

2005.05.09. 00:00
Ajánlom
Nagyszabású jazz fesztivál lesz a Művészetek Palotájában május 16-a és 23-a között. David Friedman, Ron McClure, Adam Nussbaum, Tony Lakatos, Agostino di Giorgio, Harald Neuwirth, Michael Erian – csak néhány név, amely érzékelteti, hogy milyen jelentős jazzművészek érkeznek Budapestre a fesztivál ideje alatt.

Akik velük játszanak, mind a hazai jazzélet kiválósága: Balázs Elemér, Dés László, Oláh Kálmán, Pege Aladár, László Attila, Szakcsi Lakatos Béla és még sokan mások a jazz hazai élmezőnyéből. A cél nem egy irányzat bemutatása, hanem sokkal inkább az, hogy az első nagyszabású, nyolcnapos fesztivál sokszínű legyen, s minden jazzbarát megtalálhassa az ízlésének megfelelő koncerteket.

A Jazztavasz 2005 fontos célkitűzése, hogy a jazzt integrálja a Művészetek Palotája sokszínű programkínálatába. A nyolcnapos fesztivál azt szeretné érzékeltetni, hogy a jazz – a még ma is élő tévhitekkel szemben – nem elvont, nehezen érthető rétegzene, hanem eleven, sokszínű, szerteágazó, egyre gazdagodó zenei kifejezési forma.

A Művészetek Palotája nyolc napon keresztül a Jazztavasz 2005 elnevezésű fesztivál középpontjába állítja a jazzt, bemutatva annak legfontosabb stíluskorszakait, áramlatait. Kulturális értékeihez és a legmagasabb művészi minőséghez ragaszkodó, mindenki felé nyitott fesztivál várja az érdeklődőket a dél-pesti Duna-parton.

A sokszínűség jegyében a programban szerepel a Balázs Elemér Grouptól Charlie Jazz-en és Pege Aladáron, Szakcsi Lakatos Béla és társai gipsy jazzén át Oláh Kálmán fellépéséig sok minden. Oláh Kálmán egyébként három estén, három külön formációban is muzsikál majd, három külön zenei világot megjelenítve. Amint László Attila is két estén, két különböző stílusú formációban lép színpadra.

Programok

Május 16. 20:00 Fesztivál Színház
Refracting Sounds – Fénytörő hangok: A Balázs Elemér Group lemezbemutató koncertje
Km.: Balázs Elemér (dob), Winand Gábor (ének), Hajdú Klára (ének), Dés András (ütőhangszerek), Balázs József (zongora), Juhász Gábor (gitár), Glaser Péter (nagybőgő)
Vendégszólita: Dés László (szaxofon)

Május 17. 20: Fesztivál Színház
Róma-Budapest jazzrandevú
Km.: Szőke Nikoletta (ének), Oláh Kálmán (zongora), Barcza Horváth József (nagybőgő), Mohay András (dob)
Vendégszólista: Agostino di Giorgio – Olaszország/Egyesült Államok (gitár)

Május 18. 20:00 Fesztivál Színház:
Pege Aladár Kossuth-díjas nagybőgőművész és vendégei
Swing, blues, jazz-rock, latin, improvizációk…

Km.: Pege Aladár (nagybőgő), Koloncsák Zsolt (zongora), Nagy Balázs (szaxofon), Kothencz Tamás (dob)
Vendégszólista: Harald Neuwirth – Ausztria (zongora), Michael Erian – Ausztria (szaxofon)

Május 19. 20:00 Fesztivál Színház
Swing Around The Clock – A JazzSteps zenekar (művészeti vezető: Finok Zoltán) műsora
Km.: Almási Attila (harsona), Bér Zsolt (trombita), Boegán Péter (dob), Finok Zoltán (klarinét, szaxofon), Nagy Iván (zongora), Oláh Zoltán (nagybőgő), Urbán Orsolya (ének) és a Happy Hoppers (művészeti vezető: Bóbis László) táncosai

Május 20. 20:00 Fesztivál Színház
Magyar-amerikai jazzgála I. – David Friedman és a László Attila Band
Km.: László Attila (gitár), Borbély Mihály (szaxofon), Oláh Kálmán (zongora), Lattmann Béla (basszusgitár), Szendőfi Péter (dob)
Vendégszólista: David Friedman (vibrafon)

Május 21. 20:00 Nemzeti Hangversenyterem:
Szakcsi Hungarian Gipsy Show (ősbemutató)
Km.: Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Orbán György (nagybőgő), Lakatos Pecek András (dob), Farkas Ilona (ének), Rostás Mónika (ének), Szalóki Ági (ének), Balogh Gusztáv (ének), id. Kovács Antal „Gojma” (ének), ifj. Kovács Antal „Anti” (ének), Lantos Zoltán (hegedű), Horváth Kornél (ütőhangszerek), valamint táncosok

Május 22. 20:00 Nemzeti Hangversenyterem
Charlie Jazz
Km.: Horváth Charlie (ének), László Attila (gitár), Halász János (zongora), Egri János (nagybőgő), Csiszár Péter (szaxofon), Schreck Ferenc (harsona), Fekete Kovács Kornél (trombita), Borlai Gergő (dob)

Május 23. 20:00 Nemzeti Hangversenyterem
Magyar-amerikai jazzgála II. – Oláh Kálmán, Tony Lakatos és barátaik
Km.: Oláh Kálmán – zongora, Ron McClure – nagybőgő, Adam Nussbaum – dob, vendégszólista: Tony Lakatos (szaxofon)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Plusz

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Zenés színház

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.
Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Zenés színház

A művészet lázadása

Hargitai Iván legújabb rendezésével egy örök érvényű történethez nyúl, fiatalok útkeresésén, sikerein és bukásain keresztül beszél az életről. A székesfehérvári Vörösmarty Színház Fame-előadása eltávolodik a hagyományos színházi keretektől, már-már cirkuszi poronddá változtatva a teret.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bernard Haitink

A világhírű holland karmestert kilencvenkét évesen érte a halál londoni otthonában, október 21-én – tudatta ügynöksége, az Askonas Holt.