Klasszikus

Jelentős állomásához érkezett a Zeneakadémia felújítása

2012.07.21. 19:46
Ajánlom
A szerkezetépítési munkák egyik záróakkordjaként két toronydaruval beemelték a legnagyobb tartóelemeket.

Az összesen mintegy 26 tonnás hatalmas acélszerkezet a patinás hangversenyterem felett ível át és az épületgépészetnek ad helyet - mondta el Lakatos Gergely, a Zeneakadémia főmérnöke az MTI-nek a helyszínen. Hozzátette: a szerkezet kialakítása a beruházás egyik legnagyobb mérnöki feladata volt.

Bár a koncertlátogató egységes tömbnek látja a Zeneakadémiát, a csaknem 26 méter hosszú, két emelet magas híd a megújuló épület Király utcai és Dohnányi Ernő utcai oldalszárnyát köti össze. A többféle lehetőség közül azt választották, hogy a monumentális szerkezetet a Liszt Ferenc téren, a főbejárat előtt hegesztették össze, mert ha például másutt készült volna el, a szállításkor a troli vezetékét két napra le kellett volna szerelni.

A tartószerkezetre padló és fal kerül. A nagyterem tetőgerince felett elhaladó híd belsejében lehet elhelyezni a nemzetközi hírű hangversenyterem klimatizálásához szükséges gépeket, berendezéseket. A beépítendő technológia méretét, kapacitását jól mutatja, hogy teljes üzemben mintegy 56 ezer köbméter levegőt kell megmozgatnia, kezelnie, azaz hűteni vagy fűteni óránként. A nagyteremtől és a kamaraoperaként újjáéledő kisteremtől akusztikailag tökéletesen izolált lesz a gépészet - tette hozzá a főmérnök. Annak ellenére, hogy az elmúlt napok időjárási körülményei a munka szervezését nehezítették, a híd fő tartóinak pénteki beemelésével kézzel fogható közelségbe kerül az épület szerkezetkész állapota, amelyet az építők a közeljövőben hagyományos bokrétaünneppel terveznek megünnepelni.

A belső tér a műemléki kritériumok pontos betartása mellett mintegy 3 ezer négyzetméterrel bővül. Minthogy a fűtés a most beemelt hídszerkezetre kerül, a korábban a pincében működő kazánház helyét is hasznosítják, egyebek között klimatizált hangszerraktár létesül és ott bővül a mosdók száma is. A Zeneakadémia felújítása - a Wesselényi utcai épülettel együtt - az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg mintegy 11 milliárd forintból. A Liszt Ferenc téri épülettömb felújítása 2010 végén kezdődött és a tervek szerint 2013 őszére készül el.

A június végén tartott sajtónyilvános bejáráson készült belső fotóinkat ide kattintva tekinthetik meg, és reményeink szerint hamarosan újabb adag felvétellel jelentkezünk!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.