Klasszikus

JORDI SAVALL : Gyökerek és emlékek

2005.11.23. 00:00
Ajánlom
Balladák, románcok, dalok, hangszeres muzsika: a középkori spanyol, a mór-arab, és a szefárd zene emlékei, csodálatos dallamai elevenednek fel egy különleges est keretében. Nyerjen jegyet Ön is a Fidelio jóvoltából!

Jordi Savall Barcelonában született, zenei gyökerei is leginkább idekötik. Hatéves korától már kórusban énekelt, majd a cselló szerelmese lett, saját bevallása szerint, a csellóhang nagyon hasonlít az emberi hanghoz, ez a zenei „beszéd” volt az, ami már gyerekkorában elvarázsolta.
Kezdetben a romantikus repertoárt játszotta, mígnem – Pablo Casalhoz hasonlóan – ő is Bach Csellószvitjei kezdett foglalkozni: kereste, kutatta azt az utat, interpretációt, előadói stílust, amely kizárólag a sajátja, amely össze nem téveszthető másokéval.

Alapvető szempontunk, zenei hitvallásunk, mondja Savall, hogy csak olyan műveket játszunk, amelyeket szeretünk és értünk. A zene elveszett színei és már nem beszélt nyelvjárásai izgatnak bennünket. Éveken át tanulmányozzuk egy-egy kor zenéjét. Számunkra minden zene új és ismeretlen, mindent úgy kell nézni, mint egy partitúrát, amelyet most látunk először, igyekszünk mindent eredeti kéziratból megismerni. Ezt a munkamódszert követjük azokkal a muzsikusokkal, akikhez régi barátság fűz, és a fiatalokkal, akiket kiválasztok, mert alkalmasak az együttműködésre. Ahhoz, amit mi csinálunk, amikor különböző korokból származó darabokat keltünk életre, rengeteg kreativitás szükséges. Ebben a zenében hatalmas szerep jut az improvizációnak és a díszítésnek. A zene soha nincs készen!

A koncert időpontja: 2005. december 6. kedd, 19:30
Helyszín: Művészetek Palotája, Nemzeti Hangversenyterem

Kérdésünk: Milyen hangszeren játszik Jordi Savall?

Ha a helyes választ 2005. november 25-ig megírja nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen 5 megfejtőnk 2-2 belépőt nyer az Jordi Savall koncertjére!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.
Vizuál

90 év után bukkant fel a magyar származású Amrita Sher-Gil festménye

Az indiai Frida Kahlóként is emlegetett magyar származású festőnő portréja akár a 2,8 millió dolláros (849 millió forint) leütési árat is elérheti a Christie's aukciósház árverésén.
Vizuál

Elszakadás a dogmáktól – Nagy Ágnes állatszobrai bevették Velencét

Nagy Ágnes szobrai egy év leforgása alatt utaztak már repülőn az Egyesült Államokba, hajóztak a Canal Grandén és a velencei lagúnákban. Februárban a pandémia után újranyíló Velencében mutatkoztak be a patinás Albrizi-Capello palotában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemezajánló

Haydn és Mozart fuvolás kvartettjeiből készített lemezfelvételt barátaival Győri Noémi

Renaud Capuçon ajánlásával jelent meg Győri Noémi fuvolaművész legújabb lemeze a Hungatonnál. A kiadványon Haydn és Mozart kvartettjei szerepelnek magyar muzsikustársak közös előadásában.
Klasszikus videó

Billy Joel-dallal köszönti a hölgyeket a Song Factory Budapest

Az Uptown Girl a cappella változatával, az autószerelő műhelyből köszönti a nőket a Song Factory Buudapest kórus. „Anyák, nővérek, barátok! Köszönjük, hogy vagytok nekünk!” – üzenik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Dmitrij Baskirov orosz zongoraművész

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt az orosz zongoraművész és tanár, Dmitrij Baskirov. Hosszú pályája során magyar tanítványai is voltak.
Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.