Klasszikus

Jeney Zoltán: Halotti szertartás – beszélgetés a szerzővel

2005.12.23. 00:00
Ajánlom
A Bartók rádió Beszélgetések az egyházzenéről című sorozatában Jeney Zoltán Halotti szertartás című monumentális művéről Déri Balázs beszélget a zeneszerzővel 2006. január 1-jén 15 órától.

2005. október 22-e a magyar zene történetének fényes napja volt: ekkor került teljes formájában bemutatásra Jeney Zoltán nagyszabású oratorikus műve, a Halotti szertartás a Nemzeti Hangversenyteremben, Kocsis Zoltán vezényletével. A csaknem három órás kompozíció megformálásában híven követi a középkori temetési rítus hat részes folyamatát: Commendatio animae – Lélekajánlás, Vesperae Mortuorum – Halotti vecsernye, Vigilia Defunctorum – Halotti virrasztás, Absolutio – Feloldozás, Depositio corporis – Eltemetés és Consolatio – Vigasztalás. Szövege a latin nyelvű szertartás részletei mellett görög, héber és orosz liturgikus textusokat is használ, emellett magyar népi énekeket és magyar költők: Pilinszky János, Weöres Sándor, Tandori Dezső, Orbán Ottó, Kosztolányi Dezső, Ady Endre, Szép Ernő verseit, valamint egy olasz költő, Laura Romani „Il silenzio dei morti” című költeményét.

A zene a 20/21. század fordulójának rendkívül egyéni, máshoz alig hasonlítható magyar-európai nyelvezetében vegyíti az ősi gregorián dallamok és siratóénekek kortársi szemléletű feldolgozásait színes és drámai kórus- és szólótételekkel, melyek magukba foglalják az európai zenekultúra évszázadainak üzenetét Bachtól Sztravinszkijig, de mindezen elemek magasrendű egységben ötvöződnek Jeney Zoltán művében. A Halotti szertartás bemutató előadásának koncertfelvételét január 12-én közvetíti a Bartók rádió, s ezt megelőzően, most vasárnap és jövő szombat délután (január 7., 18:05) kétrészes beszélgetést hallgathatnak meg a Bartók rádió hallgatói a mű keletkezéséről, zenei és szellemi sajátosságairól.

Papp Márta

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Végigsöpör a tao-változások előszele a színházi szakmán

Az Orlai Produkciós Iroda és a Veres1Színház is csatlakozott a vészharangot megkongató magánszínházakhoz, akik a társasági adókból történő kultúratámogatási lehetőség megszűnése miatt kerültek nehéz helyzetbe.
Vizuál

Színházi reklámfogás volt a megtalált Picasso-festmény

Hamisnak bizonyultak a hat éve ellopott Picasso-festmény felbukkanásáról szóló hírek. A kép megtalálását bejelentő holland írónő elmondása szerint "tréfa áldozata lett". Egy belgiumi színházi produkció alkotói közölték, hogy ők csapták be a megtalálót és hamisítvány a Romániában talált, Picassónak tulajdonított festmény - közölte a holland NOS televízió.
Vizuál

A Ruben Brandt és a Napszállta tarolt Sevillában

Milorad Krstic akció-thrillere a legjobb forgatókönyv, a legjobb elsőfilm és az andalúz forgatókönyvíró szövetség díját is elnyerte a sevillai filmfesztiválon, Nemes Jeles László filmjét pedig a legjobb európai koprodukciót megillető Eurimages-díjjal tüntették ki.
Klasszikus

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Tánc

Az arcukkal is táncolnak

Anton Lachky szlovák koregoráfus paradigmát váltott a Közép-Európa Táncszínházzal közös munkafolyamatban. Bebizonyította, hogy a táncos test nem ér véget a végtagok és a törzs mozgásánál. Arcot, hangot, konkrét gesztusokat adott nekik.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hegedű

„Szeretettel…” – Joachim József tanácsai hegedűsöknek

Brahms jóbarátja és műveinek tolmácsolója, Európa egyik legrangosabb hegedűművésze volt a 19. században Joachim József. Az idős mester Vecsey Ferencnek gyűjtött össze hat szabályt.
Klasszikus gyereknap

A 8 éves Máté vezényelhette a Budapesti Fesztiválzenekart

A Gyermekek Világnapján Fischer Iván átadta a pulpitust egy kisfiúnak: Máté Dvorák VI. szimfóniájából vezényelhetett az együttes élén.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Tíz fiatal tehetség vehette át a 2018-as Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában kedden a Müpában Budapesten.
Klasszikus ajánló

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.