Klasszikus

Jó idők, rossz idők

2008.07.25. 00:00
Ajánlom
Ezek azok az időjárási viszonyok, amikor érdemes múzeumba menni. S ha nemcsak az eső vagy a hőség elől menekülünk be valamelyik kiállításra, hanem igazi élményekre is vágyunk, akkor nem fogunk csalódni.

A Reneszánsz Év 2008 nagy kiállítás-sorozatábóla Mátyás király öröksége – Késő reneszánszművészet Magyarországon című tárlatmég augusztus 20-ig látogatható a MagyarNemzeti Galériában. Legnagyobb nemzetiképzőművészeti gyűjteményünk azonbanszámos felfedeznivalót kínál állandó kiállításainis, s azok egyes "fejezeteit" pedig továbbimás múzeumokban gondolhatjuk tovább.

A debreceni MODEM három olyan tárlatnak ad otthont, amelyek az 1950-es évek máig nehezenértelmezhető művészetének áttekintésére vállalkoznak: a Szocreál – Festészet a Rákosi-korban, a Hétköznapi kommunizmus és a Beszédes képek szembenézésre és számvetésrekésztetnek. És ha már a múlt: a mítoszok, az emlékezés, a személyes és történeti múlthozvaló viszony dokumentumaival induló Akali című kiállítás megtekintése után a Magyar NemzetiGalériából elindulhatunk a Műcsarnokba, hogy a Na, mi van? kérdésre a válaszokat izgalmas,kortárs magyar művek adják meg.

Az összefüggések keresését folytathatjuk a Ludwig Múzeumban, ahol a gyűjtemény sajátanyagának az év végéig látogatható újjárendezett kiállításán a magyar kortárs művészet nemzetközikontextusban jelenik meg, az időszaki tárlatokon pedig két sztárművész, a brit SimonStarling és a szarajevói származású párizsi Braco Dimitrijević munkáival találkozhatunk.Dimitrijević munkásságában sajátos helyet foglal el a fotó, s ha nyári fényképezéseink közepettekicsit a műfaj történetében is el szeretnénk mélyedni, nem szabad kihagyni a MagyarFotográfusok Házát, az egykori Mai Manó-műtermet, ahol Lucien Hervé Párizsi fotográfiák és művészportrék című kiállítása a legújabb látnivaló. De ne maradjon ki a nyári múzeumlátogatásbóla Moholy-Nagy László 1916 és 1923 közötti munkáiból válogatott kiváló kiállítássem a Magyar Nemzeti Galériában, amit fotótörténeti szempontból szellemiségét tekintvea Szépművészeti Múzeum Lélek és test című tárlata folytat, ahol a műfaj legnagyobb alkotóinakAndré Kertésztől, Robert Mapplethorpe-ig – köztük természetesen Moholy-Nagynakis – felvételei láthatók.

Bellák Gábor
művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa
(A Fidelio Súgó 2008. augusztusi számának Prelűdje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.