Klasszikus

Jobb, mint a tokaji bor

2016.08.18. 10:45
Ajánlom
A sárospataki Rákóczi-vár udvarán Mozart és Bartók műveivel vette kezdetét a 25 éves Zempléni Fesztivál idei eseménysorozata augusztus 12-én este. A magas színvonalú előadásokkal és gasztronómiai élményekkel tarkított nyitóhétvége után úgy véljük, érdemes ellátogatni az augusztus 21-ig tartó zenei örömünnepre akár csak egyetlen program erejéig is. Ha pedig tehetjük, hagyjuk otthon az autónkat, hogy a koncertek alkalmával nyugodtan belekóstolhassunk a Tokaji Borvidék remekeibe is.

A jubileumát ünneplő fesztivál nyitókoncertjén a Sárospataki Vár udvarán Mozart Sinfonia Concertantéja hangzott el Kokas Katalin és Kelemen Barnabás közreműködésével, amit Bartók A kékszakállú herceg vára című operája követett a Budafoki Dohnányi Zenekar előadásában, Hollerung Gábor irányításával.

Hollerung Gábor - "Megérthető zene"

Hollerung Gábor - "Megérthető zene" (Fotó/Forrás: Nagy Károly Zsolt)

A címszerepet Kálmán Péter tette emlékezetessé, Judit szerepében pedig Meláth Andrea formálta tökélyre a bartóki nőalak átváltozásait. Igaz, az időjárás, a mindössze tíz fokos késő esti óra nem kedvezett sem az előadásnak, sem a közönségnek és a szabadtéri előadások természetszerű hiányosságait is megéltük, (főleg a Bartók-mű kapcsán: kínzókamra xilofon nélkül, ötödik ajtó valódi orgona nélkül) a fesztivál nyitánya nagyszerű felütése volt az első hétvége további programjaihoz.

Meláth Andrea és Kálmán Péter

Meláth Andrea és Kálmán Péter (Fotó/Forrás: Nagy Károly Zsolt)

Augusztus 13-án kora délután kicsiknek és nagyoknak kínált programot a fesztivál, a Megérthető zene című előadáson Hollerung Gábor szuggesztív és értő magyarázata mellett, Liszt Les Préludes-jén keresztül kaphattunk betekintést a romantika és a romantikus alkotási folyamat világába.

Szirmay-Waldbott kastély - Tolcsva

Szirmay-Waldbott kastély - Tolcsva

A fesztivál első vasárnapja két, ha nem három világszínvonalú előadást is tartogatott. Az idei évtől új helyszínként van jelen a nemrég felújított tolcsvai Szirmay–Waldbott-kastély, (Tolcsva érdekessége egyébként egy zsindelyes, hagymakupolás katolikus templom, ahol a magyar korona is megpihent két éjszakát 1806-ban), amely a Klembala Géza művészeti vezetésével létrejött Női szív című tematikus barokk előadásnak adott helyet.

Katolikus templom - Tolcsva

Katolikus templom - Tolcsva

A délutáni koncerten Vitárius Piroska, Takácsné Nagy Gabriella, Molnár Piroska, Csizmadia Angelika és Károly Edit válogatott női barokk szerzők alkotásaiból, Mesterházy Mária pedig a születés és az anyaság élményét feldolgozó szépirodalmi alkotásokból adott ízelítőt az ókori görög költészettől a kortárs magyar prózáig. A versek különös hangulatot teremtve szakították meg a barokk énekhangra és vonósokra írt darabokat, és bár időnként még kidolgozatlannak hatott a műsor-összeállítás, egy ötlettel teli és releváns produkciónak lehettünk tanúi.

A délután további részében Fülei Balázs és Megyesi Zoltán örvendeztette meg a közönséget Schubert   A szép molnárlány   dalciklusával, amely előadás technikailag hibátlan, atmoszférateremtő élmény volt minden jelenlévő számára.

Az első hétvége a szintén kitűnő teljesítményt nyújtó Liszt Ferenc Kamarazenekar barokk előadásával zárult Sárospatakon, ahol az együttessel fellépett az ígéretesen tehetséges trombitás, Pálfalvi Tamás is. A művész fiatal kora ellenére nyújtott emlékezetes teljesítményt, apróbb pontatlanságai pedig jelentéktelennek bizonyultak figyelembe véve, hogy a koncerten, a játéktechnikai nehézségeket tekintve, még a leggyakorlottabb trombitaművészeknek is kihívást jelentő Esz- és G-piccolo hangszereken játszott.

Új bérletek a Zeneakadémián

Kapcsolódó

Új bérletek a Zeneakadémián

Különleges kedvezményekkel hirdette meg a Zeneakadémia a 2016/2017-es évadra bérleteit. Május 22-ig 15 százalék kedvezménnyel juthatnak az érdeklődők bérlethez, ami további húsz százalékos kedvezményt jelent a szóló jegyekhez képest.

A koncert második felében Vivaldi Négy Évszak című alkotását hallhattuk a kamarazenekartól a koncertmester, Tfirst Péter kitűnő szólójával.

Pálfalvi Tamás és a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Pálfalvi Tamás és a Liszt Ferenc Kamarazenekar (Fotó/Forrás: Zempléni Fesztivál 2016)

Az első hétvégét tekintve egyre nagyobb tehát a felelősség a fesztivál szervezőin és a fellépőkön, hogy megőrizzék az indulás magas nívóját. Hátra van még ugyanis a jubileumi fesztivál legkiemelkedőbb eseménye Rossini A sevillai borbély című vígoperájának előadása, amelyet az ország egyik legnagyobb szabadtéri koncerthelyszínén, a Tokaj Fesztiválkatlanban mutatnak be augusztus 19-én.

126-zemleni-fesztival-sarospatak

126-zemleni-fesztival-sarospatak (Fotó/Forrás: Zempléni Fesztivál 2016)

Rossini legnépszerűbb operáját 200 éve mutatták be először Rómában. Az évforduló tiszteletére tartott tokaji előadást a Fesztivál a Müpával együttműködve, az Operaház kiváló szólistáival, Káel Csaba rendezésében állítja színpadra. Az előadás előtt 18.00-tól Gourmet party á la Rossini címmel egy szintén különleges esemény várja az opera és az olasz konyha szerelmeseit. A házigazda Bernáth József mesterszakács és Hollerung Gábor karmester lesznek.

1956-ra fókuszál a CAFe

Kapcsolódó

1956-ra fókuszál a CAFe

Magyarország legjelentősebb kortárs összművészeti fesztiválját idén október 7. és 23. között rendezik meg, az eseménysorozat középpontjában a 135 éve született Bartók Béla művészete, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója és a magyar–lengyel szolidaritás éve áll. A folyamatosan bővülő programokra a jegyértékesítés május 31-én kezdődik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.