Klasszikus

Joseph Haydn Londonban

2009.05.11. 00:00
Ajánlom
A Bécsi Zeneegyletben nemcsak nagyszerű koncerttermek találhatók, hanem komoly zenei gyűjteménnyel is büszkélkedhet – amely forrásként szolgál két Haydn-kiállításhoz is 2009-ben. Június 20-ig a Joseph Haydn Londonban című kiállítás várja az érdeklődőket.

Musikverein (fotó: Wien Tourismus, Gerhard Weinkirn)

Az első zenei kézirat, amelyet 1812-ben felvettek a gyűjteménybe, a mindössze 3 évvel korábban elhunyt Joseph Haydntól származott. Időközben mindazok számára, akik Haydn után kutatnak, a zenebarátok társaságának gyűjteménye, archívuma és könyvtára az első címek közé tartozik. 2009-ben európai, amerikai és japán kiállításokat támogatnak az innen származó kiállítási darabokkal.

A Bécsi Zeneegylet két Haydn-kiállításnak ad otthont a jubileumi évben, amelyek keretén belül egyedülálló zenei kéziratokat, portrékat és más képanyagokat, ritka első kiadásokat, Haydn tulajdonát képező hangszereket, valamint a kor zenei életének mindennapi tárgyait csodálhatják meg az érdeklődők. Ezek a kiállítások az aktuális – számos látogató számára talán új – Haydn-képet igyekeznek közvetíteni: egy izgalmas zeneszerzői pályafutást a művészeti, szociális és politikai változások korából, amikor a zene első alkalommal, pozitív értelemben véve globalizálódott.

2009. március 20.–június 20.: Joseph Haydn Londonban
2009. október 29.–december 19.: Joseph Haydn. Hercegek, mecénások és megbízók

Zenei koncertajánló: a Zeneegylet 2009-es zenei programja Haydn jegyében.

Kérdésünk: Hová vezetett Joseph Haydn két legsikeresebb külföldi útja?

Ha a helyes választ az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen egy szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer a Mozart-ház december 5-i koncertjére, és két másik szerencsés egy-egy CD-vel lesz gazdagabb.

(2009. december 5. 19:30 Mozart-ház (Bécs) – Jess-Quartett-Wien; Mozart: Vonósnégyesek K. 464 és 465 (Haydn-kvartettek)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.