Klasszikus

Johanna a Nemzeti Hangversenyteremben

2005.12.13. 00:00
Ajánlom
Arthur Honegger Johanna a máglyán című szcenikus oratóriuma hallható december 13-án, azaz ma este 19:30-tól a Pannon Filharmonikusok és a Nemzeti Énekkar előadásában, Hamar Zsolt vezényletével a Nemzeti Hangversenyteremben.

Arthur Honegger (1892-1955) a 20. század egyik legnagyobb – svájci származású – francia zeneszerzője 1935-ben fejezte be a katolikus francai költővel, Paul Claudellel közösen írott oratóriumát, amely életműve egyik legnépszerűbb alkotása lett. Bach polifóniája, népdal, jazz és szavalókórus, régi korok tánczenéje, modern zenekari hangzás, zsoltározó egyszerűség, gregorián és gyermekdal – mindez benne foglaltatik a zenében. „Nincs nagyobb szeretet, mint feláldozni az életet azokért, akiket szeretünk” – énekli a gyermekkar a mű szállóigévé lett tanulságát. Az 1938 májusában, Baselben bemutatott művet egy évvel később Orleans-ban is előadták. A két alkotó – utalásként az 1940-től német megszállás alatt álló Franciaország helyzetére – 1944-ben prológust írt a műhöz, amely még élesebbé tette az oratórium politikai-eszmei elkötelezettségét.

A december 13-i előadáson közreműködik: Széll Cecília, Czabán Angelika, Bakos Kornélia, Derecskei Zsolt és Ladjánszky László (ének); Für Anikó, Dunai Tamás (narrátor), Nemzeti Énekkar (karigazgató: Antal Mátyás) és a Magyar Operaház Gyermekkara (karigazgató: Gupcsó Gyöngyvér). A mű francia nyelven hangzik el, amelynek fordítását kivetítőn olvashatja a közönség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Végigsöpör a tao-változások előszele a színházi szakmán

Az Orlai Produkciós Iroda és a Veres1Színház is csatlakozott a vészharangot megkongató magánszínházakhoz, akik a társasági adókból történő kultúratámogatási lehetőség megszűnése miatt kerültek nehéz helyzetbe.
Vizuál

Színházi reklámfogás volt a megtalált Picasso-festmény

Hamisnak bizonyultak a hat éve ellopott Picasso-festmény felbukkanásáról szóló hírek. A kép megtalálását bejelentő holland írónő elmondása szerint "tréfa áldozata lett". Egy belgiumi színházi produkció alkotói közölték, hogy ők csapták be a megtalálót és hamisítvány a Romániában talált, Picassónak tulajdonított festmény - közölte a holland NOS televízió.
Színház

A Magvető Café-ban is elmaradnak a tervezett bemutatók januártól

A kulturális tao-támogatás megvonása a Magvető Cafét is érzékenyen érinti. Közleményükben arról írnak, januártól biztosan elmaradnak a tervezett saját előadások.
Klasszikus

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Vizuál

A Ruben Brandt és a Napszállta tarolt Sevillában

Milorad Krstic akció-thrillere a legjobb forgatókönyv, a legjobb elsőfilm és az andalúz forgatókönyvíró szövetség díját is elnyerte a sevillai filmfesztiválon, Nemes Jeles László filmjét pedig a legjobb európai koprodukciót megillető Eurimages-díjjal tüntették ki.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Tíz fiatal tehetség vehette át a 2018-as Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában kedden a Müpában Budapesten.
Klasszikus ajánló

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.
Klasszikus nfz

A zene ajándék

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2018/2019. évadának koncertjeire már feltölthető ajándékkártyával is vásárolhatóak jegyek.
Klasszikus la scala

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.