Klasszikus

Johanna a Nemzeti Hangversenyteremben

2005.12.13. 00:00
Ajánlom
Arthur Honegger Johanna a máglyán című szcenikus oratóriuma hallható december 13-án, azaz ma este 19:30-tól a Pannon Filharmonikusok és a Nemzeti Énekkar előadásában, Hamar Zsolt vezényletével a Nemzeti Hangversenyteremben.

Arthur Honegger (1892-1955) a 20. század egyik legnagyobb – svájci származású – francia zeneszerzője 1935-ben fejezte be a katolikus francai költővel, Paul Claudellel közösen írott oratóriumát, amely életműve egyik legnépszerűbb alkotása lett. Bach polifóniája, népdal, jazz és szavalókórus, régi korok tánczenéje, modern zenekari hangzás, zsoltározó egyszerűség, gregorián és gyermekdal – mindez benne foglaltatik a zenében. „Nincs nagyobb szeretet, mint feláldozni az életet azokért, akiket szeretünk” – énekli a gyermekkar a mű szállóigévé lett tanulságát. Az 1938 májusában, Baselben bemutatott művet egy évvel később Orleans-ban is előadták. A két alkotó – utalásként az 1940-től német megszállás alatt álló Franciaország helyzetére – 1944-ben prológust írt a műhöz, amely még élesebbé tette az oratórium politikai-eszmei elkötelezettségét.

A december 13-i előadáson közreműködik: Széll Cecília, Czabán Angelika, Bakos Kornélia, Derecskei Zsolt és Ladjánszky László (ének); Für Anikó, Dunai Tamás (narrátor), Nemzeti Énekkar (karigazgató: Antal Mátyás) és a Magyar Operaház Gyermekkara (karigazgató: Gupcsó Gyöngyvér). A mű francia nyelven hangzik el, amelynek fordítását kivetítőn olvashatja a közönség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallange. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Klasszikus óbudai danubia zenekar

Baráth Emőke és az Óbudai Danubia koncertjét közvetítjük élőben

Pénteken este Händel műveiből ad koncertet a világszerte ismert magyar énekesnő az ÓDZ kíséretével. Ha nem tud ott lenni a BMC-ben, kövesse az eseményt a Fidelio Facebook oldalán.
Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.