Klasszikus

Josquin des Prez

2005.08.22. 00:00
Ajánlom
A franko-flamand zeneszerző 1450-ben született St. Quentinben. Fiatalon Itáliába ment a milánói dóm karénekeseként, majd Maria Sforza magánkápolnájában működött. Ezt követően Ascanio Sforza bíboros szolgálatába állt, akit Rómába kísért, s rövid ideig a pápai kórus énekese volt. Később Milánóba, majd Ferrarába utazott, ahol azonban kitört a pestis, ezért Condé sur-l’Escautban telepedett le. Itt élete végéig, 1521-ig a székeskáptalan prépostja volt.

Josquin des Prez a reneszánsz fénykorának legnagyobb mestere, zenéje a Du Fay és Palestrina, illetve Lassus művészete közti átmenetet képviseli. Tekintélyét mutatja, hogy 1502-ben, a kottanyomtatás feltalálása (Petrucci) után egy évvel már önálló nyomtatott misekötete jelent meg, pedig az egy szerzőtől való gyűjtemények kiadása csak a század második felében vált általánosan elterjedt gyakorlattá. Kortársai a zene fejedelmeként tisztelték, s a zenetörténetben először, Glareanus Dodekachordonjában számos anekdota maradt fenn róla. A francia király számára pl. olyan művet komponált, amelyben az uralkodó szerény zenei képzettsége miatt annak szólama ("vox regis") csupán egyetlen hangból áll. Kortársa, a reformátor Luther Márton Nymphes, nappes kezdetű motettája hallatán így kiáltott fel: "Más mestereknek a hangok parancsolnak, de Josquin uralkodik a hangokon".

Három misekötete jelent meg Petrucci nyomdájában, ezen kívül misetöredékeket is tulajdonítanak neki. Számos francia chansonja és motettája maradt fönn, amiket a XVI. század folyamán többször kinyomtattak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallange. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Klasszikus óbudai danubia zenekar

Baráth Emőke és az Óbudai Danubia koncertjét közvetítjük élőben

Pénteken este Händel műveiből ad koncertet a világszerte ismert magyar énekesnő az ÓDZ kíséretével. Ha nem tud ott lenni a BMC-ben, kövesse az eseményt a Fidelio Facebook oldalán.
Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.