Klasszikus

Jelentős állomásához érkezett a Zeneakadémia felújítása

2012.07.21. 19:46
Ajánlom
A szerkezetépítési munkák egyik záróakkordjaként két toronydaruval beemelték a legnagyobb tartóelemeket.

Az összesen mintegy 26 tonnás hatalmas acélszerkezet a patinás hangversenyterem felett ível át és az épületgépészetnek ad helyet - mondta el Lakatos Gergely, a Zeneakadémia főmérnöke az MTI-nek a helyszínen. Hozzátette: a szerkezet kialakítása a beruházás egyik legnagyobb mérnöki feladata volt.

Bár a koncertlátogató egységes tömbnek látja a Zeneakadémiát, a csaknem 26 méter hosszú, két emelet magas híd a megújuló épület Király utcai és Dohnányi Ernő utcai oldalszárnyát köti össze. A többféle lehetőség közül azt választották, hogy a monumentális szerkezetet a Liszt Ferenc téren, a főbejárat előtt hegesztették össze, mert ha például másutt készült volna el, a szállításkor a troli vezetékét két napra le kellett volna szerelni.

A tartószerkezetre padló és fal kerül. A nagyterem tetőgerince felett elhaladó híd belsejében lehet elhelyezni a nemzetközi hírű hangversenyterem klimatizálásához szükséges gépeket, berendezéseket. A beépítendő technológia méretét, kapacitását jól mutatja, hogy teljes üzemben mintegy 56 ezer köbméter levegőt kell megmozgatnia, kezelnie, azaz hűteni vagy fűteni óránként. A nagyteremtől és a kamaraoperaként újjáéledő kisteremtől akusztikailag tökéletesen izolált lesz a gépészet - tette hozzá a főmérnök. Annak ellenére, hogy az elmúlt napok időjárási körülményei a munka szervezését nehezítették, a híd fő tartóinak pénteki beemelésével kézzel fogható közelségbe kerül az épület szerkezetkész állapota, amelyet az építők a közeljövőben hagyományos bokrétaünneppel terveznek megünnepelni.

A belső tér a műemléki kritériumok pontos betartása mellett mintegy 3 ezer négyzetméterrel bővül. Minthogy a fűtés a most beemelt hídszerkezetre kerül, a korábban a pincében működő kazánház helyét is hasznosítják, egyebek között klimatizált hangszerraktár létesül és ott bővül a mosdók száma is. A Zeneakadémia felújítása - a Wesselényi utcai épülettel együtt - az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg mintegy 11 milliárd forintból. A Liszt Ferenc téri épülettömb felújítása 2010 végén kezdődött és a tervek szerint 2013 őszére készül el.

A június végén tartott sajtónyilvános bejáráson készült belső fotóinkat ide kattintva tekinthetik meg, és reményeink szerint hamarosan újabb adag felvétellel jelentkezünk!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.