Klasszikus

Jordi Savall 70 éves

2011.08.02. 12:06
Ajánlom
Augusztus 1-jén ünnepelte születésnapját a katalán művész. A viola da gamba-játékos, tanár, karmester és komponista az egyik legmeghatározóbb alakja a régizenei világnak.

Savall híre Magyarországon a megelőzte személyes megjelenését: Alain Corneau költői filmjének, a Minden reggelnek zenei anyaga Savall munkája, a muzsikáért alkotói César-díjat kaptak, a filmből készült CD-t egymillió példányban adták el. A film az elfeledett, XIV. Lajos korabeli viola da gamba művész, Marin Marais életét és műveit idézi fel, amely jelképezi Jordi Savall munkásságát is. A spanyol művész csellistaként kezdte tanulmányait szülővárosában, Barcelonában. Alig szerezte meg a képesítését, a következő évben tanítani kezdett, a cselló elődje, a viola da gamba játékot párhuzamosan tanulmányozta és oktatta.

A régizene forrásait akarta megismerni, ezért Svájcban, a bázeli Schola Cantorumban folytatta tanulmányait 1968-tól. Az ugyancsak katalán Montserrat Figueras életének és munkájának társául szegődött, az énekesnő a régi énektechnikákat szintén Bázelben ismerte meg. Első zenekarukat, a L'Ensemble Hesperion XX-t 1974-ben alapították, az új évezredben az együttes neve Hesperion XXI-re változott. Ezzel a társulttal jártak 2009-ben a Művészetek Palotájában, a koncerten lányuk, a hárfás-énekes Arianna és fiuk, a theorbán játszó Ferran is velük játszott.

Másik, La Capella Reial nevű zenekarukat 1987-ben hozták létre, ehhez az együtteshez egy másik film, a Jeanne d'Arcról szóló fűződik. A Le Concert des Nations 1992-ben mutatkozott be, ez már a felvilágosodás korának zenéjére összpontosít. Jordi Savall előadóművész, tanár, kutató, különleges új zenei és kulturális projektek kezdeményezője. CD-mellékletekkel kísért fantasztikus kivitelű könyvsorozatba kezdett például Jeruzsálemről vagy a Borgia-dinasztiáról, utóbbi 2001-ben Grammy-díjat kapott. A kiadványok nemcsak zenei felfedezőútra viszik az olvasó-hallgatót, hanem az adott táj és korszak teljes kulturális panorámáját is adják. Néhány évvel ezelőtt saját kiadót alapított, az Alia Vox jegyzi a könyveket és CD-ket. Savall meggyőződése - és felvételeinek kelendősége, számos teltházas koncertje igazolja ezt -, hogy a régizene egyáltalán nem elitista, a közönség egyre fiatal és népesebb.

A 70 éves muzsikus számos egyetem és zenei intézmény tiszteletbeli tagja és doktora, lemezdíjak birtokosa. 2008-ban az Európai Unió a kultúrák közötti párbeszéd nagykövetévé kérte föl, 2009 óta pedig Montserrat Figuerasszal az UNESCO Művészek a Békéért programjának jószolgálati nagykövetként dolgozik.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Zenés színház

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.
Vizuál

Két új Almodóvar-filmmel jön a Spanyol Filmhét

A válogatásban erős hangsúlyt kap Pedro Almodóvar művészete. Október 26-án debütál új filmje, a Párhuzamos anyasorsok, és két további alkotás is a nevéhez kötődik: az Emberi hang című kisfilmnek rendezője, míg a Benidormban havazik című Isabel Coixet-filmnek producere volt. 
Zenés színház

A művészet lázadása

Hargitai Iván legújabb rendezésével egy örök érvényű történethez nyúl, fiatalok útkeresésén, sikerein és bukásain keresztül beszél az életről. A székesfehérvári Vörösmarty Színház Fame-előadása eltávolodik a hagyományos színházi keretektől, már-már cirkuszi poronddá változtatva a teret.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bernard Haitink

A világhírű holland karmestert kilencvenkét évesen érte a halál londoni otthonában, október 21-én – tudatta ügynöksége, az Askonas Holt.