Klasszikus

Joseph Haydn Londonban

2009.05.11. 00:00
Ajánlom
A Bécsi Zeneegyletben nemcsak nagyszerű koncerttermek találhatók, hanem komoly zenei gyűjteménnyel is büszkélkedhet – amely forrásként szolgál két Haydn-kiállításhoz is 2009-ben. Június 20-ig a Joseph Haydn Londonban című kiállítás várja az érdeklődőket.

Musikverein (fotó: Wien Tourismus, Gerhard Weinkirn)

Az első zenei kézirat, amelyet 1812-ben felvettek a gyűjteménybe, a mindössze 3 évvel korábban elhunyt Joseph Haydntól származott. Időközben mindazok számára, akik Haydn után kutatnak, a zenebarátok társaságának gyűjteménye, archívuma és könyvtára az első címek közé tartozik. 2009-ben európai, amerikai és japán kiállításokat támogatnak az innen származó kiállítási darabokkal.

A Bécsi Zeneegylet két Haydn-kiállításnak ad otthont a jubileumi évben, amelyek keretén belül egyedülálló zenei kéziratokat, portrékat és más képanyagokat, ritka első kiadásokat, Haydn tulajdonát képező hangszereket, valamint a kor zenei életének mindennapi tárgyait csodálhatják meg az érdeklődők. Ezek a kiállítások az aktuális – számos látogató számára talán új – Haydn-képet igyekeznek közvetíteni: egy izgalmas zeneszerzői pályafutást a művészeti, szociális és politikai változások korából, amikor a zene első alkalommal, pozitív értelemben véve globalizálódott.

2009. március 20.–június 20.: Joseph Haydn Londonban
2009. október 29.–december 19.: Joseph Haydn. Hercegek, mecénások és megbízók

Zenei koncertajánló: a Zeneegylet 2009-es zenei programja Haydn jegyében.

Kérdésünk: Hová vezetett Joseph Haydn két legsikeresebb külföldi útja?

Ha a helyes választ az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen egy szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer a Mozart-ház december 5-i koncertjére, és két másik szerencsés egy-egy CD-vel lesz gazdagabb.

(2009. december 5. 19:30 Mozart-ház (Bécs) – Jess-Quartett-Wien; Mozart: Vonósnégyesek K. 464 és 465 (Haydn-kvartettek)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Klasszikus

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Klasszikus

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Vizuál

Virtuálisan beléphet Monet kertjébe, a vízililiomok közé

Claude Monet az 1918. november 11-i fegyverletétel másnapján ajándékozta Franciaországnak a Vízililiomok című óriási képeket, így akart "részt venni a győzelemben". A párizsi Orangerie Múzeumban őrzött művekbe szerdától gyakorlatilag besétálhat a látogató.
Klasszikus

Klasszikus zenei minikoncertek nyolc budapesti szórakozóhelyen

Szombaton késő délutántól éjfélig A zene éjszakája - csak klasszikusan címmel ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülését.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Szabó Balázs a Zeneakadémia orgonájáról: Roncsból remekművet

Az október talán legjelentősebb eseménye a Zeneakadémián a száztizenegy éves orgona újjászületése. Szabó Balázs, a rekonstrukció megálmodója és szakértője a projekt nehézségei és sikerei mellett az orgonisták „éjszakai életéről” is fellebbentette a fátylat.
Klasszikus ősbemutató

Az édeni konfliktusról szól Szentpáli Roland új ősbemutatója

Különleges estére várja a zenerajongókat a Budapesti Vonósok Zenekar 2018. november 17-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermébe.
Klasszikus ajánló

Klasszikus zenei minikoncertek nyolc budapesti szórakozóhelyen

Szombaton késő délutántól éjfélig A zene éjszakája - csak klasszikusan címmel ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülését.
Klasszikus bűnügy

A klasszikus zenétől a marihuána is jobban növekszik

Öt embert tartóztattak le Spanyolországban, akik a nap 24 órájában klasszikus zenét játszottak mintegy 2000 tőből álló kenderültetvényüknek. Nem a zenével volt a baj.
Klasszikus hangfelvétel

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!