Klasszikus

Jazzünnep Kapolcson

2005.09.15. 00:00
Ajánlom
Nem csak a Művészetek Völgye programjain telik meg a leghíresebb fesztiválfaluként híressé vált dunántúli település: Kapolcs. Köszönhetően a Malompart Kulturális és Turisztikai Központ lelkes szervezőinek, és a tapolcai Hungest Hotel Pelion összefogásának, a legkitűnőbb jazz zenészek koncertjeit hallgathatják jövő szombaton a műfaj barátai és az érdeklődők. A Pelon Jazz fesztiválon fellép többek közt Szakcsi Lakatos Béla és Vukán György.

Más hírességek mellett Szakcsi Lakatos Béla, Vukán György, az Új Magyar Gipsy Jazz, Fábián Juli Jazz Band, Bolla Gábor Quartet, Gyárfás István Trió és Deseő Csaba lép fel szeptember 23-24-én a Hunguest Hotel Pelion Tapolca és a kapolcsi Malompart Kulturális és Turisztikai Központban rendzendő jazz fesztiválon, mely a késő nyár egyik kulturális csemegéjének ígérkezik - hangzottt el a taplocai Pelion Hotelben tartott sajtótájékoztatón tegnap. A hagyománytermtés szándékával létrehívott fesztivál két helyszínen várja a látogatókat. Az egyik a Tapolcai Hungest Hotel Pelion, ahol jövő pénteken a Gyárfás István Trió lép fel. A nagyközönség számára viszont a kapolcsi Malompart Kulturális és Turisztikai Központ mellett megrendezett szombati buli lesz várhatóan a legizgalmasabb. A felújított vízimalom mellett, hatalmas rendezvénysátor, 160 fős étterem, két hektáros park várja a vendégeket. Délután egy órakor kezdődik Fábián Juli Jazz Band és Bolla Gábor Quartet koncertjével a késő estig tartó vigadalom. Délután négy órától este nyolcig Gyárfás István Trió, Deseő Csaba, Vukán György, Szakcsi Lakatos Béla és az Új Magyar Gipsy Jazz játszanak. A fellépők nemcsak külön-külön adnak koncertet, hanem különböző variációkban, a helyszínen létrejövő formációkban is szórakoztatják a Kapolcsra látogató közönséget. Este nyolc órától jazz koncertfilmek vetítésével folytatódik a nap programja.

A szervezőktől megtudtuk, a bevétel egy részét a zeneoktatás támogatására ajánlják fel a szervezők. A környék általános és középiskolái részesülnek az adományból.

A kapolcsi Malompart Kulturális és Turisztikai Központ gyönyörű természeti környezetben, a település Monostorapáti felőli szélén terül el. Az Eger patakot hangulatos hidak ívelik át. A színpadi fénytechnikán túlmenően 8 méter magasan világító hélium gömb szórja a fényt. Üde színfolt az eredeti formájában szépen megőrzött, 1800-as évek végén készített óriás szőlőprés, kerekes kút, és a malomkerék.

A Malompart Kulturális és Turisztikai Központ igazgatója, Princz György hangsúlyozta, céljuk többek között az, hogy a Művészetek Völgye fesztivál után is Kapolcsra vonzzák az érdeklődő közönséget. A rendezvénynek kitűnő hátországot jelent a Hunguest Hotel Pelion Tapolca, ahol rossz idő esetén a koncertek is megtarthatók. Jegyek a helyszínen, illetve a Ticket Expressz irodáiban kaphatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Tánc

Mozdulatba zárt pillanatok

Ma már a modern tánc előfutáraként tekintünk rá, a 20. század elején azonban a mozdulatművészet még nem volt több egy lázadó gesztusnál, amely a klasszikus táncformák – különösképpen a balett – szigorú szabályrendszeréből kitörve a korlátlanságot hirdette. Börcsök Boglárka dokumentumfilmjében arra vállalkozott, hogy rekonstruálja a mozgásnak azt a fajta konvenciókon túli szabadságát, amely az irányzat lényegét adta.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.