Klasszikus

Jöjjön ki Óbudára!

2012.05.24. 15:30
Ajánlom
Az Óbudai Nyár idén június 15. és szeptember 1. között várja közönségét a hangulatos városrészbe.

Quartett Escualo muzsikájával vette kezdetét az Óbudai Nyár 2012 sajtótájékoztatója szerdán az Óbudai Társaskör kertjében. Az együttes a húsz éve elhunyt Astor Piazzolla művein keresztül olyan művészek társaságában visz minket Buenos Aires fülledt nyári éjszakáiba július 7-én, mint Miklósa Erika, Horgas Eszter, Fekete-Kovács Kornél és mások. Horgas Eszter fuvolaművész nemcsak a zenekarral, hanem saját együttesével is színpadra lép július 13-án a Fő téren - akkor magyar filmslágerek hangzanak el egyedi stílusban átdolgozva.

Lőrincz Edina, a fesztivál főszervezője, az Óbudai Kulturális Központ ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az idei programsorozat is a nagyszabású szabadtéri koncertekkel kezdődik: június 15-én este az Óbudai Danubia Zenekar Strauss-estje nyitja az előadások sorát, de a zenekar június 29-én is játszik majd Homoki Gábor hegedűművész közreműködésével: a műsoron Mozart és Beethoven műveivel. Az Óbudai Nyár során 10 helyszínen 69 program: 32 koncert, 6 könnyűzenei koncert, 12 családi-és gyermekprogram, 8 színházi előadás, 5 mozielőadás és 6 kiállítás várja az érdeklődőket.  

"Jaj ez a kert, jaj ez a kert, jaj ezt a kertet hányszor megcsodáltuk" - ezekkel a szavakkal kezdte tájékoztatóját Harsányi Mária, az Óbudai Társaskör igazgatója, akinek mindig Cselényi László verssora jut eszébe, amikor újra kizöldül a Társaskör kertje, és a gesztenyefák uralta tér megtelik programokkal - operával, színházzal, klasszikus- és szórakoztató zenével. Mint mondta, az ÓTK nemcsak helyszínként, hanem szervezőként is részt vesz az Óbudai Nyár programjának előkészítésében. Köszöntőjét Szakács Ildikó produkciója előzte meg (Kertész Rita zongorakíséretével), aki Donizetti Don Pasquale című vígoperájából adott elő egy áriát. A mű július 13-án hangzik majd el a kertben, amikor az énekművész partnere Altorjay Tamás, Hajdú András és Gaál Csaba, a rendező Fehér András lesz. Ugyanitt kerül sor június 28-án és július 5-én este A Szkalla-lányok című előadásra Béres Ilonával és Tordai Terivel. A száz éve született Örkény István Macskajáték című műve alapján Berényi Gábor által színpadra alkalmazott darab egy olyan feldolgozását láthatjuk majd, amelyben csupán a két főszereplő mondja el, éli meg a Szkalla nővérek híres történetét.

Népessy Noémi, az Óbudai Múzeum igazgatója bemutatta azt a most megjelent kis füzetet, amelyben az óbudai múzeumok adatai találhatók, s amely az egymáshoz közeli, könnyen bejárható, ám annál színesebb tárlatokat bemutató intézmények látogatásához nyújt segítséget.

Az Óbudai Nyár 2012-es programját a legnagyobb szabású rendezvénye, a Hékás Békás zárja. Szeptember 1-jén a családokat, kicsiket és nagyokat várják a békásmegyeri Csobánka téren többek között játszóházzal, meseelőadással és az Alma együttes koncertjével.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.