Klasszikus

"Jót jól és jó hangulatban"

2014.12.05. 09:40
Ajánlom
Több mint öt év után Gál Tamás ismét saját együttessel dolgozhat együtt. A Miskolci Szimfonikusok új fő-zeneigazgatóját a kinevezéséről és a terveiről kérdeztük. INTERJÚ

- Húsz évet töltött a MÁV Szimfonikusok élén, 2008-at követően pedig vendégkarmesteri felkéréseknek tett eleget. Hogyan telt az elmúlt időszak?

- Egy nagyon hosszú együttműködés ért véget, amikor eljöttem a MÁV Zenekartól. A váltás közös érdek volt. Fő-zeneigazgatóként voltak megkereséseim, különböző itthoni és külföldi zenekaroktól, így a vendégkarmesterség nem volt újdonság. Később, a tanítás mellett nagyon sok előnyét láttam ennek az életformának, hiszen rengeteg tapasztalatot szereztem, de igazán soha nem éreztem a magaménak. A helyzet az, hogy több a jó karmester, mint a hivatásos zenekar, ezért is örültem a Miskolci Szimfonikusok felkérésének.

- A Miskolci Szimfonikusok élére idén július 1-jén nevezték ki.

- Május végén keresett meg telefonon Miskolc alpolgármestere és azt kérdezte, vállalnám-e a fő-zeneigazgatói posztot. Rövid gondolkodás után másnap elutaztam, hogy egyeztessünk az elképzelésekről. A megbeszéléseken egy hároméves intervallumban állapodtunk meg. A következő nap el kellett kezdeni az évadterv összeállítását.

- Ezt megelőzően mennyire ismerte a zenekar munkáját?

- A felkérés előtt nagyjából egy évvel vezényeltem az együttest utoljára, képességeiket és a múltjukat kizárólag szakmai alapon voltam hajlandó megítélni. Akkor olyan benyomást tettek rám, hogy úgy gondoltam, helyes döntést hozok. Tudomásom szerint ugyanez történt a másik oldalról is, vagyis a város vezetése tudatosan, a zenekari tagokkal egyeztetve kért fel.  A változás sosem könnyű, de a siker közös érdek, amit a legjobban az első bemutatkozó koncertem fémjelzett. Orff Carmina Buranáját vezényeltem teltházas sportcsarnokban a Zene Világnapján.

- Az idei év műsortervét már ön alakíthatta ki.

- Volt, amit készen kaptam, és volt, amihez alkalmazkodnom kellett, de természetesen - az első évadot tekintve legalábbis - határozott elképzeléseim voltak, amik tükröződnek is a műsortervben. A Gyöngy és a Népszerű bérletek idén is folytatódnak, és megtartjuk a nagy népszerűségnek örvendő, Játsszunk zenét a szimfonikusokkal! elnevezésű gyerekkoncertjeinket is. Változás, hogy a Mester bérlet hangversenyei a Művészetek Házából átkerülnek a Zenepalota felújított épületébe. Szokatlan volt az idő rövidsége, de úgy vélem, sikerült egy olyan szakmailag igényes és széles repertoárt felölelő programot összeállítani, ami vonzó lehet a közönségnek, és a zenészeknek is kihívást jelent. Talán furcsán hangzik, de olyan ez, mint amikor az ember éttermet nyit és megtervezi az étlapot. Három szempontnak kell megfelelni: ha az étlap izgalmas, utána az ételeket megfelelően el is kell készíteni a legfontosabb pedig talán az, hogy mindezt jó hangulatban tegyük. Ökölbe szorult arccal nem lehet muzsikálni. Ehhez szorosan kapcsolódva újdonságként indítottuk el a zenepedagógiai programunkat. A tízhónapos szakmai program során tizenhárom oktatási intézmény közel 1800 diákja vehet részt szakkörökön és témanapokon. Nem az a feladatunk, hogy mindenki zenész legyen, de örömöt okozni és az érdeklődést felkelteni érdemes.

- Megmarad a kapcsolata Budapesttel?

- Ha már megadatott, hogy újra állandó együttesem van, szeretnék az életükben maximálisan részt venni, ezért el is költöztem Miskolcra. Régen inkább érvényesült, hogy Budapest-központú ország vagyunk. Ma ez már kevéssé igaz, különösen, ha a zenei életet tekintjük. Törekszem arra, hogy jelen legyek a nézőtéren akkor is, amikor olyan neves vendégkarmesterek állnak majd a pulpituson, mint Vásáry Tamás vagy Medveczky Ádám. De természetesen Budapesten, a Zeneakadémián is vezénylem majd a Miskolci Szimfonikusokat.

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.