Klasszikus

Jelentkezzetek a Kodály-Bartók Ifjúsági Világzenekarba!

2006.03.07. 00:00
Ajánlom
A Magyar Köztársaság Kulturális Minisztériuma és Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata ifjúsági világzenekar létrehozását határozta el. A Kodály-Bartók Ifjúsági Világzenekar már idén nyáron több koncertet is ad majd.

Kecskemét, mint Kodály Zoltán szülővárosa Kodály Zoltán és alkotótársa, Bartók Béla örökségének ápolását és az ifjúsági világzenekar által való bemutatását tekinti céljának. A 2006 júliusában megalakuló, majd ezt követően minden nyáron összehívott ifjúsági világzenekar ennek megfelelően Kodály és Bartók nevét viseli, állandó székhelye Kecskemét, vezető karmestere Vásáry Tamás karmester és zongoraművész. A Kecskeméten tartandó próbaidőszak után a Kodály-Bartók Ifjúsági Világzenekar belföldi, a későbbiekben külföldi turnékon is bemutatkozik.

A Kodály-Bartók Ifjúsági Világzenekar 2006-os koncertprogramján Kecskemét nagy szülötte, Kodály Zoltán, a 125 éve született Bartók Béla, a 250 éve született Mozart, valamint Liszt Ferenc egy-egy műve szerepel: Mozart: A-dúr zongoraverseny, KV 488; Liszt: Les Préludes; Bartók: Magyar képek; Kodály: Háry-szvit.

A világ minden tájáról jelentkezhet minden 16 és 30 év közötti (1976. január 1. után és 1990. december 31. előtt született), gyakorlattal rendelkező fiatal zenész, aki legalább nyolc éve tanul professzionális módon választott hangszerén, rendelkezik zenekari tapasztalattal, és felkészültségét tanári ajánlással igazolni tudja. A munkanyelv angol, ezért a jelentkezőknek ennek megfelelő nyelvismerettel kell rendelkezniük. A jelentkezési határidő 2006. március 31.

A próbaidőszak 2006. július 5-től július 12-ig tart. Ezalatt a Kodály-Bartók Ifjúsági Világzenekar Vásáry Tamás vezetésével betanulja a műsorra kerülő műveket, majd 13-án bemutatkozó nyilvános koncerten játssza el azokat a Kecskeméti Katona József Színházban. Ezt követően a zenekar július 17-ig még kétszer adja elő a koncertműsort, egy alkalommal Budapesten és egy alkalommal egy másik magyar városban.

A jelentkezés feltételei, jelentkezési lap és minden további információ megtalálható az alábbi honlapon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Vizuál

Az online térbe költözött a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria is

Tárlatvezetések, virtuális kiállítások, útvonaltippek, oktatási segédanyagok, valamint a Textúra színházi program előadásai is elérhetők a járványügyi korlátozások miatt bezárt Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria honlapjain.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus Film

Különleges film nyújt bepillantást a Budapesti Filharmóniai Társaság életébe

Ünnepi hangverseny helyett online, egy különös hangulatú művészfilmmel ünnepli fennállásának 167. évfordulóját a Budapesti Filharmóniai Társaság.