Klasszikus

Jordi Savall 70 éves

2011.08.02. 12:06
Ajánlom
Augusztus 1-jén ünnepelte születésnapját a katalán művész. A viola da gamba-játékos, tanár, karmester és komponista az egyik legmeghatározóbb alakja a régizenei világnak.

Savall híre Magyarországon a megelőzte személyes megjelenését: Alain Corneau költői filmjének, a Minden reggelnek zenei anyaga Savall munkája, a muzsikáért alkotói César-díjat kaptak, a filmből készült CD-t egymillió példányban adták el. A film az elfeledett, XIV. Lajos korabeli viola da gamba művész, Marin Marais életét és műveit idézi fel, amely jelképezi Jordi Savall munkásságát is. A spanyol művész csellistaként kezdte tanulmányait szülővárosában, Barcelonában. Alig szerezte meg a képesítését, a következő évben tanítani kezdett, a cselló elődje, a viola da gamba játékot párhuzamosan tanulmányozta és oktatta.

A régizene forrásait akarta megismerni, ezért Svájcban, a bázeli Schola Cantorumban folytatta tanulmányait 1968-tól. Az ugyancsak katalán Montserrat Figueras életének és munkájának társául szegődött, az énekesnő a régi énektechnikákat szintén Bázelben ismerte meg. Első zenekarukat, a L'Ensemble Hesperion XX-t 1974-ben alapították, az új évezredben az együttes neve Hesperion XXI-re változott. Ezzel a társulttal jártak 2009-ben a Művészetek Palotájában, a koncerten lányuk, a hárfás-énekes Arianna és fiuk, a theorbán játszó Ferran is velük játszott.

Másik, La Capella Reial nevű zenekarukat 1987-ben hozták létre, ehhez az együtteshez egy másik film, a Jeanne d'Arcról szóló fűződik. A Le Concert des Nations 1992-ben mutatkozott be, ez már a felvilágosodás korának zenéjére összpontosít. Jordi Savall előadóművész, tanár, kutató, különleges új zenei és kulturális projektek kezdeményezője. CD-mellékletekkel kísért fantasztikus kivitelű könyvsorozatba kezdett például Jeruzsálemről vagy a Borgia-dinasztiáról, utóbbi 2001-ben Grammy-díjat kapott. A kiadványok nemcsak zenei felfedezőútra viszik az olvasó-hallgatót, hanem az adott táj és korszak teljes kulturális panorámáját is adják. Néhány évvel ezelőtt saját kiadót alapított, az Alia Vox jegyzi a könyveket és CD-ket. Savall meggyőződése - és felvételeinek kelendősége, számos teltházas koncertje igazolja ezt -, hogy a régizene egyáltalán nem elitista, a közönség egyre fiatal és népesebb.

A 70 éves muzsikus számos egyetem és zenei intézmény tiszteletbeli tagja és doktora, lemezdíjak birtokosa. 2008-ban az Európai Unió a kultúrák közötti párbeszéd nagykövetévé kérte föl, 2009 óta pedig Montserrat Figuerasszal az UNESCO Művészek a Békéért programjának jószolgálati nagykövetként dolgozik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.