Klasszikus

Jazzünnep Kapolcson

2005.09.15. 00:00
Ajánlom
Nem csak a Művészetek Völgye programjain telik meg a leghíresebb fesztiválfaluként híressé vált dunántúli település: Kapolcs. Köszönhetően a Malompart Kulturális és Turisztikai Központ lelkes szervezőinek, és a tapolcai Hungest Hotel Pelion összefogásának, a legkitűnőbb jazz zenészek koncertjeit hallgathatják jövő szombaton a műfaj barátai és az érdeklődők. A Pelon Jazz fesztiválon fellép többek közt Szakcsi Lakatos Béla és Vukán György.

Más hírességek mellett Szakcsi Lakatos Béla, Vukán György, az Új Magyar Gipsy Jazz, Fábián Juli Jazz Band, Bolla Gábor Quartet, Gyárfás István Trió és Deseő Csaba lép fel szeptember 23-24-én a Hunguest Hotel Pelion Tapolca és a kapolcsi Malompart Kulturális és Turisztikai Központban rendzendő jazz fesztiválon, mely a késő nyár egyik kulturális csemegéjének ígérkezik - hangzottt el a taplocai Pelion Hotelben tartott sajtótájékoztatón tegnap. A hagyománytermtés szándékával létrehívott fesztivál két helyszínen várja a látogatókat. Az egyik a Tapolcai Hungest Hotel Pelion, ahol jövő pénteken a Gyárfás István Trió lép fel. A nagyközönség számára viszont a kapolcsi Malompart Kulturális és Turisztikai Központ mellett megrendezett szombati buli lesz várhatóan a legizgalmasabb. A felújított vízimalom mellett, hatalmas rendezvénysátor, 160 fős étterem, két hektáros park várja a vendégeket. Délután egy órakor kezdődik Fábián Juli Jazz Band és Bolla Gábor Quartet koncertjével a késő estig tartó vigadalom. Délután négy órától este nyolcig Gyárfás István Trió, Deseő Csaba, Vukán György, Szakcsi Lakatos Béla és az Új Magyar Gipsy Jazz játszanak. A fellépők nemcsak külön-külön adnak koncertet, hanem különböző variációkban, a helyszínen létrejövő formációkban is szórakoztatják a Kapolcsra látogató közönséget. Este nyolc órától jazz koncertfilmek vetítésével folytatódik a nap programja.

A szervezőktől megtudtuk, a bevétel egy részét a zeneoktatás támogatására ajánlják fel a szervezők. A környék általános és középiskolái részesülnek az adományból.

A kapolcsi Malompart Kulturális és Turisztikai Központ gyönyörű természeti környezetben, a település Monostorapáti felőli szélén terül el. Az Eger patakot hangulatos hidak ívelik át. A színpadi fénytechnikán túlmenően 8 méter magasan világító hélium gömb szórja a fényt. Üde színfolt az eredeti formájában szépen megőrzött, 1800-as évek végén készített óriás szőlőprés, kerekes kút, és a malomkerék.

A Malompart Kulturális és Turisztikai Központ igazgatója, Princz György hangsúlyozta, céljuk többek között az, hogy a Művészetek Völgye fesztivál után is Kapolcsra vonzzák az érdeklődő közönséget. A rendezvénynek kitűnő hátországot jelent a Hunguest Hotel Pelion Tapolca, ahol rossz idő esetén a koncertek is megtarthatók. Jegyek a helyszínen, illetve a Ticket Expressz irodáiban kaphatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.