Klasszikus

Josquin des Prez

2005.08.22. 00:00
Ajánlom
A franko-flamand zeneszerző 1450-ben született St. Quentinben. Fiatalon Itáliába ment a milánói dóm karénekeseként, majd Maria Sforza magánkápolnájában működött. Ezt követően Ascanio Sforza bíboros szolgálatába állt, akit Rómába kísért, s rövid ideig a pápai kórus énekese volt. Később Milánóba, majd Ferrarába utazott, ahol azonban kitört a pestis, ezért Condé sur-l’Escautban telepedett le. Itt élete végéig, 1521-ig a székeskáptalan prépostja volt.

Josquin des Prez a reneszánsz fénykorának legnagyobb mestere, zenéje a Du Fay és Palestrina, illetve Lassus művészete közti átmenetet képviseli. Tekintélyét mutatja, hogy 1502-ben, a kottanyomtatás feltalálása (Petrucci) után egy évvel már önálló nyomtatott misekötete jelent meg, pedig az egy szerzőtől való gyűjtemények kiadása csak a század második felében vált általánosan elterjedt gyakorlattá. Kortársai a zene fejedelmeként tisztelték, s a zenetörténetben először, Glareanus Dodekachordonjában számos anekdota maradt fenn róla. A francia király számára pl. olyan művet komponált, amelyben az uralkodó szerény zenei képzettsége miatt annak szólama ("vox regis") csupán egyetlen hangból áll. Kortársa, a reformátor Luther Márton Nymphes, nappes kezdetű motettája hallatán így kiáltott fel: "Más mestereknek a hangok parancsolnak, de Josquin uralkodik a hangokon".

Három misekötete jelent meg Petrucci nyomdájában, ezen kívül misetöredékeket is tulajdonítanak neki. Számos francia chansonja és motettája maradt fönn, amiket a XVI. század folyamán többször kinyomtattak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.
Klasszikus hír

Az Emmi szerint pártpolitikai csatározás a 100 Tagú Cigányzenekar költözési ügye

Kásler Miklós pártpolitikai csatározásnak nevezte, hogy a 100 Tagú Cigányzenekarnak költöznie kell a VII. kerületből, a VII. kerületi vezetés viszont állítja, hogy találtak helyet a zenekarnak.
Klasszikus ajánló

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.