Klasszikus

"Jót jól és jó hangulatban"

2014.12.05. 09:40
Ajánlom
Több mint öt év után Gál Tamás ismét saját együttessel dolgozhat együtt. A Miskolci Szimfonikusok új fő-zeneigazgatóját a kinevezéséről és a terveiről kérdeztük. INTERJÚ

- Húsz évet töltött a MÁV Szimfonikusok élén, 2008-at követően pedig vendégkarmesteri felkéréseknek tett eleget. Hogyan telt az elmúlt időszak?

- Egy nagyon hosszú együttműködés ért véget, amikor eljöttem a MÁV Zenekartól. A váltás közös érdek volt. Fő-zeneigazgatóként voltak megkereséseim, különböző itthoni és külföldi zenekaroktól, így a vendégkarmesterség nem volt újdonság. Később, a tanítás mellett nagyon sok előnyét láttam ennek az életformának, hiszen rengeteg tapasztalatot szereztem, de igazán soha nem éreztem a magaménak. A helyzet az, hogy több a jó karmester, mint a hivatásos zenekar, ezért is örültem a Miskolci Szimfonikusok felkérésének.

- A Miskolci Szimfonikusok élére idén július 1-jén nevezték ki.

- Május végén keresett meg telefonon Miskolc alpolgármestere és azt kérdezte, vállalnám-e a fő-zeneigazgatói posztot. Rövid gondolkodás után másnap elutaztam, hogy egyeztessünk az elképzelésekről. A megbeszéléseken egy hároméves intervallumban állapodtunk meg. A következő nap el kellett kezdeni az évadterv összeállítását.

- Ezt megelőzően mennyire ismerte a zenekar munkáját?

- A felkérés előtt nagyjából egy évvel vezényeltem az együttest utoljára, képességeiket és a múltjukat kizárólag szakmai alapon voltam hajlandó megítélni. Akkor olyan benyomást tettek rám, hogy úgy gondoltam, helyes döntést hozok. Tudomásom szerint ugyanez történt a másik oldalról is, vagyis a város vezetése tudatosan, a zenekari tagokkal egyeztetve kért fel.  A változás sosem könnyű, de a siker közös érdek, amit a legjobban az első bemutatkozó koncertem fémjelzett. Orff Carmina Buranáját vezényeltem teltházas sportcsarnokban a Zene Világnapján.

- Az idei év műsortervét már ön alakíthatta ki.

- Volt, amit készen kaptam, és volt, amihez alkalmazkodnom kellett, de természetesen - az első évadot tekintve legalábbis - határozott elképzeléseim voltak, amik tükröződnek is a műsortervben. A Gyöngy és a Népszerű bérletek idén is folytatódnak, és megtartjuk a nagy népszerűségnek örvendő, Játsszunk zenét a szimfonikusokkal! elnevezésű gyerekkoncertjeinket is. Változás, hogy a Mester bérlet hangversenyei a Művészetek Házából átkerülnek a Zenepalota felújított épületébe. Szokatlan volt az idő rövidsége, de úgy vélem, sikerült egy olyan szakmailag igényes és széles repertoárt felölelő programot összeállítani, ami vonzó lehet a közönségnek, és a zenészeknek is kihívást jelent. Talán furcsán hangzik, de olyan ez, mint amikor az ember éttermet nyit és megtervezi az étlapot. Három szempontnak kell megfelelni: ha az étlap izgalmas, utána az ételeket megfelelően el is kell készíteni a legfontosabb pedig talán az, hogy mindezt jó hangulatban tegyük. Ökölbe szorult arccal nem lehet muzsikálni. Ehhez szorosan kapcsolódva újdonságként indítottuk el a zenepedagógiai programunkat. A tízhónapos szakmai program során tizenhárom oktatási intézmény közel 1800 diákja vehet részt szakkörökön és témanapokon. Nem az a feladatunk, hogy mindenki zenész legyen, de örömöt okozni és az érdeklődést felkelteni érdemes.

- Megmarad a kapcsolata Budapesttel?

- Ha már megadatott, hogy újra állandó együttesem van, szeretnék az életükben maximálisan részt venni, ezért el is költöztem Miskolcra. Régen inkább érvényesült, hogy Budapest-központú ország vagyunk. Ma ez már kevéssé igaz, különösen, ha a zenei életet tekintjük. Törekszem arra, hogy jelen legyek a nézőtéren akkor is, amikor olyan neves vendégkarmesterek állnak majd a pulpituson, mint Vásáry Tamás vagy Medveczky Ádám. De természetesen Budapesten, a Zeneakadémián is vezénylem majd a Miskolci Szimfonikusokat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.