Klasszikus

Jó idők, rossz idők

2008.07.25. 00:00
Ajánlom
Ezek azok az időjárási viszonyok, amikor érdemes múzeumba menni. S ha nemcsak az eső vagy a hőség elől menekülünk be valamelyik kiállításra, hanem igazi élményekre is vágyunk, akkor nem fogunk csalódni.

A Reneszánsz Év 2008 nagy kiállítás-sorozatábóla Mátyás király öröksége – Késő reneszánszművészet Magyarországon című tárlatmég augusztus 20-ig látogatható a MagyarNemzeti Galériában. Legnagyobb nemzetiképzőművészeti gyűjteményünk azonbanszámos felfedeznivalót kínál állandó kiállításainis, s azok egyes "fejezeteit" pedig továbbimás múzeumokban gondolhatjuk tovább.

A debreceni MODEM három olyan tárlatnak ad otthont, amelyek az 1950-es évek máig nehezenértelmezhető művészetének áttekintésére vállalkoznak: a Szocreál – Festészet a Rákosi-korban, a Hétköznapi kommunizmus és a Beszédes képek szembenézésre és számvetésrekésztetnek. És ha már a múlt: a mítoszok, az emlékezés, a személyes és történeti múlthozvaló viszony dokumentumaival induló Akali című kiállítás megtekintése után a Magyar NemzetiGalériából elindulhatunk a Műcsarnokba, hogy a Na, mi van? kérdésre a válaszokat izgalmas,kortárs magyar művek adják meg.

Az összefüggések keresését folytathatjuk a Ludwig Múzeumban, ahol a gyűjtemény sajátanyagának az év végéig látogatható újjárendezett kiállításán a magyar kortárs művészet nemzetközikontextusban jelenik meg, az időszaki tárlatokon pedig két sztárművész, a brit SimonStarling és a szarajevói származású párizsi Braco Dimitrijević munkáival találkozhatunk.Dimitrijević munkásságában sajátos helyet foglal el a fotó, s ha nyári fényképezéseink közepettekicsit a műfaj történetében is el szeretnénk mélyedni, nem szabad kihagyni a MagyarFotográfusok Házát, az egykori Mai Manó-műtermet, ahol Lucien Hervé Párizsi fotográfiák és művészportrék című kiállítása a legújabb látnivaló. De ne maradjon ki a nyári múzeumlátogatásbóla Moholy-Nagy László 1916 és 1923 közötti munkáiból válogatott kiváló kiállítássem a Magyar Nemzeti Galériában, amit fotótörténeti szempontból szellemiségét tekintvea Szépművészeti Múzeum Lélek és test című tárlata folytat, ahol a műfaj legnagyobb alkotóinakAndré Kertésztől, Robert Mapplethorpe-ig – köztük természetesen Moholy-Nagynakis – felvételei láthatók.

Bellák Gábor
művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa
(A Fidelio Súgó 2008. augusztusi számának Prelűdje)

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.
Színház

Így adott interjút Blaha Lujza

A Bohémvilág 1919. december 27-i számában érdekes szöveggel találkozhattak a korabeli olvasók: maga Blaha Lujza kért helyreigazítást egy állítólagos nyilatkozata kapcsán.
Vizuál

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.
Zenés színház

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Mediterrán utazás várja a közönséget a Concerto Budapest koncertjén

Dél-európai témájú zeneművek hangzanak el a december 11-én a Müpában rendezett koncerten, Eötvös Péter Alhambra című hegedűversenyének magyarországi bemutatójában Baráti Kristóf működik közre.
Klasszikus interjú

Magyar Valentin: „Minél szélesebb repertoár kiépítése a célom”

Az ifjú zongoraművész neve nemcsak a szakmabeliek, de a zenerajongók körében is egyre ismerősebben cseng. Rendszeres szereplője a hazai és külföldi koncertéletnek, feltűnt a Virtuózok televíziós tehetségkutatóban is, nemrég pedig weimari versenyeredményétől volt hangos a sajtó. Most az MVM Zrt. jóvoltából frissen átadott Junior Prima díja kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koncerttel és parfümmel ünnepli 210 éves jubileumát a Pannon Filharmonikusok

A december 9-én a Kodály Központban és december 10-én a Müpában elhangzó est programján a zenekar alapítójának, Lickl Györgynek egy ősbemutatója is szerepel.
Klasszikus hír

Próbaéneklést hirdet a Magyar Rádió Énekkara

A Magyar Rádió Énekkara próbaéneklést hirdet határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott tenor és basszus énekművész állásra. Jelentkezési határidő: 2022. január 6.
Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.