Klasszikus

Jeffrey Tate, legyen a neved Sir Jeffrey Tate

2017.04.20. 15:22
Ajánlom
Vilmos herceg lovaggá ütötte a 74 éves karmestert, aki a Metropolitantől Ázsiáig mindenhol vezényelt már a világban, kiváló lemezeket készített, pedig nem éppen előnnyel indult.

Jeffrey Tate 1943-ban született nyitott hátgerinccel és kifózissal, ami a gerincoszlop háti hajlatának súlyos görbületét jelenti. Az intelligens fiatalember szemészorvosnak kezdett tanulni, és rövid ideig London egyik legnagyobb kórházában dolgozott. A zene azonban jobban érdekelte, a Royal Operába ment korrepetitornak, ahol Sir Georg Solti - Solti György - mellett dolgozhatott.

Jeffrey Tate

Jeffrey Tate (Fotó/Forrás: YouTube/Symphoniker Hamburg)

1979-ben debütált a Metben, hét évvel később megkapta az Angol Kamarazenekart. Ugyanekkor a Royal Opera vezető karmestere is lett. Dolgozott a Rotterdami Filharmonikusokkal, a nápolyi Teatro de San Carlóban, 2007 óta pedig a Hamburgi Szimfonikus Zenekarral.

Az utóbbi években több súlyos betegségen átesett, életmentő műtétekre volt szüksége. „Egy doktor azt mondta nekem, hogy azért éltem túl mindezt, mert egész életemben küzdenem kellett" - mesélte néhány éve a Guardiannek. - "Mindig igyekeztem figyelmen kívül hagyni, hogy fogyatékkal élek, de ahogy idősödik az ember, ez egyre nyilvánvalóbb. Nem jó állapotú a tüdőm, hamar kifulladok, és az ízületi gyulladás jelei is jelentkeznek."

Szóval tényleg állandóan küzdöttem. De nem keserűséggel tekintek vissza, mert nagyon szeretem a zenét.”

Tate elmondta, hogy betegsége miatt elvonultan él. „Inkább megfigyelem az életet, mint hogy részt vennék benne.” Érdekes módon a fizikai igénybevételt jelentő vezénylés segít az állapotán: „Gyakran tapasztalom azt egy próba vagy előadás után, hogy jobban veszem a levegőt, könnyebben járok vagy lépcsőzöm, mint előtte. (...)

Szóval alapvetően a dirigensi munka egészséges foglalkozás.”

(via slippedisc, Guardian)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus marton éva

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.
Klasszikus hír

Alexander Pereira távozik a milánói Scalából

Az osztrák szakembernek már 2014-es érkezése is nagy viharokat kavart, távozásában egy meghiúsult szponzori szerződés játszhatott közre. Guiseppe Sala, Milánó polgármestere és a Scala Alapítvány elnöke közölte kedden az operaház felügyelőtanácsának három órás tanácskozását követően, hogy nem hosszabbítják meg az intendáns szerződését. 
Klasszikus ajánló

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus lemez

John Williams albumot készített Anne-Sophie Mutterrel

A világ egyik legnépszerűbb zeneszerzője és a német hegedűművész albumán természetesen örökzöld filmklasszikusok zenéi hallhatók.
Klasszikus bécs

Te is vezényelheted a Bécsi Filharmonikusokat a Budapesten!

A bécsi Zene Háza virtuális karmesterének segítségével a világ egyik legjobb zenekarának élére állhatsz július 2-4. között Budapesten.