Klasszikus

Johanna a Nemzeti Hangversenyteremben

2005.12.13. 00:00
Ajánlom
Arthur Honegger Johanna a máglyán című szcenikus oratóriuma hallható december 13-án, azaz ma este 19:30-tól a Pannon Filharmonikusok és a Nemzeti Énekkar előadásában, Hamar Zsolt vezényletével a Nemzeti Hangversenyteremben.

Arthur Honegger (1892-1955) a 20. század egyik legnagyobb – svájci származású – francia zeneszerzője 1935-ben fejezte be a katolikus francai költővel, Paul Claudellel közösen írott oratóriumát, amely életműve egyik legnépszerűbb alkotása lett. Bach polifóniája, népdal, jazz és szavalókórus, régi korok tánczenéje, modern zenekari hangzás, zsoltározó egyszerűség, gregorián és gyermekdal – mindez benne foglaltatik a zenében. „Nincs nagyobb szeretet, mint feláldozni az életet azokért, akiket szeretünk” – énekli a gyermekkar a mű szállóigévé lett tanulságát. Az 1938 májusában, Baselben bemutatott művet egy évvel később Orleans-ban is előadták. A két alkotó – utalásként az 1940-től német megszállás alatt álló Franciaország helyzetére – 1944-ben prológust írt a műhöz, amely még élesebbé tette az oratórium politikai-eszmei elkötelezettségét.

A december 13-i előadáson közreműködik: Széll Cecília, Czabán Angelika, Bakos Kornélia, Derecskei Zsolt és Ladjánszky László (ének); Für Anikó, Dunai Tamás (narrátor), Nemzeti Énekkar (karigazgató: Antal Mátyás) és a Magyar Operaház Gyermekkara (karigazgató: Gupcsó Gyöngyvér). A mű francia nyelven hangzik el, amelynek fordítását kivetítőn olvashatja a közönség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.
Vizuál

Elszakadás a dogmáktól – Nagy Ágnes állatszobrai bevették Velencét

Nagy Ágnes szobrai egy év leforgása alatt utaztak már repülőn az Egyesült Államokba, hajóztak a Canal Grandén és a velencei lagúnákban. Februárban a pandémia után újranyíló Velencében mutatkoztak be a patinás Albrizi-Capello palotában.
Színház

Venczel Vera előtt tiszteleg a Vígszínház

Venczel Vera 75. születésnapja alkalmából a Vígszínház műsorra tűzi az élet körforgásáról mesélő misztikus darabját, A vörös oroszlánt, melyet a művésznő előadásában március 10-én láthatnak a nézők.
Jazz/World

A zene szép, komoly játék – interjú Dresch Mihállyal

Traktoron nem szól a blues, de a csendben előjön az ének. Dresch Mihályt többszörösen díjazta a Fonó közönsége, ez alkalommal beszélgettünk vele. Arról, hogy mit jelent a népzene, és miben osztozik a jazzel, és arról, hogy miért férhet meg több dudás egy csárdában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemezajánló

Haydn és Mozart fuvolás kvartettjeiből készített lemezfelvételt barátaival Győri Noémi

Renaud Capuçon ajánlásával jelent meg Győri Noémi fuvolaművész legújabb lemeze a Hungatonnál. A kiadványon Haydn és Mozart kvartettjei szerepelnek magyar muzsikustársak közös előadásában.
Klasszikus videó

Billy Joel-dallal köszönti a hölgyeket a Song Factory Budapest

Az Uptown Girl a cappella változatával, az autószerelő műhelyből köszönti a nőket a Song Factory Buudapest kórus. „Anyák, nővérek, barátok! Köszönjük, hogy vagytok nekünk!” – üzenik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Dmitrij Baskirov orosz zongoraművész

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt az orosz zongoraművész és tanár, Dmitrij Baskirov. Hosszú pályája során magyar tanítványai is voltak.
Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.