Klasszikus

Jelentős állomásához érkezett a Zeneakadémia felújítása

2012.07.21. 19:46
Ajánlom
A szerkezetépítési munkák egyik záróakkordjaként két toronydaruval beemelték a legnagyobb tartóelemeket.

Az összesen mintegy 26 tonnás hatalmas acélszerkezet a patinás hangversenyterem felett ível át és az épületgépészetnek ad helyet - mondta el Lakatos Gergely, a Zeneakadémia főmérnöke az MTI-nek a helyszínen. Hozzátette: a szerkezet kialakítása a beruházás egyik legnagyobb mérnöki feladata volt.

Bár a koncertlátogató egységes tömbnek látja a Zeneakadémiát, a csaknem 26 méter hosszú, két emelet magas híd a megújuló épület Király utcai és Dohnányi Ernő utcai oldalszárnyát köti össze. A többféle lehetőség közül azt választották, hogy a monumentális szerkezetet a Liszt Ferenc téren, a főbejárat előtt hegesztették össze, mert ha például másutt készült volna el, a szállításkor a troli vezetékét két napra le kellett volna szerelni.

A tartószerkezetre padló és fal kerül. A nagyterem tetőgerince felett elhaladó híd belsejében lehet elhelyezni a nemzetközi hírű hangversenyterem klimatizálásához szükséges gépeket, berendezéseket. A beépítendő technológia méretét, kapacitását jól mutatja, hogy teljes üzemben mintegy 56 ezer köbméter levegőt kell megmozgatnia, kezelnie, azaz hűteni vagy fűteni óránként. A nagyteremtől és a kamaraoperaként újjáéledő kisteremtől akusztikailag tökéletesen izolált lesz a gépészet - tette hozzá a főmérnök. Annak ellenére, hogy az elmúlt napok időjárási körülményei a munka szervezését nehezítették, a híd fő tartóinak pénteki beemelésével kézzel fogható közelségbe kerül az épület szerkezetkész állapota, amelyet az építők a közeljövőben hagyományos bokrétaünneppel terveznek megünnepelni.

A belső tér a műemléki kritériumok pontos betartása mellett mintegy 3 ezer négyzetméterrel bővül. Minthogy a fűtés a most beemelt hídszerkezetre kerül, a korábban a pincében működő kazánház helyét is hasznosítják, egyebek között klimatizált hangszerraktár létesül és ott bővül a mosdók száma is. A Zeneakadémia felújítása - a Wesselényi utcai épülettel együtt - az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg mintegy 11 milliárd forintból. A Liszt Ferenc téri épülettömb felújítása 2010 végén kezdődött és a tervek szerint 2013 őszére készül el.

A június végén tartott sajtónyilvános bejáráson készült belső fotóinkat ide kattintva tekinthetik meg, és reményeink szerint hamarosan újabb adag felvétellel jelentkezünk!

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Nyerd meg a nyári könyvtáradat!

Egy könyvcsomag hat szóért vagy ötven kötet egyetlen vásárlásért. Júliusban több kiadó is segít, hogy akár egész évre elég olvasnivalónk legyen.
Színház

Télig tart a nyár Szentendrén

A Szentendrei Teátrum augusztusban két ősbemutatóval indul és a nyár végével sem zárul. A kőszínházi évadban további bemutatók és előadások várják a közönséget Szentendrén.
Klasszikus

Véletlenül bukkant egy antikváriumban a Carmina Buranára Carl Orff

Imádta a különleges megoldásokat, egyik művéhez a bécsi Néprajzi Múzeumból kellett hangszereket szerezni és külön engedélyt a Bösendorfer cégől. Százhuszonöt éve, 1895. július 10-én született Carl Orff német zeneszerző, a Carmina Burana című oratórium szerzője.
Könyv

Ausztrália kedvenc krimiírója a természetet is szereplővé emelte

Jane Harper Ausztrália talán legsikeresebb krimiírója, aki magyarul a Gabo Kiadónál megjelent három regényében (Aszály, A természet ereje, Az elveszett férfi) úgy mutatja be a könyörtelen ausztrál környezetet, ahogyan korábban senki; zűrös családokról és kisközösségekről szóló történetei a hazai olvasókat is lebilincselték. A szerzőt fordítója, Roboz Gábor kérdezte.
Vizuál

Kovászt festettek a Tűzoltóság falára

Új színes falfestmény díszíti a belvárosi Károly körúton álló Tűzoltóság homlokzatát. A kovász is lehet híd című alkotás Hitka Viktória képzőművész rajza alapján készült, a kivitelezés Magyarország első tűzfalfestő szervezete, a Színes Város Csoport munkája. A festmény a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. felkérésére köszönetképpen született meg – a budapestiek felé.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Véletlenül bukkant egy antikváriumban a Carmina Buranára Carl Orff

Imádta a különleges megoldásokat, egyik művéhez a bécsi Néprajzi Múzeumból kellett hangszereket szerezni és külön engedélyt a Bösendorfer cégől. Százhuszonöt éve, 1895. július 10-én született Carl Orff német zeneszerző, a Carmina Burana című oratórium szerzője.
Klasszikus hír

A 24 éves finn sztárkarmester, Klaus Mäkelä lesz a párizsi filharmonikusok új vezetője

Klaus Mäkelä lesz 2022-től az Orchestre de Paris zeneigazgatója. A 24 éves finn dirigens már szeptembertől zenei tanácsadóként dolgozik a filharmonikus zenekarral, amellyel tegnap adta első koncertjét.
Klasszikus hír

A mi Kodályunk – A héten kerül a mozikba a zenetudósról szóló dokumentumfilm

Az elmaradt márciusi premier helyett július 9-től látható Petrovics Eszter zenés ismeretterjesztő filmje.
Klasszikus magazin

„Nincs rossz zenekar, csak rossz karmester” – vallotta a ma 160 éve született Gustav Mahler

160 éve született a budapesti Operaház egykori igazgatója, a későromantikus zene utolsó nagy mestere, Gustav Mahler.
Klasszikus hír

Ennio Morriconénak szentelte a járvány utáni első koncertjét a milánói Scala

A 91 évesen elhunyt olasz zeneszerzőnek, karmesternek szentelte az újranyitás utáni első, közönség előtt tartott koncertjét a milánói Scala operaház hétfő este.