Klasszikus

JORDI SAVALL : Gyökerek és emlékek

2005.11.23. 00:00
Ajánlom
Balladák, románcok, dalok, hangszeres muzsika: a középkori spanyol, a mór-arab, és a szefárd zene emlékei, csodálatos dallamai elevenednek fel egy különleges est keretében. Nyerjen jegyet Ön is a Fidelio jóvoltából!

Jordi Savall Barcelonában született, zenei gyökerei is leginkább idekötik. Hatéves korától már kórusban énekelt, majd a cselló szerelmese lett, saját bevallása szerint, a csellóhang nagyon hasonlít az emberi hanghoz, ez a zenei „beszéd” volt az, ami már gyerekkorában elvarázsolta.
Kezdetben a romantikus repertoárt játszotta, mígnem – Pablo Casalhoz hasonlóan – ő is Bach Csellószvitjei kezdett foglalkozni: kereste, kutatta azt az utat, interpretációt, előadói stílust, amely kizárólag a sajátja, amely össze nem téveszthető másokéval.

Alapvető szempontunk, zenei hitvallásunk, mondja Savall, hogy csak olyan műveket játszunk, amelyeket szeretünk és értünk. A zene elveszett színei és már nem beszélt nyelvjárásai izgatnak bennünket. Éveken át tanulmányozzuk egy-egy kor zenéjét. Számunkra minden zene új és ismeretlen, mindent úgy kell nézni, mint egy partitúrát, amelyet most látunk először, igyekszünk mindent eredeti kéziratból megismerni. Ezt a munkamódszert követjük azokkal a muzsikusokkal, akikhez régi barátság fűz, és a fiatalokkal, akiket kiválasztok, mert alkalmasak az együttműködésre. Ahhoz, amit mi csinálunk, amikor különböző korokból származó darabokat keltünk életre, rengeteg kreativitás szükséges. Ebben a zenében hatalmas szerep jut az improvizációnak és a díszítésnek. A zene soha nincs készen!

A koncert időpontja: 2005. december 6. kedd, 19:30
Helyszín: Művészetek Palotája, Nemzeti Hangversenyterem

Kérdésünk: Milyen hangszeren játszik Jordi Savall?

Ha a helyes választ 2005. november 25-ig megírja nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen 5 megfejtőnk 2-2 belépőt nyer az Jordi Savall koncertjére!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.
Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.