Klasszikus

Jean-Claude Casadesus

2003.11.17. 00:00
Ajánlom
A neves francia karmester ütőhangszeresként kezdte zenei pályáját, karmesteri tanulmányait Párizsban Pierre Dervaux-nál, Baselben Pierre Bouleznél folytatta. 1968-ban a Párizsi Opera állandó karmesterévé nevezték ki, 1976-ban pedig megalapította az Orchestre National de Lille-t, melynek azóta is zeneigazgatója.

Együttesét néhány év alatt Franciaország vezető zenekarai közé emelte, repertoárjukon Berlioztól a kortárs zenéig számos fontos mű szerepel. Évente körülbelül hetven koncertet adnak szűkebb régiójukban és külföldön - Európától Dél-Amerikáig, az Egyesült Államoktól Japánig már 27 országban léptek fel. Vendégkarmesterként Jean-Claude Casadesus rendszeresen kap meghívást a világ rangos szimfonikus együtteseitől - sikerét az is mutatja, hogy sok helyre többször is visszahívják. A Berlini Szimfonikus Zenekar élén 2002-ben többek között Rimszkij-Korszakov Seherezádéját vezényelte, amelyet most Budapesten is dirigál. Jean-Claude Casadesus operakarmesterként is gyakran hallható - elsősorban európai operaházakban és fesztiválokon. Lemezeivel számos díjat nyert: francia szerzők műveinek tolmácsolása mellett mindenekelőtt Mahler- és Wagner-felvételeivel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Vizuál

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.