Klasszikus

Jelentkezzetek a Kodály-Bartók Ifjúsági Világzenekarba!

2006.03.07. 00:00
Ajánlom
A Magyar Köztársaság Kulturális Minisztériuma és Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata ifjúsági világzenekar létrehozását határozta el. A Kodály-Bartók Ifjúsági Világzenekar már idén nyáron több koncertet is ad majd.

Kecskemét, mint Kodály Zoltán szülővárosa Kodály Zoltán és alkotótársa, Bartók Béla örökségének ápolását és az ifjúsági világzenekar által való bemutatását tekinti céljának. A 2006 júliusában megalakuló, majd ezt követően minden nyáron összehívott ifjúsági világzenekar ennek megfelelően Kodály és Bartók nevét viseli, állandó székhelye Kecskemét, vezető karmestere Vásáry Tamás karmester és zongoraművész. A Kecskeméten tartandó próbaidőszak után a Kodály-Bartók Ifjúsági Világzenekar belföldi, a későbbiekben külföldi turnékon is bemutatkozik.

A Kodály-Bartók Ifjúsági Világzenekar 2006-os koncertprogramján Kecskemét nagy szülötte, Kodály Zoltán, a 125 éve született Bartók Béla, a 250 éve született Mozart, valamint Liszt Ferenc egy-egy műve szerepel: Mozart: A-dúr zongoraverseny, KV 488; Liszt: Les Préludes; Bartók: Magyar képek; Kodály: Háry-szvit.

A világ minden tájáról jelentkezhet minden 16 és 30 év közötti (1976. január 1. után és 1990. december 31. előtt született), gyakorlattal rendelkező fiatal zenész, aki legalább nyolc éve tanul professzionális módon választott hangszerén, rendelkezik zenekari tapasztalattal, és felkészültségét tanári ajánlással igazolni tudja. A munkanyelv angol, ezért a jelentkezőknek ennek megfelelő nyelvismerettel kell rendelkezniük. A jelentkezési határidő 2006. március 31.

A próbaidőszak 2006. július 5-től július 12-ig tart. Ezalatt a Kodály-Bartók Ifjúsági Világzenekar Vásáry Tamás vezetésével betanulja a műsorra kerülő műveket, majd 13-án bemutatkozó nyilvános koncerten játssza el azokat a Kecskeméti Katona József Színházban. Ezt követően a zenekar július 17-ig még kétszer adja elő a koncertműsort, egy alkalommal Budapesten és egy alkalommal egy másik magyar városban.

A jelentkezés feltételei, jelentkezési lap és minden további információ megtalálható az alábbi honlapon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.