Klasszikus

Jean-Claude Casadesus

2003.11.17. 00:00
Ajánlom
A neves francia karmester ütőhangszeresként kezdte zenei pályáját, karmesteri tanulmányait Párizsban Pierre Dervaux-nál, Baselben Pierre Bouleznél folytatta. 1968-ban a Párizsi Opera állandó karmesterévé nevezték ki, 1976-ban pedig megalapította az Orchestre National de Lille-t, melynek azóta is zeneigazgatója.

Együttesét néhány év alatt Franciaország vezető zenekarai közé emelte, repertoárjukon Berlioztól a kortárs zenéig számos fontos mű szerepel. Évente körülbelül hetven koncertet adnak szűkebb régiójukban és külföldön - Európától Dél-Amerikáig, az Egyesült Államoktól Japánig már 27 országban léptek fel. Vendégkarmesterként Jean-Claude Casadesus rendszeresen kap meghívást a világ rangos szimfonikus együtteseitől - sikerét az is mutatja, hogy sok helyre többször is visszahívják. A Berlini Szimfonikus Zenekar élén 2002-ben többek között Rimszkij-Korszakov Seherezádéját vezényelte, amelyet most Budapesten is dirigál. Jean-Claude Casadesus operakarmesterként is gyakran hallható - elsősorban európai operaházakban és fesztiválokon. Lemezeivel számos díjat nyert: francia szerzők műveinek tolmácsolása mellett mindenekelőtt Mahler- és Wagner-felvételeivel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.