Klasszikus

"Jó hírekkel szolgálhatunk"

2013.05.07. 17:29
Ajánlom
A Nemzeti Filharmonikusok 2013/14-es évadának műsorterve egyértelműen igazolja a zenekar főigazgatója, Kovács Géza címbeli állítását. Richard Strauss-opera, Brahms-esték, Britten-centenárium, világhírű szólisták, webcast-koncertközvetítések - mindez megtalálható az új szezon programjában. Harmincnyolc zeneszerző hetvennyolc műve hangzik majd el a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, a Fesztivál Színházban, a zenekari próbateremben és a Zeneakadémián.

2014-ben ünnepli a zenei világ Richard Strauss születésének 150. évfordulóját. A komponista életműve előtti tisztelgésként a zenekar folytatja Strauss-operákat bemutató ciklusát, amelynek következő darabja A hallgatag asszony (Die schweigsame Frau) lesz; a félig szcenírozott előadáson Rúni Brattaberg énekli majd a férfi főszerepet. Emellett márciusban két másik Strauss-mű, az Aus Italien-szimfonikus költemény és az Úrhatnám polgár-szvit is elhangzik; utóbbit azokból a zenei betétekből fűzte össze a zeneszerző, amelyek eredetileg az Ariadne auf Naxos első változatának Molière-felvonásához készültek.

Strauss mellett ugyanakkor fontos szerepet kap az évad tervében az 1833. május 7-én, vagyis éppen száznyolcvan éve született Johannes Brahms is: Téli esték Brahmsszal címet kapott az a sorozat, amelynek hangversenyein Baráti Kristóf, Perényi Miklós, Fülei Balázs, Ránki Dezső és Banda Ádám lépnek pódiumra a kilencven éves együttessel. A száz éve született Benjamin Britten Háborús requiemjével szerepel a programban: az alkotást, amely Coventry második világháborúban lebombázott székesegyházának 1962-es újraszentelésére készült, novemberben tűzi műsorára a zenekar. Elhangzik majd a 80 éves Krzysztof Penderecki 8. szimfóniája is, amelyben - akár a requiemben - kiemelkedő szerep jut a Nemzeti Énekkarnak, Durkó Zsolt A Jelenések könyvének margójára című oratóriumát pedig a szerző születésének 80. évfordulója tiszteletére mutatják be egy olyan koncert részeként, amelynek második felében a Szegedi Kortárs Balett társul a Kocsis Zoltán vezette zenekarhoz Ravel balettje, a Daphnis és Chloé előadásában.

Ezen kívül újra Budapesten üdvözölheti a közönség Emmanuel Pahud fuvolaművészt, aki jövő márciusban Hacsaturján Fuvolaversenyét játssza a Nemzeti Filharmonikusokkal, de fellép az együttessel többek között Nikolai Tokarev és Cristina Ortiz is. Ami a külföldi vendégszerepléseket illeti, a következő évadban Hollandiában, Ausztriában, Németországban, Spanyolországban, Törökországban, Japánban, Koreában és Franciaországban is ad koncerteket a zenekar. A turnék programján többek között Bartók, Csajkovszkij, Mendelssohn, Rahmanyinov és Smetana művei szerepelnek.

Továbbra is csakúgy sor kerül a próbatermi koncertekre, mint a Bartók születésének és halálának évfordulóján hagyományosan megrendezett hangversenyekre, ugyanakkor újdonságként jelenik meg az Ötórai bérlet azoknak a zenekedvelő családoknak, fiataloknak vagy épp idősebbeknek kedvezve, akiknek az éjszakai közlekedés problémát jelent.

"Ne hagyjanak bennünket magunkra a zenével" - javasolja a programfüzet köszöntőjében Kovács Géza főigazgató. Érdemes megfogadni a tanácsát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.