Klasszikus

José Carreras Pécsett

2007.07.03. 00:00
Ajánlom
Augusztus 30-án Pécs városában ad koncertet José Carreras. A Pannon Filharmonikusok közreműködésével rendezett Mediterrán esten több, nemzetközi hírű énekes is színpadra lép. A zenei esemény az Európa Kulturális Főváros 2010 Pécs programsorozat felvezető éveinek első, nemzetközi rangú rendezvénye.

José Carreras több mint tizenöt éve nem adott koncertet Magyarországon szimfonikus zenekarral. Napjaink egyik legkeresettebb világsztárja az elmúlt hetekben többek között Törökországban, Németországban és Spanyolországban aratott sikert. Pécsi programjában a legnépszerűbb Puccini, Verdi és Bellini operarészletek mellett közkedvelt olasz, nápolyi és spanyol dalok is szerepelnek. Az est vendége Placido Domingo felfedezettje, a fiatal szoprán, Sabina Puertolas lesz, a zenekart az ismert spanyol karmester David Giménez dirigálja. A koncert lehetőséget ad Pécs városának, hogy a nemzetközi érdeklődés az Európa Kulturális Fővárosa 2010 Pécs programsorozat előkészületeire irányuljon. José Carreras koncertjének hírére több neves impresszárió, spanyol és osztrák befektető is jelezte, hogy a zenei eseményre Pécs városába látogat.

Pályája során a spanyol tenor több alkalommal is énekelt már magyar partnerrel, például Marton Évával, Kincses Veronikával vagy Tokody Ilonával. Az augusztus 30-i koncertnek is lesz hazai sztárvendége, azonban az ő nevét még nem hozták nyilvánosságra. José Carreras az elmúlt évtizedekben számos alkalommal járt Magyarországon, de most első alkalommal nem a fővárosban, hanem Pécs városában lép a közönség elé. A vele készített egyik interjúban kiemelte: "számomra különösen megtisztelő, hogy felkértek a pécsi szereplésre és nagyon nagy örömmel látogatok el a városba és találkozom az ott élőkkel." A világsztár szerint az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerése nem csak Pécs városának, hanem Magyarország egészének is számos lehetőséget kínál.

José Carerras – Első alkalommal 1970-ben lépett színpadra a barcelonai operaházban. Ezt követően a legrangosabb operaházak egymás után szerződtették, 1974-ben a Bécsi Állami Operaház, majd a londoni Royal Opera House ahol a Traviata Alfred, majd Donizetti Szerelmi bájital című operájának Nemorino szerepében debütált. A világhírű New York-i Metropolitan színpadán Tosca Cavaradossi alakítását láthatta elsőként a publikum, majd 1975-ben a milánói Scalában ünnepelte a közönség. Az énekes művészként és "civil" emberként is nagy tiszteletnek örvend. 1987 nyarán, karrierje csúcsán Carrerasnál leukémiát diagnosztizáltak. Miután kigyógyították betegségéből, létrehozta a leukémiás betegeket segítő alapítványát, mely évente több száz embernek ad esélyt a gyógyulásra.

David Giménez Carreras – Barcelonában született, ahol a Liceu Konzervatóriumban, majd Bécsben és a londoni Királyi Zeneakadémián végezte a tanulmányit. 1994-ben a Hamburgi Szimfonikus Zenekarnál debütált, és rövid időn belül világszerte a legrangosabb koncertpódiumokon lépett közönség elé. Az opera azért is különösen fontos számára, mivel unkaöccse José Carrerasnak, akinek koncertjeit rendszeresen vezényli. Az elmúlt évben nagy sikerrel dirigálta a madridi Teatro Real színpadán bemutatott G. Puccini Bohémélet című operáját. Maestro Giménez Carreras zeneigazgatója az Orquesta Simfònica del Vallès zenekarnak és rendszeresen fellép Ázsiában is, Tokyo, Osaka, Hong Kong és Tajvan koncerttermeiben.

Sabina Puertolas – A fiatal spanyol szopránénekes 2003-ban a "zarzuela éneklés" díjazottja lett a Palcido Domingo nevével fémjelzett nemzetközi énekversenyen. Az elmúlt években számos operafőszerepben mutatkozott be a legismertebb zenés színpadokon, többek között nagy sikerrel énekelte a Lammermori Lucia és a Traviata címszerepét, Rosinát a Sevillai borbélyban. 2004-ben debütált a Washington Nemzeti Operában, majd ezt követően a Los Angeles-i Operaházban lett a közönség egyik kedvence. Fergeteges sikerrel énekel népszerű spanyoldalokat, musical részleteket és gyakran vendége José Carreras koncertjeinek is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.