Klasszikus

Jonas Kaufmann a Müpában

2014.07.08. 15:44
Ajánlom
Az eredeti évadprogramtól eltérően a német sztártenor is a Művészetek Palotája színpadára lép októberben 7-én Schumann, Wagner és Liszt műveivel.

Napjaink egyik legjobb és legnépszerűbb énekese Jonas Kaufmann, akiért versengenek a világ patinás operaházai. Aligha találni nála rátermettebb Pinkertont, Don Josét, Lohengrint, Cavaradossit, Siegmundot vagy Don Carlost, de áriaalbumai is rendre a bestsellerek közé kerültek az utóbbi években. A nagy gesztusok mestere, a fényes hangú hőstenor azonban a dal bensőséges műfajában is páratlan alakításokra képes, és ez csak valóban a legnagyobbakról mondható el. A költészet és zene összekapcsolásán alapuló dalirodalom különleges helyet tölt be az 1969-ben született német énekes pályáján, hiszen az év nagy részében ugyan operaszínpadokon szerepel, mégis fontosnak tartotta, hogy több lemezt is készítsen például Schubert dalciklusaiból.

Jonas Kaufmann dalesten csak ritkán hallható, ünnepi alkalomnak is tekinthető tehát, hogy a romantikus dalirodalom legszebb ciklusaiból válogat a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Robert Schumann Heine verseire komponált, a dalirodalom csúcsát jelentő Dichterliebéje mellett egy kevésbé ismert Schumann-sorozat is megszólal. Hallhatjuk Richard Wagner öt képben eldalolt, különleges szerelmi vallomását, valamint Liszt Ferenc három híres Petrarca-szonettjét, amelyek többnyire a későbbi, zongoraváltozatban hangzanak el.

A milánói Scala és a New York-i Metropolitan, a londoni és a párizsi, a bécsi és a müncheni operaház között ingázó énekes most először lép fel Magyarországon egész estés műsorral.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.