Klasszikus

Jöjjön ki Óbudára!

2012.05.24. 15:30
Ajánlom
Az Óbudai Nyár idén június 15. és szeptember 1. között várja közönségét a hangulatos városrészbe.

Quartett Escualo muzsikájával vette kezdetét az Óbudai Nyár 2012 sajtótájékoztatója szerdán az Óbudai Társaskör kertjében. Az együttes a húsz éve elhunyt Astor Piazzolla művein keresztül olyan művészek társaságában visz minket Buenos Aires fülledt nyári éjszakáiba július 7-én, mint Miklósa Erika, Horgas Eszter, Fekete-Kovács Kornél és mások. Horgas Eszter fuvolaművész nemcsak a zenekarral, hanem saját együttesével is színpadra lép július 13-án a Fő téren - akkor magyar filmslágerek hangzanak el egyedi stílusban átdolgozva.

Lőrincz Edina, a fesztivál főszervezője, az Óbudai Kulturális Központ ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az idei programsorozat is a nagyszabású szabadtéri koncertekkel kezdődik: június 15-én este az Óbudai Danubia Zenekar Strauss-estje nyitja az előadások sorát, de a zenekar június 29-én is játszik majd Homoki Gábor hegedűművész közreműködésével: a műsoron Mozart és Beethoven műveivel. Az Óbudai Nyár során 10 helyszínen 69 program: 32 koncert, 6 könnyűzenei koncert, 12 családi-és gyermekprogram, 8 színházi előadás, 5 mozielőadás és 6 kiállítás várja az érdeklődőket.  

"Jaj ez a kert, jaj ez a kert, jaj ezt a kertet hányszor megcsodáltuk" - ezekkel a szavakkal kezdte tájékoztatóját Harsányi Mária, az Óbudai Társaskör igazgatója, akinek mindig Cselényi László verssora jut eszébe, amikor újra kizöldül a Társaskör kertje, és a gesztenyefák uralta tér megtelik programokkal - operával, színházzal, klasszikus- és szórakoztató zenével. Mint mondta, az ÓTK nemcsak helyszínként, hanem szervezőként is részt vesz az Óbudai Nyár programjának előkészítésében. Köszöntőjét Szakács Ildikó produkciója előzte meg (Kertész Rita zongorakíséretével), aki Donizetti Don Pasquale című vígoperájából adott elő egy áriát. A mű július 13-án hangzik majd el a kertben, amikor az énekművész partnere Altorjay Tamás, Hajdú András és Gaál Csaba, a rendező Fehér András lesz. Ugyanitt kerül sor június 28-án és július 5-én este A Szkalla-lányok című előadásra Béres Ilonával és Tordai Terivel. A száz éve született Örkény István Macskajáték című műve alapján Berényi Gábor által színpadra alkalmazott darab egy olyan feldolgozását láthatjuk majd, amelyben csupán a két főszereplő mondja el, éli meg a Szkalla nővérek híres történetét.

Népessy Noémi, az Óbudai Múzeum igazgatója bemutatta azt a most megjelent kis füzetet, amelyben az óbudai múzeumok adatai találhatók, s amely az egymáshoz közeli, könnyen bejárható, ám annál színesebb tárlatokat bemutató intézmények látogatásához nyújt segítséget.

Az Óbudai Nyár 2012-es programját a legnagyobb szabású rendezvénye, a Hékás Békás zárja. Szeptember 1-jén a családokat, kicsiket és nagyokat várják a békásmegyeri Csobánka téren többek között játszóházzal, meseelőadással és az Alma együttes koncertjével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.