Klasszikus

Jelentős állomásához érkezett a Zeneakadémia felújítása

2012.07.21. 19:46
Ajánlom
A szerkezetépítési munkák egyik záróakkordjaként két toronydaruval beemelték a legnagyobb tartóelemeket.

Az összesen mintegy 26 tonnás hatalmas acélszerkezet a patinás hangversenyterem felett ível át és az épületgépészetnek ad helyet - mondta el Lakatos Gergely, a Zeneakadémia főmérnöke az MTI-nek a helyszínen. Hozzátette: a szerkezet kialakítása a beruházás egyik legnagyobb mérnöki feladata volt.

Bár a koncertlátogató egységes tömbnek látja a Zeneakadémiát, a csaknem 26 méter hosszú, két emelet magas híd a megújuló épület Király utcai és Dohnányi Ernő utcai oldalszárnyát köti össze. A többféle lehetőség közül azt választották, hogy a monumentális szerkezetet a Liszt Ferenc téren, a főbejárat előtt hegesztették össze, mert ha például másutt készült volna el, a szállításkor a troli vezetékét két napra le kellett volna szerelni.

A tartószerkezetre padló és fal kerül. A nagyterem tetőgerince felett elhaladó híd belsejében lehet elhelyezni a nemzetközi hírű hangversenyterem klimatizálásához szükséges gépeket, berendezéseket. A beépítendő technológia méretét, kapacitását jól mutatja, hogy teljes üzemben mintegy 56 ezer köbméter levegőt kell megmozgatnia, kezelnie, azaz hűteni vagy fűteni óránként. A nagyteremtől és a kamaraoperaként újjáéledő kisteremtől akusztikailag tökéletesen izolált lesz a gépészet - tette hozzá a főmérnök. Annak ellenére, hogy az elmúlt napok időjárási körülményei a munka szervezését nehezítették, a híd fő tartóinak pénteki beemelésével kézzel fogható közelségbe kerül az épület szerkezetkész állapota, amelyet az építők a közeljövőben hagyományos bokrétaünneppel terveznek megünnepelni.

A belső tér a műemléki kritériumok pontos betartása mellett mintegy 3 ezer négyzetméterrel bővül. Minthogy a fűtés a most beemelt hídszerkezetre kerül, a korábban a pincében működő kazánház helyét is hasznosítják, egyebek között klimatizált hangszerraktár létesül és ott bővül a mosdók száma is. A Zeneakadémia felújítása - a Wesselényi utcai épülettel együtt - az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg mintegy 11 milliárd forintból. A Liszt Ferenc téri épülettömb felújítása 2010 végén kezdődött és a tervek szerint 2013 őszére készül el.

A június végén tartott sajtónyilvános bejáráson készült belső fotóinkat ide kattintva tekinthetik meg, és reményeink szerint hamarosan újabb adag felvétellel jelentkezünk!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Ha zene szól, nem tudok mással foglalkozni – Bősze Ádám és Vashegyi György a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Bősze Ádám zenetudós, műsorvezető és Vashegyi György karmester, régizenész ült le egymással beszélgetni – mi másról, mint zenéről.
Klasszikus salzburg

A Salzburgi Ünnepi Játékok ingyenes koncertekkel nyitott a szélesebb közönség felé

Mozart szülővárosában egy sor különböző helyszínen megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Ünnepi Játékok.
Klasszikus videó

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Klasszikus gyász

Meghalt Fátyol Rudolf hegedűművész

Hétfő reggel, 62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ben Johnston, a mikrotonális zene egyik úttörő zeneszerzője

Július 22-én elhunyt Ben Johnston amerikai zeneszerző. Lehet, hogy nem ismerte őt – érdemes.