Klasszikus

Johann Pachelbel

2004.08.30. 00:00
Ajánlom
Német orgonista és zeneszerző. 1653. szeptember 1-jén keresztelték meg Nürnbergben; ugyanitt halt meg 1706. március 3-án. Zenei képzése is ebben a városban folyt Heinrich Schwemmer és Georg Kaspar Wecker irányítása alatt.

20 évesen segédorgonista lett Bécsben a Stephanskirche-ben J. K. von Kerll mellett. 1677-ben Eisenachban töltött be orgonista állást, ahol személyes ismeretséget kötött J. S. Bach apjával, illetve Johann Sebastian testvérét, Johann Christophot tanította. A következő évtől Pachelbel az erfurti Predigerkirche orgonistája volt. Itt jelentek meg korálvariációi 1683-ban Musicalische Sterbens-Gedancken címmel. Ugyanitt látott napvilágot a két scordaturált hegedűre és basso continuora írt 6 partita, a Musicalische Ergötzung 1691-ben. 1690-től Pachelbel Stuttgartban udvari, 1692-től Gothában városi orgonista volt. 1695-ben visszatért szülővárosába, Nürnbergbe, ahol a Sebalduskirche orgonistája lett. 1699-ben itt adták ki nyomtatásban Hexachordum Apollinis című áriavariációját. Kéziratban 70 további vokális kompozíció, 70 korálfeldolgozás, kamarazene és számos egyéb mű maradt fenn tőle.

Pachelbel kora egyik legnagyobb orgonistája volt. Zeneszerzőként is elsősorban a billentyűs zenét preferálta, amelybe a variációs technika és a cantus firmushoz kötött ellenpont, a középnémet stílus dominanciája mellett olasz elemeket is beépített (ária, virtuóz jelleg). Ennek a két stílusnak az egyesítése a legnagyobb zeneszerzői vívmány Pachelbel életművében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.