Klasszikus

José Oliveira Lopes koncertje a Székely-teremben

2004.11.15. 00:00
Ajánlom
A portugál baritonista 2004. november 20-án, szombaton, délután három órától ad hangversenyt az Operaház Székely Bertalan termében. A dalokat zongorán Pfeiffer Gyula kíséri. A koncert a Portugál Nagykövetség és a Magyar Állami Operaház közös rendezvénye.

José Oliveira Lopes, a portugál baritonista Gaiában született, s a portói konzervatóriumban kitüntetéssel szerzett diplomát. Később a müncheni zeneművészeti főiskolán tanult, mestere volt Gino Becchi, Alfredo Kraus és Hermann Reutter is. Lopes emellett a portói és a lisszaboni egyetemek zenepszichológiai, illetve modern nyelv és irodalom fakultásait is elvégezte, hat nyelven beszél. Eddigi pályája során negyven operaszerepet énekelhetett négy kontinens rangos színpadain (többek Don Alfonsót, Almavivát, Albertet, Sharplesst, Scarpiát, Bartolót, Orfeót, Colline-t, és Escamillót is alakította már). Repertoárján emellett a dalirodalom jelentős része is helyet kapott. Németországban ezekkel a művekkel énekverseny-győzelmet szerzett, s az elmúlt években számos koncerten adta már elő Schubert, Schumann, valamint Brahms dalciklusait, s az estekről hangfelvételek is születtek. Budapesti fellépésének első részében Schubert-dalokat és egy Beethoven-ciklust énekel, majd a hangverseny második felében portugál szerzők kompozíciói hangzanak el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.
Vizuál

Ruben Brandt visszatért a tett helyére – interjú Milorad Krstić-csel

Milorad Krstić animált krimije, a Ruben Brandt 40 ezer néző felett jár, és közel került az Oscar-jelöltséghez. A Műcsarnokban rendezett kiállítással a kör teljessé vált, a festménytolvaj visszatért születési helyére. A művészettörténeti utalásokkal zsúfolt mozi 2018 egyik legmeghatározóbb mozzanata volt a magyar kultúrában, így alkotója bekerült az idei Kult50-be is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

Hét bérletet hirdet meg A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar. Az évad rezidens művésze Rost Andrea lesz.
Klasszikus magazin

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus virtuózok

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus hír

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.
Klasszikus hír

Elhunyt Martin Böttcher, Németország egyik legsikeresebb filmkomponistája

A Winnetou-filmek legendás zeneszerzőjét kilencvenegy éves korában, szombatra virradóra érte a halál a schleswig-holsteini Rendsburgban.