Klasszikus

Jó idők, rossz idők

2008.07.25. 00:00
Ajánlom
Ezek azok az időjárási viszonyok, amikor érdemes múzeumba menni. S ha nemcsak az eső vagy a hőség elől menekülünk be valamelyik kiállításra, hanem igazi élményekre is vágyunk, akkor nem fogunk csalódni.

A Reneszánsz Év 2008 nagy kiállítás-sorozatábóla Mátyás király öröksége – Késő reneszánszművészet Magyarországon című tárlatmég augusztus 20-ig látogatható a MagyarNemzeti Galériában. Legnagyobb nemzetiképzőművészeti gyűjteményünk azonbanszámos felfedeznivalót kínál állandó kiállításainis, s azok egyes "fejezeteit" pedig továbbimás múzeumokban gondolhatjuk tovább.

A debreceni MODEM három olyan tárlatnak ad otthont, amelyek az 1950-es évek máig nehezenértelmezhető művészetének áttekintésére vállalkoznak: a Szocreál – Festészet a Rákosi-korban, a Hétköznapi kommunizmus és a Beszédes képek szembenézésre és számvetésrekésztetnek. És ha már a múlt: a mítoszok, az emlékezés, a személyes és történeti múlthozvaló viszony dokumentumaival induló Akali című kiállítás megtekintése után a Magyar NemzetiGalériából elindulhatunk a Műcsarnokba, hogy a Na, mi van? kérdésre a válaszokat izgalmas,kortárs magyar művek adják meg.

Az összefüggések keresését folytathatjuk a Ludwig Múzeumban, ahol a gyűjtemény sajátanyagának az év végéig látogatható újjárendezett kiállításán a magyar kortárs művészet nemzetközikontextusban jelenik meg, az időszaki tárlatokon pedig két sztárművész, a brit SimonStarling és a szarajevói származású párizsi Braco Dimitrijević munkáival találkozhatunk.Dimitrijević munkásságában sajátos helyet foglal el a fotó, s ha nyári fényképezéseink közepettekicsit a műfaj történetében is el szeretnénk mélyedni, nem szabad kihagyni a MagyarFotográfusok Házát, az egykori Mai Manó-műtermet, ahol Lucien Hervé Párizsi fotográfiák és művészportrék című kiállítása a legújabb látnivaló. De ne maradjon ki a nyári múzeumlátogatásbóla Moholy-Nagy László 1916 és 1923 közötti munkáiból válogatott kiváló kiállítássem a Magyar Nemzeti Galériában, amit fotótörténeti szempontból szellemiségét tekintvea Szépművészeti Múzeum Lélek és test című tárlata folytat, ahol a műfaj legnagyobb alkotóinakAndré Kertésztől, Robert Mapplethorpe-ig – köztük természetesen Moholy-Nagynakis – felvételei láthatók.

Bellák Gábor
művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa
(A Fidelio Súgó 2008. augusztusi számának Prelűdje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Klasszikus

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.