Klasszikus

Jonny Greenwood: „Zenész vagyok”

2015.10.16. 09:56
Ajánlom
Rockzenész, dalszerző, programozó és számtalan hangszeren játszó muzsikus, aki ír filmzenét és szimfonikus darabokat is. Jonny Greenwood, a Radiohead gitárosa és billentyűse a London Contemporary Orchestra szólistáinak kíséretében érkezik Budapestre és ad koncertet a Müpában.

- Ha találkozna valakivel, aki nem tud önről semmit, hogyan mutatkozna be neki? Mit válaszolna arra a kérdésre, „ki vagy te”?

- Zenész vagyok. Ehhez semmi mást nem tudok hozzátenni. Mindig zavarba jövök, amikor megkérdezik, mi mással töltöm még az időmet, mert ez az egyetlen dolog, amit csinálok.

- Ha jól tudom, a Radiohead tagjai közül ön az egyetlen, aki klasszikus zenei képzésben részesült. Melyik hangszerrel kezdte? És milyen hangszeren játszik még?

- Elsőként furulyázni tanultam, és a legtöbb gyerekkel ellentétben ezt később sem hagytam abba: különféle együttesekhez csatlakoztam és próbákra jártam, amíg be nem fejeztem az iskolát. Még ma is szoktam furulyázni, például a Radiohead The Bends című számában, és emlékszem, mennyire megörültem, amikor legutóbb Chicagóban járva felfedeztem egy remek furulyaboltot. Régebben olykor feszélyezett, de ma már büszke vagyok rá, hogy tudok furulyázni. Emellett eltérő szinten, de játszom brácsán, gitáron és zongorán is. A legfontosabb azonban mindenképpen a gitár.

Jonny Greenwood

Jonny Greenwood

- Amikor gyerekként lemezeket hallgattam – talking Heads-, the Fall-, Pixies-felvételeket –, sokkal inkább arra vágytam, hogy egyszer majd én is ilyen dalokat tudjak írni, nem pedig arra, hogy ilyen dalokat játszhassak. A zeneszerzés mint tevékenység sokkal titokzatosabbnak tűnt nekem, mint az a képesség, hogy valaki lenyűgözően képes játszani egy hangszeren.

- Melyik az a zenemű, amelyik nélkül nem tudna élni?

- Nagyon szomorú lennék, ha soha többé nem hallhatnám Messiaen zenéjét, mondjuk a TurangalÎla-szimfóniát.

„Én mindig úgy írok zenét, hogy élő koncertre szánom, és szívesen lemondanék az új darabok felvételéről.”

- Melyik kategóriába sorolná azt a zenét, amit itt fog játszani Budapesten? Klasszikus, rock, crossover vagy valami egészen más?

- Bizonyos szempontból meglehetősen informális lesz ez a fellépés, az utolsó pillanatig nem döntjük el, pontosan miket fogunk játszani. Maga a zene azonban többnyire klasszikus, legalábbis a hangszereket tekintve: húros hangszerek és zongora. emellett bemutatunk néhány újabb darabot is, amelyekhez elektromos gitárra és ondes martenot-ra van szükség. Ez utóbbi egy korai elektronikus hangszer.

- Ha zenét hallgat, mit szeret jobban: a hangfelvételeket vagy az élő koncerteket?

- A rögzített zene mindig kompromisszumot jelent. Teljesen mindegy, mennyi pénzt adtunk ki a fejhallgatónkért, az élmény soha nem lesz összehasonlítható azzal, amikor ott ülünk egy teremben a zenekarral. Kár, hogy az akusztikus zenét gyakran ítélik meg a hangfelvételek alapján. Én mindig úgy írok zenét, hogy élő koncertre szánom, és szívesen lemondanék az új darabok felvételéről. Ez összesen annyival jár, hogy sokkal gyakrabban kell koncerten játszani, emiatt azonban soha nem panaszkodnék.

- Ha meg kellene neveznie egy híres magyar embert, ki lenne az? Tévednék, ha azt feltételezném, hogy Ligeti György?

- Ő valóban óriás a zeneszerzők között, és tökéletes példája annak, milyen csodálatos új dolgokat lehet művelni olyan (állítólag) régi és megfáradt technológiával, mint amilyen például a hegedű. De soha ne elégedjünk meg a lemezzel a helyett a valódi élmény helyett, amit az élőben

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Könyv

Könyvek selejtezése miatt támadják a rendrakási szakértőt

Marie Kondo itthon is ismert módszere „forradalmasította a rendrakást”, a könyvekkel kapcsolatos tanácsai miatt azonban világszerte felháborodtak a könyvmolyok. Valóban csak azok a könyvek kellenek, amelyek örömöt hoznak az életünkbe? Vagy az irodalom ennél összetettebben működik? Tekinthető a könyv pusztán tárgynak? Kell-e selejtezni a könyveket?
Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Klasszikus interjú

„A Kárpát-medencei népzene ihletforrás számomra”

A Bartók Világverseny első helyezése után az Artisjus Junior díját is begyűjtötte Dobos Dániel. A fiatal zeneszerzőt inspirációkról, jövőbeli célokról kérdeztük bemutatkozó interjúnkban.
Klasszikus díj

Dés László és Kurtág György is az Artisjus díjazottai között

Dés László életműdíjat vehetett át, Szabó Tibor (Magna Cum Laude) az év zeneszerzője, Bérczesi Róbert (Hiperkarma) pedig az év szövegírója címet kapta meg az Artisjus 2019-es díjainak átadóján.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör márciusi programjából

Korcsolán Orsolya, Kristóf Réka, az Anima Musicae, Fejérvári Zoltán és a Mini Acoustic Trio koncertjeit ajánlja az Óbudai Társaskör márciusban.
Klasszikus virtuózok

Már lehet jelentkezni a Virtuózok ötödik évadába

A Virtuózok következő, Kamara Virtuózok elnevezésű ötödik évadába február 15-től jelentkezhetnek olyan muzsikáló csoportok, amelyekben családtagok és iskolatársak, barátok, tanár-diák kapcsolatok mutatkoznak meg a klasszikus zenén keresztül.