Klasszikus

JORDI SAVALL : Gyökerek és emlékek

2005.11.23. 00:00
Ajánlom
Balladák, románcok, dalok, hangszeres muzsika: a középkori spanyol, a mór-arab, és a szefárd zene emlékei, csodálatos dallamai elevenednek fel egy különleges est keretében. Nyerjen jegyet Ön is a Fidelio jóvoltából!

Jordi Savall Barcelonában született, zenei gyökerei is leginkább idekötik. Hatéves korától már kórusban énekelt, majd a cselló szerelmese lett, saját bevallása szerint, a csellóhang nagyon hasonlít az emberi hanghoz, ez a zenei „beszéd” volt az, ami már gyerekkorában elvarázsolta.
Kezdetben a romantikus repertoárt játszotta, mígnem – Pablo Casalhoz hasonlóan – ő is Bach Csellószvitjei kezdett foglalkozni: kereste, kutatta azt az utat, interpretációt, előadói stílust, amely kizárólag a sajátja, amely össze nem téveszthető másokéval.

Alapvető szempontunk, zenei hitvallásunk, mondja Savall, hogy csak olyan műveket játszunk, amelyeket szeretünk és értünk. A zene elveszett színei és már nem beszélt nyelvjárásai izgatnak bennünket. Éveken át tanulmányozzuk egy-egy kor zenéjét. Számunkra minden zene új és ismeretlen, mindent úgy kell nézni, mint egy partitúrát, amelyet most látunk először, igyekszünk mindent eredeti kéziratból megismerni. Ezt a munkamódszert követjük azokkal a muzsikusokkal, akikhez régi barátság fűz, és a fiatalokkal, akiket kiválasztok, mert alkalmasak az együttműködésre. Ahhoz, amit mi csinálunk, amikor különböző korokból származó darabokat keltünk életre, rengeteg kreativitás szükséges. Ebben a zenében hatalmas szerep jut az improvizációnak és a díszítésnek. A zene soha nincs készen!

A koncert időpontja: 2005. december 6. kedd, 19:30
Helyszín: Művészetek Palotája, Nemzeti Hangversenyterem

Kérdésünk: Milyen hangszeren játszik Jordi Savall?

Ha a helyes választ 2005. november 25-ig megírja nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen 5 megfejtőnk 2-2 belépőt nyer az Jordi Savall koncertjére!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.