Klasszikus

Jean-Claude Casadesus

2003.11.17. 00:00
Ajánlom
A neves francia karmester ütőhangszeresként kezdte zenei pályáját, karmesteri tanulmányait Párizsban Pierre Dervaux-nál, Baselben Pierre Bouleznél folytatta. 1968-ban a Párizsi Opera állandó karmesterévé nevezték ki, 1976-ban pedig megalapította az Orchestre National de Lille-t, melynek azóta is zeneigazgatója.

Együttesét néhány év alatt Franciaország vezető zenekarai közé emelte, repertoárjukon Berlioztól a kortárs zenéig számos fontos mű szerepel. Évente körülbelül hetven koncertet adnak szűkebb régiójukban és külföldön - Európától Dél-Amerikáig, az Egyesült Államoktól Japánig már 27 országban léptek fel. Vendégkarmesterként Jean-Claude Casadesus rendszeresen kap meghívást a világ rangos szimfonikus együtteseitől - sikerét az is mutatja, hogy sok helyre többször is visszahívják. A Berlini Szimfonikus Zenekar élén 2002-ben többek között Rimszkij-Korszakov Seherezádéját vezényelte, amelyet most Budapesten is dirigál. Jean-Claude Casadesus operakarmesterként is gyakran hallható - elsősorban európai operaházakban és fesztiválokon. Lemezeivel számos díjat nyert: francia szerzők műveinek tolmácsolása mellett mindenekelőtt Mahler- és Wagner-felvételeivel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Vizuál

Október 1-jén indul a Szemrevaló Filmfesztivál

A nyitófilm Burhan Qurbani társadalmi kérdéseket feszegető mozija, az idei Berlinale egyik versenyfilmje, a Berlin, Alexanderplatz lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.