Klasszikus

Johanna a Nemzeti Hangversenyteremben

2005.12.13. 00:00
Ajánlom
Arthur Honegger Johanna a máglyán című szcenikus oratóriuma hallható december 13-án, azaz ma este 19:30-tól a Pannon Filharmonikusok és a Nemzeti Énekkar előadásában, Hamar Zsolt vezényletével a Nemzeti Hangversenyteremben.

Arthur Honegger (1892-1955) a 20. század egyik legnagyobb – svájci származású – francia zeneszerzője 1935-ben fejezte be a katolikus francai költővel, Paul Claudellel közösen írott oratóriumát, amely életműve egyik legnépszerűbb alkotása lett. Bach polifóniája, népdal, jazz és szavalókórus, régi korok tánczenéje, modern zenekari hangzás, zsoltározó egyszerűség, gregorián és gyermekdal – mindez benne foglaltatik a zenében. „Nincs nagyobb szeretet, mint feláldozni az életet azokért, akiket szeretünk” – énekli a gyermekkar a mű szállóigévé lett tanulságát. Az 1938 májusában, Baselben bemutatott művet egy évvel később Orleans-ban is előadták. A két alkotó – utalásként az 1940-től német megszállás alatt álló Franciaország helyzetére – 1944-ben prológust írt a műhöz, amely még élesebbé tette az oratórium politikai-eszmei elkötelezettségét.

A december 13-i előadáson közreműködik: Széll Cecília, Czabán Angelika, Bakos Kornélia, Derecskei Zsolt és Ladjánszky László (ének); Für Anikó, Dunai Tamás (narrátor), Nemzeti Énekkar (karigazgató: Antal Mátyás) és a Magyar Operaház Gyermekkara (karigazgató: Gupcsó Gyöngyvér). A mű francia nyelven hangzik el, amelynek fordítását kivetítőn olvashatja a közönség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.