Klasszikus

Jeunesses-központ Cipruson

2010.08.24. 18:15
Ajánlom
A Jeunesses Musicales International és a szintén nemzetközi Arab Zene Akadémiája Cipruson állítja fel új, közös ifjúsági zenei központját.

Az első ilyen jellegű, arab-európai ifjúsági zenei központ azt tűzte ki célul maga elé, hogy az arab világ és Európa, közelebbről az Arab Liga és az Európai Unió országaiból toborozzon fiatal résztvevőket a közös zenei, oktatási és társadalmi jellegű programjaihoz. A központot létrehozó háromoldalú szerződés harmadik partnere az EPILOGI nevű limaszoli egyesület, az ország legnagyobb non-profit kulturális vállalkozása.

A Jeunesses Musicales International (JMI), a világ legnagyobb zenei civil szervezetének főtitkára, Blasko Smilevski a szerződés aláírása alkalmából kifejezte reményét, hogy a központ hozzá fog járulni az arab-európai zenei együttműködéséhez. Mint elmondta, a központot az az igény hozta létre, hogy minél több együttműködés jöhessen létre a két földrész zenei intézményei között és hogy az abban részt vevő partnerek meg akarják teremteni közös létrehozandó projektjeik hátterét.

A JMI programoigazgatója, Kate Declerck hangsúlyozta, hogy a zenéhez való hozzájutást alapvető emberi jognak tekintik. Minden projekt, amelyet az új központ létrehoz, az együttműködésre, szolidaritásra, egymás kölcsönös tiszteletére és megértésére épül, és a fiatalok társadalmi integrációját ugyanúgy elősegíti, mint aktív állampolgári létüket.

Az Arab Zene Akadémiája az Arab Liga tagállamai által működtetett testület, amely a zenei élet minden területével foglalkozik, fő hivatását az arab fiatalok zeneoktatásában határozza meg. Jelenleg a JMI-nek 45 tagszervezete és 35 társult szervezete van, saját szervezésében évente több mint 36 ezer eseményt hoz létre szerte a világon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.