Klasszikus

Jazztavasz - programok, kritikák

2005.05.19. 00:00
Ajánlom
Jazztavasz 2005 - nyolcnapos dzsesszfesztivál a Művészetek Palotájában. Porgram, koncertkritika és fotók.

Részletes program

Balázs Elemér, Dés László, Oláh Kálmán, Pege Aladár, László Attila, Szakcsi Lakatos Béla, David Friedman, Ron McClure, Tony Lakatos, Agostino di Giorgio - néhányan azok közül, akik fellépnek a fesztiválon, amelynek célja, hogy bemutassa a magyar dzsesszélet többféle stílusirányzatát, a nagy öregeket és feltörekvő fiatal tehetségeket egyaránt. A szervezők arra törekedtek, hogy a dzsesszkedvelők közül mindenki megtalálja a neki tetszőt a sokszínű kínálatban. A koncertek este nyolc órakor kezdődnek.

Hétfőn este rögtön egy lemezbemutatóval kezdődik a programsorozat: a Balázs Elemér Group (Balázs Elemér - dob, Winand Gábor - ének, Hajdú Klára - ének, Dés András - ütőhangszerek, Balázs József - zongora, Juhász Gábor - gitár, Glaser Péter - nagybőgő) Refracting Sounds (Fénytörő hangok) című albumának dalait játssza. Vendégszólistájuk Dés László (szaxofon) lesz. A Group tagjai már több éve muzsikálnak együtt, első lemezük 2002-ben jelent meg. Zenéjükben a hagyományos dzsessz elemei mellett az európai népzene motívumai is megtalálhatóak (olyannyira, hogy hamarosan új, magyar népdalokat feldolgozó albummal jelentkeznek, amelyen Palya Bea és Szalóki Ági közreműködnek majd). Néhány hónapja adták ki a harmadik korongot, a Fénytörő hangokat, amelyen rendkívül sokszínű, érzelemgazdag dalokat rögzítettek. A szakma és a közönség egyaránt hamar megszerette az albumot, amely elnyerte a Mahasz idei Fonogram-díját a legjobb dzsesszlemez kategóriában (www.balazselemergroup.hu).

Kedden Róma-Budapest jazzrandevú címmel a fiatalabb nemzedék mutatkozik be. Szőke Nikoletta (ének), Oláh Kálmán (zongora), Barcza Horváth József (nagybőgő) és Mohay András (dob) az olasz Agostino di Giorgio gitárművészt látják vendégül, akinek AD 2000 című CD-je Magyarországon jelent meg néhány éve. Ezen kanadai nagybőgős és dobos mellett Oláh Kálmán zongorázott. A bebop-játékosként számon tartott Di Giorgio azóta rendszeresen játszik magyar muzsikusokkal, több stúdiófelvételt készített Budapesten, de nagyobb koncertet eddig még nem adott.

Szerdán egy "nagy öreg" különlegesen sokszínű koncertjének lehetünk tanúi: Pege Aladár nagybőgőművész jelenlegi kvartettjének tagjai, Koloncsár Zsolt (zongora), Nagy Balázs (szaxofon) és Kothencz Tamás (dob) mellé meghívta az Európa-szerte ismert dzsessz-zongoristát, Harald Neuwirthet és a fiatalabbak képviseletében Michael Erian szaxofonost. Ez a hat zenész többféle formációban és műfajban játszik az este folyamán. Először a kvartett swinget, dzsesszrockot, funkyval, latin zenével tarkított jazzt játszik, majd Pege Aladár ad elő Bach első szólószonátájából egy részletet. Ezután a vendégművészekkel duóban és trióban zenélnek, majd mind a hatan fellépnek a színpadra, ahol így két szaxofon fog megszólalni egyszerre. Ez a formáció még sohasem játszott Magyarországon nyilvánosan.

A csütörtöki, Swing Around The Clock című estre a tradicionális dzsessz kedvelőit várják a Fesztivál Színházba: a Jazz Steps zenekar és a Happy Hoppers táncegyüttes a századelői New Orleans világát idézi meg swing, ragtime és dixieland dalaival. A szaxofonos-klarinétos Finok Zoltán alapította Jazz Steps (Almási Attila - harsona, Bér Zsolt - trombita, Boegán Péter - dob, Nagy Iván - zongora, Oláh Zoltán - nagybőgő, Urbán Orsolya - ének) olyannyira a műfaj elkötelezett híve, hogy létrehozták a bánki Louis Armstrong Jazzfesztivált, és szobrot is állítattak az alapítónak. Előadásaikra a lendületes a legjobb jelző, hiszen mindig képesek magukkal ragadni, jó kedvre deríteni a közönséget. Ebben a tökéletes zenei tudás (mindannyian Zeneakadémiát végeztek) mellett a látvány is segítségükre van, hiszen a koncerteket gyakran egészítik ki táncos elemekkel. Így lesz ez a csütörtöki koncerten is, ahol a Happy Hoppers táncosaival lépnek színpadra.

Pénteken Magyar-Amerikai jazzgálát ad a László Attila Band és David Friedman, aki egy különleges, a dzsesszben meghatározó hangszer, a vibrafon mestere - többek között Wayne Shorter, Bobby McFerrin, Horace Silver és a New Yorki Filharmonikusok társaságában játszott már. Magyarországon évekkel ezelőtt lépett színpadra először, akkor Snétberger Ferenccel. László Attila munkásságát (vagy legalábbis annak egy részét) pedig az is ismerheti, aki nem elkötelezett dzsesszrajongó: ugyanis ő írta például Cserháti Zsuzsa vagy Charlie több dalát. Zenekarában Borbély Mihály (szaxofon), Oláh Kálmán (zongora), Lattmann Béla (basszusgitár) és Szendőfi Péter (dob) játszik.

Szombaton igazi kuriózum, egy ősbemutató helyszíne lesz este nyolc órától a Nemzeti Hangversenyterem: a Szakcsi Hungarian Gipsy Show című műsort hallgathatják meg először az érdeklődők. Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas zongoraművész mondhatni stílust teremtett játékával, amelyet ő maga kortárs cigánydzsessznek nevez. Ennek legjellemzőbb vonása, hogy a cigányzene dallamait ötvözi a dzsessz-szel, különös hangsúlyt fektetve az énekre. Szakcsi már évtizedekkel ezelőtt elkezdte kialakítani ezt a stílust, amikor 1975-ben megírta az első cigány musicalt, a Piros karavánt, majd a nyolcvanas években három rockoperát (A bestia, Cigánykerék, Szidike lakodalma) és egy balettzenét (Cristoforo). Kis "kitérőként" négy szólólemezt jelentetett meg az Egyesült Államokban, majd itthon neves előadókkal játszott együtt. 2004-ben jelent meg a Na dara! című lemez, amelyet műfajteremtőként tart számon a szakma. Ennek továbbfejlesztése a Szakcsi Hungarian Gipsy Show, amelyben a dzsessztrióhoz, a hegedűhöz és az ütőhangszerekhez autentikus énekesek és táncosok csatlakoznak (Orbán György - nagybőgő, Lakatos Pecek András - dob, Farkas Ilona - ének, Rostás Mónika - ének, Szalóki Ági - ének, Balogh Gusztáv - ének, id. Kovács Antal "Gojma" - ének, ifj. Kovács Antal "Anti" - ének, Lantos Zoltán - hegedű, Horváth Kornél - ütőhangszerek).

Vasárnap szintén ritka eseménynek ad otthont a fesztivál: este nyolctól ugyanis Charlie dzusesszkoncertet ad. Horváth Charlie fiatalon a rhythm and blues és a soul zene meghonosításával próbálkozott a Decca (későbbi nevén: Olympia) együttesben, énekelt a Generálban, majd "vendéglátós" zenészként több mint tizenöt évet töltött Skandináviában és Nyugat-Európában. Csak a kilencvenes évek elején, Tátrai Tibor gitáros hívására jött haza, és 1994 áprilisában megjelent első szólóalbumával hatalmas sikert aratott. Ezt még jó néhány lemez és országos koncertturné követte, miközben Charlie egyre többször tért vissza saját zenei gyökereihez: a populáris dzsessz, a soul és a rhythm and blues világához. A Charlie Jazz elnevezésű csapatot (László Attila - gitár, Halász János - zongora, Egri János - nagybőgő, Csiszár Péter - szaxofon, Schreck Ferenc - harsona, Fekete Kovács Kornél - trombita, Borlai Gergő - dob) az ezredfordulón hozta létre, és a fesztivál utolsó előtti napján is velük játszik.

Hétfőn, az utolsó koncert műsorán a Magyar-amerikai dzsesszgála második felvonása szerepel. Egyik fellépője Oláh Kálmán, aki a fesztivál három koncertjén is játszik. A mindössze harmincöt esztendős zongorista több rangos nemzetközi verseny megnyerésével kezdte dzsesszművészi pályáját, és a műfaj olyan kiválóságaival játszott együtt, mint Lee Konitz, Randy Brecker, Pat Metheny vagy Jack deJohnette. Európa szinte valamennyi országában koncertezett már, az Egyesült Államokban és a Távol-Keleten is kiugróan nagy sikereket aratott. Komponistaként az utóbbi időben a klasszikus zene és a dzsessz közelítésére törekszik. A budapesti fesztivál szervezői Oláh Kálmán három különböző formációban való fellépésével is szeretnék felhívni a figyelmet a zongoraművész kivételes tehetségére, elmélyültséggel, erőteljes zenei érzékenységgel, eredetiséggel párosuló, műfaji határokon átívelő stílusára. Ezen a koncerten Oláh Kálmánnal két, világszerte elismert amerikai muzsikus - Ron McClure nagybőgős és a Grammy-díjas Adam Nussbaum dobos - mutatkozik be Budapesten. Mindketten a legkeresettebb tengerentúli stúdiózenészek közé tartoznak, számtalan lemezfelvételen közreműködtek, de Európában ritkán koncerteznek. A dzsesszgála vendégszólistája a Németországban élő, ugyancsak világhírű magyar szaxofonos, Tony Lakatos.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Klasszikus

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Színház

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.
Klasszikus

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Színház

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.