Klasszikus

Jegyvásár a Zeneakadémia 2014 őszi koncertjeire

2014.06.17. 18:15
Ajánlom
Anoushka Shankar estje mellett a Zeneakadémián megrendezendő szinte minden őszi koncertre már váltható szólójegy is.

Az új zeneakadémiai évad kezdetén, 2014. szeptember 30-án ünnepli fennállásának 40. évfordulóját az idén Kossuth-díjjal kitüntettet Vujicsics együttes. Ünnepi koncertjük műsorát Bartók Béla szerb gyűjtésére építik, s a klasszikus és a népi hagyomány kapcsolataira kívánják felhívni a figyelmet. Október 1-jén két Junior Prima-díjas ifjú virtuóz, az Itzhak Perlman által felfedezett Kállai Ernő, és a Cziffra György nyomdokaiban járó Balázs János átélhetővé teszik, amit Liszt érzett Paganini hallgatásakor: koncertjük második részében Liszt Paganini-etűdjeit az eredeti caprice-okkal párba állítva hallgathatjuk meg, hangversenyük első részében pedig a Paganini-élménytől egykor ugyancsak megittasult Clara Schumann gyönyörű Románcai szólalnak meg. Másnap, október 2-án pedig egy igazi világsztár, Anoushka Shankar lép a Zeneakadémia színpadára. Első magyarországi koncertjét a felújítás előtt álló Zeneakadémián adta, hat évvel később az újjászületett falak között valódi spirituális élmény vár a közönségre, ahogy napjaink egyik legnagyobb szitárművésze a klasszikus indiai ragák birodalmába vezeti a hallgatókat.

Október 22-én folytatódik a Zeneakadémia tanszékeit bemutató Élesben című sorozat, ezúttal a Liszt által alapított és Dráfi Kálmán vezette Billentyűs és Akkordikus Tanszék mindennapjaiba enged betekintést. Az ünnepi hangverseny műsora kizárólag Liszt-műveket tartalmaz, s az est különlegessége lesz, hogy nemcsak zongorán, hanem hárfán és cimbalmon is megszólalnak Liszt-darabok, a tanszék professzora, Lantos István pedig Liszt-témákra fog improvizálni. Napjaink egyik legfoglalkoztatottabb amerikai zeneszerzője, David Lang két műve hangzik el október 26-án, a Nagyteremben. Elsőként az Amadinda ütőegyüttes szólaltatja meg a 2002-ben írt The So-Called Laws of Nature című ütőhangszeres darabot, majd a komponista egyik legmegrázóbb műve, a négy énekesre (és az általuk megszólaltatott ütőhangszerekre) írott, A kis gyufaárus lány passiója című oratóriuma szólal meg.

Baráth Emőke szoprán Pászthy Júlia növendéke volt a Zeneakadémián, s tanulóévei során részt vett Barbara Bonney, Kiri Te Kanawa, Marton Éva, Nancy Argenta és mások mesterkurzusain, többször is megnyerte az országos énekversenyt, 2011-ben a Linzben megrendezett Pietro Antonio Cesti barokk énekversenyről elhozta a fődíjat és a közönségdíjat, néhány hete pedig a brüsszeli Erzsébet királynő verseny döntőjébe jutott. November 6-ai  dalestjén Csalog Gábor lesz a partnere. Műsoruk első felében Schubert- és Schumann-dalok közül, második felében pedig a rendkívül gazdag francia dalirodalomból válogattak. A jazz és filmművészet rajongói számra igazi csemegéül szolgálhat november 19-én a Brussels Jazz Orchestra legújabb projektjét bemutató turné részét képező koncert, melyen két 1920-as és egy 1919-es némafilmhez Loder Mertens, Florian Ross és Dieter Limbourg által komponált kísérőzenét mutatnak be.

2014. december 7-én a dalesteknek gyakorta otthont adó Solti György Kamarateremben a műfaj egyik legjelentősebb előadója, a világhírű tenor, Ian Bostridge Thomas Adès zongoraművész-zeneszerző kíséretével Schubert Winterreise című dalciklusát adja elő. Különleges régizenei koncertekkel készül C. P. E. Bach születésének 300. évfordulója alkalmából Spányi Miklós és a Concerto Armonico Budapest is: október 10-én Nagy Frigyes udvarának ünnepi zenéjét idézik fel, két nappal később pedig billentyűs párbajt vív Spányi MIklós és Kemenes András. Az adventi időszakban, december 21-én Händel leggyakrabban játszott művét, a Messiás című oratóriumot Anglia egyik legjelentősebb régizenei formációja, a kilencven lemezzel, több mint egymillió eladott példánnyal, rengeteg turnéval és számos zenetörténeti felfedezéssel büszkélkedő King's Consort előadásában hallgathatja meg nagyérdemű.

A Zeneakadémia Koncertközpont gyerekeknek és tiniknek kínált programjai közül a Liszt-kukacok Akadémiája november 8-ai, 11-15 éveseknek szánt nagytermi matinéelőadását ajánljuk, melyen a Benjamin Britten Zenekari kaluaz fiataloknak című sikerdarabja, az Óbudai Danubia Zenekar, illetve a karmesteri pálca mellett a mesélő szerepét is vállaló Hámori Máté segítségével tudhatjuk meg, Mit tud a zenekar?

Ami a Zeneakadémia őszi opera-kínálatát illeti, Szeptember 20-án az I. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntője ígér izgalmakat, októberben pedig az Armel Operaverseny két előadásán kóstolhatunk bele a kortárs operajátszás kulisszatitkaiba. Novemberben három alkalommal a Magyar Állami Operaházzal közösen Britten Lukrécia meggyalázása című kamaraoperáját állítja színre a Zeneakadémia a Solti Teremben, majd december 18-án és 20-án az egy évvel korábban bemutatott Mozart-Varró-Almási-Tóth-féle Varázsfuvola-produkció lesz újra látható.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak őszi-téli nyilvános vizsga- és diplomakoncertjeinek döntő többsége a későbbiekben kerül meghirdetésre, egy dátumot azonban már most érdemes feljegyezni: szeptember 22-én Lajkó István doktori zárókoncertjén a Nagyteremben Ligeti, Beethoven, Rautavaara és Szkrjabin művei csendülnek fel a kitűnő fiatal zongorista előadásában, az egyetem hallgatóiból alakult, Kocsis Zoltán vezényelte zenekar kíséretével.Az egyes előadásokra szóló jegyek mellett a készlet erejéig továbbra is elérhetők a Zeneakadémia Koncertközpont 2014 őszi bérletei, melyek három-három koncertet foglalnak magukba, mintegy 20%-os kedvezményt kínálva. A jegyek és bérletek megválthatók a nyári nyitva tartás szerint a Liszt Ferenc téri jegypénztárában, illetve a Zeneakadémia honlapján. A teljes 2014 szeptember-december havi teljes programkínálat - ideértve a befogadott hangversenyeket is - ide kattintva található meg, a Zeneakadémia Koncertközpont által rendezett koncertekre váltható jegyek áttekintő listáját pedig ezen a linken találják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zeneelmélet

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Fidelio Tours

Művészcsaládok évszázados búvóhelye – Partitúra az Áprily-völgyben

„Megérkezik a busz Visegrádra, néhány jellemző, az autóból is értelmezhető tájkép, plusz drónfelvétel, utána átérünk Tahiba, a Péreli-Tolcsvay művészpár házához…” – így kezdődik a Partitúra Visegrád-környéki kalandozásának forgatási terve. Most szombaton, szeptember 19-én pedig már láthatjuk is a Duna tévén – a szokásos időben, 14.30-kor –, hogyan vendégeskedett Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós műsorvezető páros először Péreli Zsuzsa textilművész és Tolcsvay László zeneszerző otthonában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.
Klasszikus magazin

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zeneelmélet

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg.