Klasszikus

Jótékonykodni jó

2010.05.14. 00:37
Ajánlom
Május 22-én jótékonysági koncertet tartanak az Olasz Kultúrintézetben a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola javára.

A Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolát 1988-ban alapították ifj. Sapszon Ferenc kezdeményezésére, a Kodályi zenepedagógia elveinek megfelelően. A nyugat-európai katedrálisiskolák hagyományaira támaszkodva a kórusiskola oktatási rendjének szerves részét képezi a liturgikus szolgálat. A Jubilate leánykar az iskola 9-12. osztályos leánytanulóinak kórusa. Először 1980-ban nyerték el - még gyermekkarként - az "Év kórusa" címet, amit azóta minden évben megkaptak.  Ifj. Sapszon Ferenc vezetésével felléptek Európa számos országában és az Egyesült Államokban. A kórus repertoárja a gregoriántól a XX. századi művekig terjed. Első CD-jük 1994-ben "Cantate Domino" címmel jelent meg.

Ifj. Sapszon Ferenc l952-ben született Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett karnagyi diplomát 1977-ben. l973 - l990-ig a pesti Jézus Szíve templom karnagya, l978-1988 között a Kosciuszko Tádé utcai ének-zenei általános iskola énektanára, 1988 óta a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola művészeti vezetője. 1996-2000 között az ELTE Zenei Tanszékén, 2003-tól a Liszt Akadémián tanít karvezetést. A Gregorián Társaság alelnöke, a KÓTA Művészeti Bizottsága, a Magyar Kodály Társaság Elnökségének tagja. 1995-ben Liszt-díjat, 1994-ben és 1997-ben Artisjus díjat, 2006-ban Magyar Örökség-díjat kapott.

Az est főszereplője a Jubilate leánykar mellett az Eugene Albulescu vezette Lehigh University Philharmonic Orchestra (USA) lesz. A jótékonysági hangversenyen Beethoven 8. szimfóniája, majd a Kórusiskola Jubilate Leánykarának előadásában Kocsár Miklós Salve Regina, Orbán György Lauda Sion és George Gershwin I got Rhytm című műve hangzik el. A koncert zárószáma a bécsi klasszikus zeneszerző Karfantáziája lesz, melyben közreműködik a Gemma Énekegyüttes (művészeti vezető: Tóth Márton) és a Gabrieli Choir (művészeti vezető: Sólyom Richárd). A szólisták: Szili Gabriella - szoprán, Hovancsek Tünde - alt, Rónaszéki Tamás - tenor, Orendt Gyula - basszus. A belépés ingyenes, az adományokat a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola javára ajánlják fel a szervezők. 

2010. május 22. 19:30
Olasz Kultúrintézet

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar származású festő, akinek a képe a francia elnök dolgozószobájában lóg – Kamaratárlat nyílt Hantai Simon munkáiból

A Hantai, Klee és más absztrakciók című kiállítás a világhírű, magyar származású festő munkái mellett az őt inspiráló alkotók műveit is bemutatja a Szépművészeti Múzeum.
Vizuál

Elhunyt Jan Nowicki, A temetetlen halott című Nagy Imre-film főszereplője

A nyolcvanhárom éves korában elhunyt lengyel színész több évtizeden keresztül Mészáros Márta magyar rendező élettársa volt.
Színház

Bosch világát idézi a Vígszínház új bemutatója – jön a Szeget szeggel Rudolf Péter rendezésében

Shakespeare utolsó, cseppet sem felhőtlen vígjátékát tűzi műsorra a Vígszínház Rudolf Péter rendezésében. A főbb szerepekben Kőszegi Ákos, Stohl András, Seress Zoltán, Balázsovits Edit, Wunderlich József és Márkus Luca lép színpadra.
Színház

Újramesélt Találkozás – Fullajtár Andreával a főszerepben érkezik Nádas darabja az eSzínházra

December 8-ától láthatjuk az eSzínház felületén a Katona új előadását, amely Nádas Péter és Vidovszky László Találkozás című darabjából született. A készítők a film nyelvén mutatják be az ötvenes évek diktatúrájában játszódó történetet, amelyben a zene és a dráma elválaszthatatlan egységet alkot.
Tánc

Lábujjhegyen – az ország három pontján is látható lesz Megyeri Léna és Bősze Ádám zene- és tánctörténeti sorozata

Az idei évadban a Nemzeti Táncszínház ad otthont Megyeri Léna tánckritikus és Bősze Ádám zenetörténész, műsorvezető közös előadás-sorozatának, amely most vidékre is ellátogat.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A jóra hivatott zeneszerző – 200 éve született César Franck

1822. december 10-én, Liège-ben született az a komponista, akit elsősorban nem nagy számú művéről, hanem néhány közkedvelt, mégis az emberi lélek mélyére hatoló alkotásáról ismerünk. Élete során volt zongoravirtuóz, orgonista, tanár, saját kora meg nem teljesen értett alkotója – César Franckra emlékezünk.
Klasszikus interjú

„Pályakezdő szerzőként gondolok magamra” – Beszélgetés Csalog Gáborral

Csalog Gábort sokáig zongoristaként ismerte a közönség, az elmúlt bő egy évtizedben azonban saját kompozícióit is gyakran lehetett hallani. December 10-én, a BMC-ben, az UMZE Kamaraegyüttes koncertjén előadóként is közreműködik, miközben két új művének ősbemutatójára is ekkor kerül sor.
Klasszikus hír

Adventi ajándékkoncerteket ad Keller András és a Concerto Budapest

Idősotthonokban és kórházakban, összesen nyolc helyszínen tartanak ingyenes adventi koncertet a Concerto Budapest művészei december 9. és 16. között. A friss Prima Primissima díjas Keller András és a zenekar muzsikusai önkéntes felajánlásukkal az ünnepváró időszakot teszik örömtelibbé a Mozart Planet szellemében.
Klasszikus gyász

Elhunyt Weszely Ernő harmonikaművész

Életének 69. évében, december 3-án váratlanul elhunyt Weszely Ernő eMeRTon díjas zongora- és harmonikaművész – adta hírül a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége.
Klasszikus interjú

„A csellóhoz tizenhét éves házasság fűz” – Beszélgetés Hartmann Domonkossal

A budapesti és a bécsi Zeneakadémián is tanul, közben sorra nyeri a kamarazenei versenyeket a Duo Domo nevű formáció tagjaként. Hartmann Domonkos idén az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjban részesült, ebből az alkalomból nemzetközi tapasztalatairól, a sokszínű repertoár fontosságáról és a versenyek pszichológiájáról is beszélgettünk.