Klasszikus

Jegyvásár a Zeneakadémia 2014 őszi koncertjeire

2014.06.17. 18:15
Ajánlom
Anoushka Shankar estje mellett a Zeneakadémián megrendezendő szinte minden őszi koncertre már váltható szólójegy is.

Az új zeneakadémiai évad kezdetén, 2014. szeptember 30-án ünnepli fennállásának 40. évfordulóját az idén Kossuth-díjjal kitüntettet Vujicsics együttes. Ünnepi koncertjük műsorát Bartók Béla szerb gyűjtésére építik, s a klasszikus és a népi hagyomány kapcsolataira kívánják felhívni a figyelmet. Október 1-jén két Junior Prima-díjas ifjú virtuóz, az Itzhak Perlman által felfedezett Kállai Ernő, és a Cziffra György nyomdokaiban járó Balázs János átélhetővé teszik, amit Liszt érzett Paganini hallgatásakor: koncertjük második részében Liszt Paganini-etűdjeit az eredeti caprice-okkal párba állítva hallgathatjuk meg, hangversenyük első részében pedig a Paganini-élménytől egykor ugyancsak megittasult Clara Schumann gyönyörű Románcai szólalnak meg. Másnap, október 2-án pedig egy igazi világsztár, Anoushka Shankar lép a Zeneakadémia színpadára. Első magyarországi koncertjét a felújítás előtt álló Zeneakadémián adta, hat évvel később az újjászületett falak között valódi spirituális élmény vár a közönségre, ahogy napjaink egyik legnagyobb szitárművésze a klasszikus indiai ragák birodalmába vezeti a hallgatókat.

Október 22-én folytatódik a Zeneakadémia tanszékeit bemutató Élesben című sorozat, ezúttal a Liszt által alapított és Dráfi Kálmán vezette Billentyűs és Akkordikus Tanszék mindennapjaiba enged betekintést. Az ünnepi hangverseny műsora kizárólag Liszt-műveket tartalmaz, s az est különlegessége lesz, hogy nemcsak zongorán, hanem hárfán és cimbalmon is megszólalnak Liszt-darabok, a tanszék professzora, Lantos István pedig Liszt-témákra fog improvizálni. Napjaink egyik legfoglalkoztatottabb amerikai zeneszerzője, David Lang két műve hangzik el október 26-án, a Nagyteremben. Elsőként az Amadinda ütőegyüttes szólaltatja meg a 2002-ben írt The So-Called Laws of Nature című ütőhangszeres darabot, majd a komponista egyik legmegrázóbb műve, a négy énekesre (és az általuk megszólaltatott ütőhangszerekre) írott, A kis gyufaárus lány passiója című oratóriuma szólal meg.

Baráth Emőke szoprán Pászthy Júlia növendéke volt a Zeneakadémián, s tanulóévei során részt vett Barbara Bonney, Kiri Te Kanawa, Marton Éva, Nancy Argenta és mások mesterkurzusain, többször is megnyerte az országos énekversenyt, 2011-ben a Linzben megrendezett Pietro Antonio Cesti barokk énekversenyről elhozta a fődíjat és a közönségdíjat, néhány hete pedig a brüsszeli Erzsébet királynő verseny döntőjébe jutott. November 6-ai  dalestjén Csalog Gábor lesz a partnere. Műsoruk első felében Schubert- és Schumann-dalok közül, második felében pedig a rendkívül gazdag francia dalirodalomból válogattak. A jazz és filmművészet rajongói számra igazi csemegéül szolgálhat november 19-én a Brussels Jazz Orchestra legújabb projektjét bemutató turné részét képező koncert, melyen két 1920-as és egy 1919-es némafilmhez Loder Mertens, Florian Ross és Dieter Limbourg által komponált kísérőzenét mutatnak be.

2014. december 7-én a dalesteknek gyakorta otthont adó Solti György Kamarateremben a műfaj egyik legjelentősebb előadója, a világhírű tenor, Ian Bostridge Thomas Adès zongoraművész-zeneszerző kíséretével Schubert Winterreise című dalciklusát adja elő. Különleges régizenei koncertekkel készül C. P. E. Bach születésének 300. évfordulója alkalmából Spányi Miklós és a Concerto Armonico Budapest is: október 10-én Nagy Frigyes udvarának ünnepi zenéjét idézik fel, két nappal később pedig billentyűs párbajt vív Spányi MIklós és Kemenes András. Az adventi időszakban, december 21-én Händel leggyakrabban játszott művét, a Messiás című oratóriumot Anglia egyik legjelentősebb régizenei formációja, a kilencven lemezzel, több mint egymillió eladott példánnyal, rengeteg turnéval és számos zenetörténeti felfedezéssel büszkélkedő King's Consort előadásában hallgathatja meg nagyérdemű.

A Zeneakadémia Koncertközpont gyerekeknek és tiniknek kínált programjai közül a Liszt-kukacok Akadémiája november 8-ai, 11-15 éveseknek szánt nagytermi matinéelőadását ajánljuk, melyen a Benjamin Britten Zenekari kaluaz fiataloknak című sikerdarabja, az Óbudai Danubia Zenekar, illetve a karmesteri pálca mellett a mesélő szerepét is vállaló Hámori Máté segítségével tudhatjuk meg, Mit tud a zenekar?

Ami a Zeneakadémia őszi opera-kínálatát illeti, Szeptember 20-án az I. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntője ígér izgalmakat, októberben pedig az Armel Operaverseny két előadásán kóstolhatunk bele a kortárs operajátszás kulisszatitkaiba. Novemberben három alkalommal a Magyar Állami Operaházzal közösen Britten Lukrécia meggyalázása című kamaraoperáját állítja színre a Zeneakadémia a Solti Teremben, majd december 18-án és 20-án az egy évvel korábban bemutatott Mozart-Varró-Almási-Tóth-féle Varázsfuvola-produkció lesz újra látható.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak őszi-téli nyilvános vizsga- és diplomakoncertjeinek döntő többsége a későbbiekben kerül meghirdetésre, egy dátumot azonban már most érdemes feljegyezni: szeptember 22-én Lajkó István doktori zárókoncertjén a Nagyteremben Ligeti, Beethoven, Rautavaara és Szkrjabin művei csendülnek fel a kitűnő fiatal zongorista előadásában, az egyetem hallgatóiból alakult, Kocsis Zoltán vezényelte zenekar kíséretével.Az egyes előadásokra szóló jegyek mellett a készlet erejéig továbbra is elérhetők a Zeneakadémia Koncertközpont 2014 őszi bérletei, melyek három-három koncertet foglalnak magukba, mintegy 20%-os kedvezményt kínálva. A jegyek és bérletek megválthatók a nyári nyitva tartás szerint a Liszt Ferenc téri jegypénztárában, illetve a Zeneakadémia honlapján. A teljes 2014 szeptember-december havi teljes programkínálat - ideértve a befogadott hangversenyeket is - ide kattintva található meg, a Zeneakadémia Koncertközpont által rendezett koncertekre váltható jegyek áttekintő listáját pedig ezen a linken találják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.