Klasszikus

Jobb, mint a tokaji bor

2016.08.18. 10:45
Ajánlom
A sárospataki Rákóczi-vár udvarán Mozart és Bartók műveivel vette kezdetét a 25 éves Zempléni Fesztivál idei eseménysorozata augusztus 12-én este. A magas színvonalú előadásokkal és gasztronómiai élményekkel tarkított nyitóhétvége után úgy véljük, érdemes ellátogatni az augusztus 21-ig tartó zenei örömünnepre akár csak egyetlen program erejéig is. Ha pedig tehetjük, hagyjuk otthon az autónkat, hogy a koncertek alkalmával nyugodtan belekóstolhassunk a Tokaji Borvidék remekeibe is.

A jubileumát ünneplő fesztivál nyitókoncertjén a Sárospataki Vár udvarán Mozart Sinfonia Concertantéja hangzott el Kokas Katalin és Kelemen Barnabás közreműködésével, amit Bartók A kékszakállú herceg vára című operája követett a Budafoki Dohnányi Zenekar előadásában, Hollerung Gábor irányításával.

Hollerung Gábor - "Megérthető zene"

Hollerung Gábor - "Megérthető zene" (Fotó/Forrás: Nagy Károly Zsolt)

A címszerepet Kálmán Péter tette emlékezetessé, Judit szerepében pedig Meláth Andrea formálta tökélyre a bartóki nőalak átváltozásait. Igaz, az időjárás, a mindössze tíz fokos késő esti óra nem kedvezett sem az előadásnak, sem a közönségnek és a szabadtéri előadások természetszerű hiányosságait is megéltük, (főleg a Bartók-mű kapcsán: kínzókamra xilofon nélkül, ötödik ajtó valódi orgona nélkül) a fesztivál nyitánya nagyszerű felütése volt az első hétvége további programjaihoz.

Meláth Andrea és Kálmán Péter

Meláth Andrea és Kálmán Péter (Fotó/Forrás: Nagy Károly Zsolt)

Augusztus 13-án kora délután kicsiknek és nagyoknak kínált programot a fesztivál, a Megérthető zene című előadáson Hollerung Gábor szuggesztív és értő magyarázata mellett, Liszt Les Préludes-jén keresztül kaphattunk betekintést a romantika és a romantikus alkotási folyamat világába.

Szirmay-Waldbott kastély - Tolcsva

Szirmay-Waldbott kastély - Tolcsva

A fesztivál első vasárnapja két, ha nem három világszínvonalú előadást is tartogatott. Az idei évtől új helyszínként van jelen a nemrég felújított tolcsvai Szirmay–Waldbott-kastély, (Tolcsva érdekessége egyébként egy zsindelyes, hagymakupolás katolikus templom, ahol a magyar korona is megpihent két éjszakát 1806-ban), amely a Klembala Géza művészeti vezetésével létrejött Női szív című tematikus barokk előadásnak adott helyet.

Katolikus templom - Tolcsva

Katolikus templom - Tolcsva

A délutáni koncerten Vitárius Piroska, Takácsné Nagy Gabriella, Molnár Piroska, Csizmadia Angelika és Károly Edit válogatott női barokk szerzők alkotásaiból, Mesterházy Mária pedig a születés és az anyaság élményét feldolgozó szépirodalmi alkotásokból adott ízelítőt az ókori görög költészettől a kortárs magyar prózáig. A versek különös hangulatot teremtve szakították meg a barokk énekhangra és vonósokra írt darabokat, és bár időnként még kidolgozatlannak hatott a műsor-összeállítás, egy ötlettel teli és releváns produkciónak lehettünk tanúi.

A délután további részében Fülei Balázs és Megyesi Zoltán örvendeztette meg a közönséget Schubert   A szép molnárlány   dalciklusával, amely előadás technikailag hibátlan, atmoszférateremtő élmény volt minden jelenlévő számára.

Az első hétvége a szintén kitűnő teljesítményt nyújtó Liszt Ferenc Kamarazenekar barokk előadásával zárult Sárospatakon, ahol az együttessel fellépett az ígéretesen tehetséges trombitás, Pálfalvi Tamás is. A művész fiatal kora ellenére nyújtott emlékezetes teljesítményt, apróbb pontatlanságai pedig jelentéktelennek bizonyultak figyelembe véve, hogy a koncerten, a játéktechnikai nehézségeket tekintve, még a leggyakorlottabb trombitaművészeknek is kihívást jelentő Esz- és G-piccolo hangszereken játszott.

Új bérletek a Zeneakadémián

Kapcsolódó

Új bérletek a Zeneakadémián

Különleges kedvezményekkel hirdette meg a Zeneakadémia a 2016/2017-es évadra bérleteit. Május 22-ig 15 százalék kedvezménnyel juthatnak az érdeklődők bérlethez, ami további húsz százalékos kedvezményt jelent a szóló jegyekhez képest.

A koncert második felében Vivaldi Négy Évszak című alkotását hallhattuk a kamarazenekartól a koncertmester, Tfirst Péter kitűnő szólójával.

Pálfalvi Tamás és a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Pálfalvi Tamás és a Liszt Ferenc Kamarazenekar (Fotó/Forrás: Zempléni Fesztivál 2016)

Az első hétvégét tekintve egyre nagyobb tehát a felelősség a fesztivál szervezőin és a fellépőkön, hogy megőrizzék az indulás magas nívóját. Hátra van még ugyanis a jubileumi fesztivál legkiemelkedőbb eseménye Rossini A sevillai borbély című vígoperájának előadása, amelyet az ország egyik legnagyobb szabadtéri koncerthelyszínén, a Tokaj Fesztiválkatlanban mutatnak be augusztus 19-én.

126-zemleni-fesztival-sarospatak

126-zemleni-fesztival-sarospatak (Fotó/Forrás: Zempléni Fesztivál 2016)

Rossini legnépszerűbb operáját 200 éve mutatták be először Rómában. Az évforduló tiszteletére tartott tokaji előadást a Fesztivál a Müpával együttműködve, az Operaház kiváló szólistáival, Káel Csaba rendezésében állítja színpadra. Az előadás előtt 18.00-tól Gourmet party á la Rossini címmel egy szintén különleges esemény várja az opera és az olasz konyha szerelmeseit. A házigazda Bernáth József mesterszakács és Hollerung Gábor karmester lesznek.

1956-ra fókuszál a CAFe

Kapcsolódó

1956-ra fókuszál a CAFe

Magyarország legjelentősebb kortárs összművészeti fesztiválját idén október 7. és 23. között rendezik meg, az eseménysorozat középpontjában a 135 éve született Bartók Béla művészete, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója és a magyar–lengyel szolidaritás éve áll. A folyamatosan bővülő programokra a jegyértékesítés május 31-én kezdődik.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Wagner istenek nélkül – kritikaszemle a bayreuthi Ringről

Bár eredetileg 2020-ra tervezték, a pandémia miatt csak idén találkozhatott a közönség Valentin Schwarz osztrák rendező új Ring-produkciójával. A közönség részéről heves elutasítással fogadott előadásoknak a sajtó erényeit és hibáit is kiemelte.
Zenés színház

Jégkristály nyár közepén

Gálakoncerten lépett a közönség elé a 2013-as Operalia-győzelme óta nemzetközi hírnévnek örvendő szoprán, Aida Garifullina. Az énekesnő augusztus 2-án a Margitszigeti Színházban tartott koncertjén népszerű áriákat és kevésbé ismert darabokat is megszólaltatott.
Színház

Tizedszer is Színházi Szemle a Városmajorban

A közönség és a szakma által is kedvelt és elismert Városmajori Színházi Szemle versenyprogramja idén kibővült: augusztus 27. és szeptember 10. között hét nagyszerű vidéki és határon túli, valamint egy fővárosi, független előadás mutatkozik be a budapesti közönségnek.
Plusz

Csendet lélegezni a zajban – Programajánló a Sziget 2. napjára

Aki lemaradt volna az első napon az alvóinstallációról vagy Mészáros Máté performatív sétájáról, az ma bepótolhatja. Közös lélegzésre, elcsendesedésre hívja a fesztiválozókat a francia Claire Ducreux táncművész, akinek különleges előadását egy olasz faluban töltött nyaralás inspirálta. Nézzetek be hozzánk a Fidelio támogatásával megvalósuló színház- és táncplaccra augusztus 11-én is!
Jazz/World

Cseh Tamás-emléknapot szerveznek Bakonybélen

Soha nem hallott dalok is elhangzanak augusztus 13-án Bakonybélen, az Énekmondók emlékezete című rendezvényen, amelyet Cseh Tamás zenész-énekes tiszteletére rendeznek meg. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Tihanyban lép fel a világhírű Marmen Quartet

A brit vonósnégyes első Magyarországi koncertjét adja az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására, az esemény a Harmónia a Vizek Felett III. – Bencés Zenei Ünnep programsorozat részeként valósul meg, és egyben tiszteleg Joseph Haydn előtt születésének 290. évfordulója alkalmából.
Klasszikus ajánló

Mozarttal járja körül a Balatont a Concerto Budapest

A Jupiter szimfónia, a Varázsfuvola-nyitány, a Kis éji zene, a Serenata notturna, a klarinétverseny, az Üvegharmonika-kvintett, a D-dúr és az F-dúr divertimento is megszólal azokon a hangversenyeken, amelyeket a Concerto Budapest rendez augusztus 11-14. között, nyolc balatoni helyszínen.
Klasszikus ajánló

A Magyar Dal Napja a Pesti Vigadóban

A szeptember 11-i eseményen magyar költők kortárs zeneszerzők által megzenésített verseivel találkozhat a közönség. A Zeneművészeti Tagozat részvétele a Magyar Dal Napján lehetőséget ad arra, hogy a tagozat ösztöndíjasa, Nagy Márta bemutatkozzon mint fellépő zongoraművész, s mint a műsor szerkesztője.
Klasszikus ajánló

Magyarországi bemutatók és világsztárok a Kaposfesten

2022. augusztus 13-16. között újra megrendezik az ország egyik legfontosabb kamarazenei ünnepét, a 13. Kaposfestet. Az idei fesztivál kiemelt vendége lesz Elisabeth Leonskaja, a zongora nagyasszonyaként emlegetett világhírű zongoraművésznő.
Klasszikus ajánló

A megújulás útján – augusztusban újra Arcus Temporum Művészeti Fesztivál

Valódi mélységek és tartalmak. Ezt kínálja minden évben az Arcus Temporum a Pannonhalmi Főapátságban. A monostor csodálatos tereiben idén is a zenei, az irodalmi és a képzőművészeti élet hazai és nemzetközi kiválóságai, és persze a bencés szerzetesek várják a közönséget augusztus 26–28. között.