Klasszikus

JORDI SAVALL : Gyökerek és emlékek

2005.11.23. 00:00
Ajánlom
Balladák, románcok, dalok, hangszeres muzsika: a középkori spanyol, a mór-arab, és a szefárd zene emlékei, csodálatos dallamai elevenednek fel egy különleges est keretében. Nyerjen jegyet Ön is a Fidelio jóvoltából!

Jordi Savall Barcelonában született, zenei gyökerei is leginkább idekötik. Hatéves korától már kórusban énekelt, majd a cselló szerelmese lett, saját bevallása szerint, a csellóhang nagyon hasonlít az emberi hanghoz, ez a zenei „beszéd” volt az, ami már gyerekkorában elvarázsolta.
Kezdetben a romantikus repertoárt játszotta, mígnem – Pablo Casalhoz hasonlóan – ő is Bach Csellószvitjei kezdett foglalkozni: kereste, kutatta azt az utat, interpretációt, előadói stílust, amely kizárólag a sajátja, amely össze nem téveszthető másokéval.

Alapvető szempontunk, zenei hitvallásunk, mondja Savall, hogy csak olyan műveket játszunk, amelyeket szeretünk és értünk. A zene elveszett színei és már nem beszélt nyelvjárásai izgatnak bennünket. Éveken át tanulmányozzuk egy-egy kor zenéjét. Számunkra minden zene új és ismeretlen, mindent úgy kell nézni, mint egy partitúrát, amelyet most látunk először, igyekszünk mindent eredeti kéziratból megismerni. Ezt a munkamódszert követjük azokkal a muzsikusokkal, akikhez régi barátság fűz, és a fiatalokkal, akiket kiválasztok, mert alkalmasak az együttműködésre. Ahhoz, amit mi csinálunk, amikor különböző korokból származó darabokat keltünk életre, rengeteg kreativitás szükséges. Ebben a zenében hatalmas szerep jut az improvizációnak és a díszítésnek. A zene soha nincs készen!

A koncert időpontja: 2005. december 6. kedd, 19:30
Helyszín: Művészetek Palotája, Nemzeti Hangversenyterem

Kérdésünk: Milyen hangszeren játszik Jordi Savall?

Ha a helyes választ 2005. november 25-ig megírja nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen 5 megfejtőnk 2-2 belépőt nyer az Jordi Savall koncertjére!

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Itt hallgathatja meg Kurtág György operáját élőben

Ma este mutatják be Kurtág György első operáját a milánói Scalában. Az előadást az olasz közrádió és a Bartók Rádió élőben közvetíti, az interneten ön is meghallgathatja!
Vizuál

Ön mit szól a legújabb budapesti Sisi-szoborhoz?

Új, egész alakos szobrot kapott Sisi, azaz Erzsébet királyné a Madách téren, ám felmerül néhány kérdés az alkotással kapcsolatban.
Klasszikus

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Könyv

A nő, aki beleszületett az irodalomba, és azóta is benne él – Szabó T. Anna

Első novelláskötetét, a Töréstesztet egyfajta katalizátornak szánta, hogy begyújtson valamit, akkor is, ha fáj, hiszen nem lehet megúszni. Szabó T. Anna Kult50-ben megjelent portréja.
Tánc

Lélegzetelállító klippel tér vissza a Polunyin-Hozier páros

Az ukrán balettművész öt évvel ezelőtt az ír zenész Take Me To Church című zenéjére készült David LaChapelle-videoklipben robbant be a köztudatba. Most ismét összeálltak egy remekműre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.
Klasszikus nfz

A zene ajándék

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2018/2019. évadának koncertjeire már feltölthető ajándékkártyával is vásárolhatóak jegyek.
Klasszikus la scala

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mozgássérült sportoló és siket színésznő is fellép Frenáknál

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának november 17-i adásában vendégünk lesz Rohmann Ditta gornodkaművész, Borbély László zongoraművész, Frenák Pál koreográfus, Horváth László, a Fonó igazgatója.
Klasszikus interjú

Szeretnénk vigyázni Bartók örökségére

November 25-én szólal meg a Zeneakadémián a Bartók Világverseny és Fesztivál gálakoncertje, amely egyben lezárja a zeneszerzőversenyt is. Fekete Gyulával, az intézmény Zeneszerzés Tanszékének vezetőjével beszélgettünk, aki azt is elmondta, milyen kérdést felesleges feltenni egy komponistának.