Klasszikus

Jeney Zoltán: Halotti szertartás – beszélgetés a szerzővel

2005.12.23. 00:00
Ajánlom
A Bartók rádió Beszélgetések az egyházzenéről című sorozatában Jeney Zoltán Halotti szertartás című monumentális művéről Déri Balázs beszélget a zeneszerzővel 2006. január 1-jén 15 órától.

2005. október 22-e a magyar zene történetének fényes napja volt: ekkor került teljes formájában bemutatásra Jeney Zoltán nagyszabású oratorikus műve, a Halotti szertartás a Nemzeti Hangversenyteremben, Kocsis Zoltán vezényletével. A csaknem három órás kompozíció megformálásában híven követi a középkori temetési rítus hat részes folyamatát: Commendatio animae – Lélekajánlás, Vesperae Mortuorum – Halotti vecsernye, Vigilia Defunctorum – Halotti virrasztás, Absolutio – Feloldozás, Depositio corporis – Eltemetés és Consolatio – Vigasztalás. Szövege a latin nyelvű szertartás részletei mellett görög, héber és orosz liturgikus textusokat is használ, emellett magyar népi énekeket és magyar költők: Pilinszky János, Weöres Sándor, Tandori Dezső, Orbán Ottó, Kosztolányi Dezső, Ady Endre, Szép Ernő verseit, valamint egy olasz költő, Laura Romani „Il silenzio dei morti” című költeményét.

A zene a 20/21. század fordulójának rendkívül egyéni, máshoz alig hasonlítható magyar-európai nyelvezetében vegyíti az ősi gregorián dallamok és siratóénekek kortársi szemléletű feldolgozásait színes és drámai kórus- és szólótételekkel, melyek magukba foglalják az európai zenekultúra évszázadainak üzenetét Bachtól Sztravinszkijig, de mindezen elemek magasrendű egységben ötvöződnek Jeney Zoltán művében. A Halotti szertartás bemutató előadásának koncertfelvételét január 12-én közvetíti a Bartók rádió, s ezt megelőzően, most vasárnap és jövő szombat délután (január 7., 18:05) kétrészes beszélgetést hallgathatnak meg a Bartók rádió hallgatói a mű keletkezéséről, zenei és szellemi sajátosságairól.

Papp Márta

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.