Klasszikus

Jegyvásár a Zeneakadémia 2014 őszi koncertjeire

2014.06.17. 18:15
Ajánlom
Anoushka Shankar estje mellett a Zeneakadémián megrendezendő szinte minden őszi koncertre már váltható szólójegy is.

Az új zeneakadémiai évad kezdetén, 2014. szeptember 30-án ünnepli fennállásának 40. évfordulóját az idén Kossuth-díjjal kitüntettet Vujicsics együttes. Ünnepi koncertjük műsorát Bartók Béla szerb gyűjtésére építik, s a klasszikus és a népi hagyomány kapcsolataira kívánják felhívni a figyelmet. Október 1-jén két Junior Prima-díjas ifjú virtuóz, az Itzhak Perlman által felfedezett Kállai Ernő, és a Cziffra György nyomdokaiban járó Balázs János átélhetővé teszik, amit Liszt érzett Paganini hallgatásakor: koncertjük második részében Liszt Paganini-etűdjeit az eredeti caprice-okkal párba állítva hallgathatjuk meg, hangversenyük első részében pedig a Paganini-élménytől egykor ugyancsak megittasult Clara Schumann gyönyörű Románcai szólalnak meg. Másnap, október 2-án pedig egy igazi világsztár, Anoushka Shankar lép a Zeneakadémia színpadára. Első magyarországi koncertjét a felújítás előtt álló Zeneakadémián adta, hat évvel később az újjászületett falak között valódi spirituális élmény vár a közönségre, ahogy napjaink egyik legnagyobb szitárművésze a klasszikus indiai ragák birodalmába vezeti a hallgatókat.

Október 22-én folytatódik a Zeneakadémia tanszékeit bemutató Élesben című sorozat, ezúttal a Liszt által alapított és Dráfi Kálmán vezette Billentyűs és Akkordikus Tanszék mindennapjaiba enged betekintést. Az ünnepi hangverseny műsora kizárólag Liszt-műveket tartalmaz, s az est különlegessége lesz, hogy nemcsak zongorán, hanem hárfán és cimbalmon is megszólalnak Liszt-darabok, a tanszék professzora, Lantos István pedig Liszt-témákra fog improvizálni. Napjaink egyik legfoglalkoztatottabb amerikai zeneszerzője, David Lang két műve hangzik el október 26-án, a Nagyteremben. Elsőként az Amadinda ütőegyüttes szólaltatja meg a 2002-ben írt The So-Called Laws of Nature című ütőhangszeres darabot, majd a komponista egyik legmegrázóbb műve, a négy énekesre (és az általuk megszólaltatott ütőhangszerekre) írott, A kis gyufaárus lány passiója című oratóriuma szólal meg.

Baráth Emőke szoprán Pászthy Júlia növendéke volt a Zeneakadémián, s tanulóévei során részt vett Barbara Bonney, Kiri Te Kanawa, Marton Éva, Nancy Argenta és mások mesterkurzusain, többször is megnyerte az országos énekversenyt, 2011-ben a Linzben megrendezett Pietro Antonio Cesti barokk énekversenyről elhozta a fődíjat és a közönségdíjat, néhány hete pedig a brüsszeli Erzsébet királynő verseny döntőjébe jutott. November 6-ai  dalestjén Csalog Gábor lesz a partnere. Műsoruk első felében Schubert- és Schumann-dalok közül, második felében pedig a rendkívül gazdag francia dalirodalomból válogattak. A jazz és filmművészet rajongói számra igazi csemegéül szolgálhat november 19-én a Brussels Jazz Orchestra legújabb projektjét bemutató turné részét képező koncert, melyen két 1920-as és egy 1919-es némafilmhez Loder Mertens, Florian Ross és Dieter Limbourg által komponált kísérőzenét mutatnak be.

2014. december 7-én a dalesteknek gyakorta otthont adó Solti György Kamarateremben a műfaj egyik legjelentősebb előadója, a világhírű tenor, Ian Bostridge Thomas Adès zongoraművész-zeneszerző kíséretével Schubert Winterreise című dalciklusát adja elő. Különleges régizenei koncertekkel készül C. P. E. Bach születésének 300. évfordulója alkalmából Spányi Miklós és a Concerto Armonico Budapest is: október 10-én Nagy Frigyes udvarának ünnepi zenéjét idézik fel, két nappal később pedig billentyűs párbajt vív Spányi MIklós és Kemenes András. Az adventi időszakban, december 21-én Händel leggyakrabban játszott művét, a Messiás című oratóriumot Anglia egyik legjelentősebb régizenei formációja, a kilencven lemezzel, több mint egymillió eladott példánnyal, rengeteg turnéval és számos zenetörténeti felfedezéssel büszkélkedő King's Consort előadásában hallgathatja meg nagyérdemű.

A Zeneakadémia Koncertközpont gyerekeknek és tiniknek kínált programjai közül a Liszt-kukacok Akadémiája november 8-ai, 11-15 éveseknek szánt nagytermi matinéelőadását ajánljuk, melyen a Benjamin Britten Zenekari kaluaz fiataloknak című sikerdarabja, az Óbudai Danubia Zenekar, illetve a karmesteri pálca mellett a mesélő szerepét is vállaló Hámori Máté segítségével tudhatjuk meg, Mit tud a zenekar?

Ami a Zeneakadémia őszi opera-kínálatát illeti, Szeptember 20-án az I. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntője ígér izgalmakat, októberben pedig az Armel Operaverseny két előadásán kóstolhatunk bele a kortárs operajátszás kulisszatitkaiba. Novemberben három alkalommal a Magyar Állami Operaházzal közösen Britten Lukrécia meggyalázása című kamaraoperáját állítja színre a Zeneakadémia a Solti Teremben, majd december 18-án és 20-án az egy évvel korábban bemutatott Mozart-Varró-Almási-Tóth-féle Varázsfuvola-produkció lesz újra látható.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak őszi-téli nyilvános vizsga- és diplomakoncertjeinek döntő többsége a későbbiekben kerül meghirdetésre, egy dátumot azonban már most érdemes feljegyezni: szeptember 22-én Lajkó István doktori zárókoncertjén a Nagyteremben Ligeti, Beethoven, Rautavaara és Szkrjabin művei csendülnek fel a kitűnő fiatal zongorista előadásában, az egyetem hallgatóiból alakult, Kocsis Zoltán vezényelte zenekar kíséretével.Az egyes előadásokra szóló jegyek mellett a készlet erejéig továbbra is elérhetők a Zeneakadémia Koncertközpont 2014 őszi bérletei, melyek három-három koncertet foglalnak magukba, mintegy 20%-os kedvezményt kínálva. A jegyek és bérletek megválthatók a nyári nyitva tartás szerint a Liszt Ferenc téri jegypénztárában, illetve a Zeneakadémia honlapján. A teljes 2014 szeptember-december havi teljes programkínálat - ideértve a befogadott hangversenyeket is - ide kattintva található meg, a Zeneakadémia Koncertközpont által rendezett koncertekre váltható jegyek áttekintő listáját pedig ezen a linken találják.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Könyv

Dsida Jenő négysorosára is licitálhatunk a dedikált könyvek online aukcióján

Az Antikvárium.hu számos bibliofil kötetet kínáló árverésén több érdekességet is találunk, többek között Babits Mihály, Juhász Gyula, Szabó Dezső, Molnár C. Pál, Márffy Ödön, Szép Ernő kézjegyével ellátott köteteket. A 223 tételre október 24-ig lehet licitálni.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Vizuál

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek-koncertsorozat a nemzeti ünnep alkalmából

Október 23-án egész napos eseménysorozatot szentel a magyar zenének a Concerto Budapest, a Zeneakadémián tartott koncerteken a legnagyobb zeneszerzők művei mellett népzenei darabokat is meghallgathat a közönség.
Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.
Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.