Klasszikus

Jerry Goldsmith halálhíre

2004.07.26. 00:00
Ajánlom
Öt évvel ezelőtt itt vezényelt a Vörösmarty téren a Fesztiválzenekar vendégeként. Hazudnék, ha azt mondanám, életem legnagyobb zenei élményei közé tartozik az esemény.

Ahogyan nem is Jerry Goldsmith volt az utóbbi évtizedek legjelentősebb hollywoodi filmzeneszerzője (hiszen az John Williams), de a második hely azért megvolt neki. Egy Oscar-díjat is kapott, a Pattonért, de olyan ismerős filmekhez is ő írta a muzsikát, mint az eredeti Majmok bolygója, az Omen, az Elemi ösztön vagy az L.A. Confidential. Arról nem beszélve, hogy az Oscar-díj-átadás közvetítésekor is mindig az ő fanfárja hangzik föl.

Ha az említett filmek alapján semmilyen egységes zenei stílus nem dereng föl, akkor valószínűleg megértettük a Goldsmith-jelenséget. Mindent tudott, amit a zeneszerzésről lehet, jól hangszerelt, ismerte a zenekart, az elektronikus zajokat, szerette a kísérleteket (a Majmok bolygójában például fúvóka nélkül játszanak a kürtök), pillanatok alatt meg tudott rajzolni hangszerekkel valamilyen egzotikus helyszínt, csak éppen nem volt elsöprő zenei személyiség. Nem volt önálló zenei mondanivalója, ezért nem is a forgatókönyv alapján dolgozott, hanem megvárta, amíg többé-kevésbé kész a film, és akkor kezdett komponálni.

Valószínűleg pontosan tudta, mit tesz. Nem lett a szent művészet alázatos szolgája, nem ácsingózott megrendelésekre, ösztöndíjakra olyanoktól, akik nem merik bevallani, hogy mennyire nem értik a kísérleti zenét. Viszont nagyon kényelmesen élt, szorongató anyagi és egyéb gondok nélkül, és azzal a nem kellemetlen tudattal, hogy valahol a világban mindig szól az ő zenéje egy moziban vagy televízióban. Más kérdés, hogy senki nem arra figyel.

Mindig érdekelt, hogy a filmzeneszerzők miként gondolnak saját munkáikra, mikor érzik sikeresnek magukat. Ha szól a zene, és a hallgatóban megelevenednek a jelenetek, most rohamoznak a tuaregek, most meg besettenkedünk a kriptába, vagy ha önmagában próbáljuk meg élvezni a gesztusokat festő muzsikát. Amikor a lemezt aláírattam az ösztövér, ősz, lófarkat viselő komponistával, megkérdeztem, hogy szerinte hogyan kell hallgatni a Múmia zenéjét. Furcsán, fanyarul elmosolyodott, és azt felelte: hangosan.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.