Klasszikus

Jeffrey Tate, legyen a neved Sir Jeffrey Tate

2017.04.20. 15:22
Ajánlom
Vilmos herceg lovaggá ütötte a 74 éves karmestert, aki a Metropolitantől Ázsiáig mindenhol vezényelt már a világban, kiváló lemezeket készített, pedig nem éppen előnnyel indult.

Jeffrey Tate 1943-ban született nyitott hátgerinccel és kifózissal, ami a gerincoszlop háti hajlatának súlyos görbületét jelenti. Az intelligens fiatalember szemészorvosnak kezdett tanulni, és rövid ideig London egyik legnagyobb kórházában dolgozott. A zene azonban jobban érdekelte, a Royal Operába ment korrepetitornak, ahol Sir Georg Solti - Solti György - mellett dolgozhatott.

Jeffrey Tate

Jeffrey Tate (Fotó/Forrás: YouTube/Symphoniker Hamburg)

1979-ben debütált a Metben, hét évvel később megkapta az Angol Kamarazenekart. Ugyanekkor a Royal Opera vezető karmestere is lett. Dolgozott a Rotterdami Filharmonikusokkal, a nápolyi Teatro de San Carlóban, 2007 óta pedig a Hamburgi Szimfonikus Zenekarral.

Az utóbbi években több súlyos betegségen átesett, életmentő műtétekre volt szüksége. „Egy doktor azt mondta nekem, hogy azért éltem túl mindezt, mert egész életemben küzdenem kellett" - mesélte néhány éve a Guardiannek. - "Mindig igyekeztem figyelmen kívül hagyni, hogy fogyatékkal élek, de ahogy idősödik az ember, ez egyre nyilvánvalóbb. Nem jó állapotú a tüdőm, hamar kifulladok, és az ízületi gyulladás jelei is jelentkeznek."

Szóval tényleg állandóan küzdöttem. De nem keserűséggel tekintek vissza, mert nagyon szeretem a zenét.”

Tate elmondta, hogy betegsége miatt elvonultan él. „Inkább megfigyelem az életet, mint hogy részt vennék benne.” Érdekes módon a fizikai igénybevételt jelentő vezénylés segít az állapotán: „Gyakran tapasztalom azt egy próba vagy előadás után, hogy jobban veszem a levegőt, könnyebben járok vagy lépcsőzöm, mint előtte. (...)

Szóval alapvetően a dirigensi munka egészséges foglalkozás.”

(via slippedisc, Guardian)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.