Klasszikus

Jótékonykodni jó

2010.05.14. 00:37
Ajánlom
Május 22-én jótékonysági koncertet tartanak az Olasz Kultúrintézetben a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola javára.

A Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolát 1988-ban alapították ifj. Sapszon Ferenc kezdeményezésére, a Kodályi zenepedagógia elveinek megfelelően. A nyugat-európai katedrálisiskolák hagyományaira támaszkodva a kórusiskola oktatási rendjének szerves részét képezi a liturgikus szolgálat. A Jubilate leánykar az iskola 9-12. osztályos leánytanulóinak kórusa. Először 1980-ban nyerték el - még gyermekkarként - az "Év kórusa" címet, amit azóta minden évben megkaptak.  Ifj. Sapszon Ferenc vezetésével felléptek Európa számos országában és az Egyesült Államokban. A kórus repertoárja a gregoriántól a XX. századi művekig terjed. Első CD-jük 1994-ben "Cantate Domino" címmel jelent meg.

Ifj. Sapszon Ferenc l952-ben született Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett karnagyi diplomát 1977-ben. l973 - l990-ig a pesti Jézus Szíve templom karnagya, l978-1988 között a Kosciuszko Tádé utcai ének-zenei általános iskola énektanára, 1988 óta a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola művészeti vezetője. 1996-2000 között az ELTE Zenei Tanszékén, 2003-tól a Liszt Akadémián tanít karvezetést. A Gregorián Társaság alelnöke, a KÓTA Művészeti Bizottsága, a Magyar Kodály Társaság Elnökségének tagja. 1995-ben Liszt-díjat, 1994-ben és 1997-ben Artisjus díjat, 2006-ban Magyar Örökség-díjat kapott.

Az est főszereplője a Jubilate leánykar mellett az Eugene Albulescu vezette Lehigh University Philharmonic Orchestra (USA) lesz. A jótékonysági hangversenyen Beethoven 8. szimfóniája, majd a Kórusiskola Jubilate Leánykarának előadásában Kocsár Miklós Salve Regina, Orbán György Lauda Sion és George Gershwin I got Rhytm című műve hangzik el. A koncert zárószáma a bécsi klasszikus zeneszerző Karfantáziája lesz, melyben közreműködik a Gemma Énekegyüttes (művészeti vezető: Tóth Márton) és a Gabrieli Choir (művészeti vezető: Sólyom Richárd). A szólisták: Szili Gabriella - szoprán, Hovancsek Tünde - alt, Rónaszéki Tamás - tenor, Orendt Gyula - basszus. A belépés ingyenes, az adományokat a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola javára ajánlják fel a szervezők. 

2010. május 22. 19:30
Olasz Kultúrintézet

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.