Klasszikus

"Jó hírekkel szolgálhatunk"

2013.05.07. 17:29
Ajánlom
A Nemzeti Filharmonikusok 2013/14-es évadának műsorterve egyértelműen igazolja a zenekar főigazgatója, Kovács Géza címbeli állítását. Richard Strauss-opera, Brahms-esték, Britten-centenárium, világhírű szólisták, webcast-koncertközvetítések - mindez megtalálható az új szezon programjában. Harmincnyolc zeneszerző hetvennyolc műve hangzik majd el a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, a Fesztivál Színházban, a zenekari próbateremben és a Zeneakadémián.

2014-ben ünnepli a zenei világ Richard Strauss születésének 150. évfordulóját. A komponista életműve előtti tisztelgésként a zenekar folytatja Strauss-operákat bemutató ciklusát, amelynek következő darabja A hallgatag asszony (Die schweigsame Frau) lesz; a félig szcenírozott előadáson Rúni Brattaberg énekli majd a férfi főszerepet. Emellett márciusban két másik Strauss-mű, az Aus Italien-szimfonikus költemény és az Úrhatnám polgár-szvit is elhangzik; utóbbit azokból a zenei betétekből fűzte össze a zeneszerző, amelyek eredetileg az Ariadne auf Naxos első változatának Molière-felvonásához készültek.

Strauss mellett ugyanakkor fontos szerepet kap az évad tervében az 1833. május 7-én, vagyis éppen száznyolcvan éve született Johannes Brahms is: Téli esték Brahmsszal címet kapott az a sorozat, amelynek hangversenyein Baráti Kristóf, Perényi Miklós, Fülei Balázs, Ránki Dezső és Banda Ádám lépnek pódiumra a kilencven éves együttessel. A száz éve született Benjamin Britten Háborús requiemjével szerepel a programban: az alkotást, amely Coventry második világháborúban lebombázott székesegyházának 1962-es újraszentelésére készült, novemberben tűzi műsorára a zenekar. Elhangzik majd a 80 éves Krzysztof Penderecki 8. szimfóniája is, amelyben - akár a requiemben - kiemelkedő szerep jut a Nemzeti Énekkarnak, Durkó Zsolt A Jelenések könyvének margójára című oratóriumát pedig a szerző születésének 80. évfordulója tiszteletére mutatják be egy olyan koncert részeként, amelynek második felében a Szegedi Kortárs Balett társul a Kocsis Zoltán vezette zenekarhoz Ravel balettje, a Daphnis és Chloé előadásában.

Ezen kívül újra Budapesten üdvözölheti a közönség Emmanuel Pahud fuvolaművészt, aki jövő márciusban Hacsaturján Fuvolaversenyét játssza a Nemzeti Filharmonikusokkal, de fellép az együttessel többek között Nikolai Tokarev és Cristina Ortiz is. Ami a külföldi vendégszerepléseket illeti, a következő évadban Hollandiában, Ausztriában, Németországban, Spanyolországban, Törökországban, Japánban, Koreában és Franciaországban is ad koncerteket a zenekar. A turnék programján többek között Bartók, Csajkovszkij, Mendelssohn, Rahmanyinov és Smetana művei szerepelnek.

Továbbra is csakúgy sor kerül a próbatermi koncertekre, mint a Bartók születésének és halálának évfordulóján hagyományosan megrendezett hangversenyekre, ugyanakkor újdonságként jelenik meg az Ötórai bérlet azoknak a zenekedvelő családoknak, fiataloknak vagy épp idősebbeknek kedvezve, akiknek az éjszakai közlekedés problémát jelent.

"Ne hagyjanak bennünket magunkra a zenével" - javasolja a programfüzet köszöntőjében Kovács Géza főigazgató. Érdemes megfogadni a tanácsát.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Jazz/World

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

A szaxofon ismeretlen hangja – interjú Szepesi Bencével

A Budapest Saxophone Quartet alapítója úgy véli, van a szaxofonnak egy klasszikus hangja, amelyet alig ismerünk, de szépséggel kecsegtet. Beszélgetésünkben annak eredetéről és komolyzenei szerepéről mesélt, aztán kiderült, hogy még a szaxofonnál is jobban szereti másik hangszerét.
Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze.