Klasszikus

Jótékonykodni jó

2010.05.14. 00:37
Ajánlom
Május 22-én jótékonysági koncertet tartanak az Olasz Kultúrintézetben a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola javára.

A Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolát 1988-ban alapították ifj. Sapszon Ferenc kezdeményezésére, a Kodályi zenepedagógia elveinek megfelelően. A nyugat-európai katedrálisiskolák hagyományaira támaszkodva a kórusiskola oktatási rendjének szerves részét képezi a liturgikus szolgálat. A Jubilate leánykar az iskola 9-12. osztályos leánytanulóinak kórusa. Először 1980-ban nyerték el - még gyermekkarként - az "Év kórusa" címet, amit azóta minden évben megkaptak.  Ifj. Sapszon Ferenc vezetésével felléptek Európa számos országában és az Egyesült Államokban. A kórus repertoárja a gregoriántól a XX. századi művekig terjed. Első CD-jük 1994-ben "Cantate Domino" címmel jelent meg.

Ifj. Sapszon Ferenc l952-ben született Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett karnagyi diplomát 1977-ben. l973 - l990-ig a pesti Jézus Szíve templom karnagya, l978-1988 között a Kosciuszko Tádé utcai ének-zenei általános iskola énektanára, 1988 óta a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola művészeti vezetője. 1996-2000 között az ELTE Zenei Tanszékén, 2003-tól a Liszt Akadémián tanít karvezetést. A Gregorián Társaság alelnöke, a KÓTA Művészeti Bizottsága, a Magyar Kodály Társaság Elnökségének tagja. 1995-ben Liszt-díjat, 1994-ben és 1997-ben Artisjus díjat, 2006-ban Magyar Örökség-díjat kapott.

Az est főszereplője a Jubilate leánykar mellett az Eugene Albulescu vezette Lehigh University Philharmonic Orchestra (USA) lesz. A jótékonysági hangversenyen Beethoven 8. szimfóniája, majd a Kórusiskola Jubilate Leánykarának előadásában Kocsár Miklós Salve Regina, Orbán György Lauda Sion és George Gershwin I got Rhytm című műve hangzik el. A koncert zárószáma a bécsi klasszikus zeneszerző Karfantáziája lesz, melyben közreműködik a Gemma Énekegyüttes (művészeti vezető: Tóth Márton) és a Gabrieli Choir (művészeti vezető: Sólyom Richárd). A szólisták: Szili Gabriella - szoprán, Hovancsek Tünde - alt, Rónaszéki Tamás - tenor, Orendt Gyula - basszus. A belépés ingyenes, az adományokat a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola javára ajánlják fel a szervezők. 

2010. május 22. 19:30
Olasz Kultúrintézet

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Én vagyok a legszéle, innen már nincs hova esnem – beszélgetés Urbanovits Krisztinával

Május 23-án volt a premierje az Apertúrában Thomas Bernhard ismert darabjának, A színházcsinálónak, aminek az eredetileg férfira írt főszerepét, Bruscont a darabot rendezőként és dramaturgként is jegyző Urbanovits Krisztina játssza. A friss bemutató kapcsán a KV Társulat alapító tagjával a megszállottság teremtő erejéről beszélgettünk.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 
Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Vizuál

Elhunyt Anouk Aimée

A huszadik századi francia filmművészet egyik legismertebb sztárja 92 éves korában halt meg párizsi otthonában kedden – jelentette be ügynöke és családja.   
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„A művek mélyebb megértését tartom a legfontosabbnak” – beszélgetés Szalai Molli zongoraművésszel

Külföldön értük utol a friss Junior Prima-díjas zongoraművészt, aki jövőre már második mesterdiplomáját szerzi. Az MVM Zrt. jóvoltából idén megemelt, hárommillió forinttal járó elismerést ezért felkészülésre, új hangszerre és megszakítás nélküli, folyamatos munkára fordítja majd.
Klasszikus hír

Balogh Máté olasz zeneszerzőversenyen nyert első díjat

A trieszti Friedrich Schiller Kulturális Társaság által kiírt dalversenyen a nagy német költő szövegeit kellett megzenésíteni. A megmérettetést az első alkalommal rendezték meg, Jörg Widmann fővédnöksége alatt.
Klasszikus ajánló

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Klasszikus interjú

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.
Klasszikus hír

Molnár Anna neves izraeli kortárs zenei együttessel lép fel

Az Israel Contemporary Players június 22-án ad koncertet Tel-Avivban, az elsősorban szintén kortárs zenei produkcióiról ismert mezzoszoprán Steve Reich Tehillim című művében működik közre.