Klasszikus

Jótékonykodni jó

2010.05.14. 00:37
Ajánlom
Május 22-én jótékonysági koncertet tartanak az Olasz Kultúrintézetben a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola javára.

A Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolát 1988-ban alapították ifj. Sapszon Ferenc kezdeményezésére, a Kodályi zenepedagógia elveinek megfelelően. A nyugat-európai katedrálisiskolák hagyományaira támaszkodva a kórusiskola oktatási rendjének szerves részét képezi a liturgikus szolgálat. A Jubilate leánykar az iskola 9-12. osztályos leánytanulóinak kórusa. Először 1980-ban nyerték el - még gyermekkarként - az "Év kórusa" címet, amit azóta minden évben megkaptak.  Ifj. Sapszon Ferenc vezetésével felléptek Európa számos országában és az Egyesült Államokban. A kórus repertoárja a gregoriántól a XX. századi művekig terjed. Első CD-jük 1994-ben "Cantate Domino" címmel jelent meg.

Ifj. Sapszon Ferenc l952-ben született Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett karnagyi diplomát 1977-ben. l973 - l990-ig a pesti Jézus Szíve templom karnagya, l978-1988 között a Kosciuszko Tádé utcai ének-zenei általános iskola énektanára, 1988 óta a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola művészeti vezetője. 1996-2000 között az ELTE Zenei Tanszékén, 2003-tól a Liszt Akadémián tanít karvezetést. A Gregorián Társaság alelnöke, a KÓTA Művészeti Bizottsága, a Magyar Kodály Társaság Elnökségének tagja. 1995-ben Liszt-díjat, 1994-ben és 1997-ben Artisjus díjat, 2006-ban Magyar Örökség-díjat kapott.

Az est főszereplője a Jubilate leánykar mellett az Eugene Albulescu vezette Lehigh University Philharmonic Orchestra (USA) lesz. A jótékonysági hangversenyen Beethoven 8. szimfóniája, majd a Kórusiskola Jubilate Leánykarának előadásában Kocsár Miklós Salve Regina, Orbán György Lauda Sion és George Gershwin I got Rhytm című műve hangzik el. A koncert zárószáma a bécsi klasszikus zeneszerző Karfantáziája lesz, melyben közreműködik a Gemma Énekegyüttes (művészeti vezető: Tóth Márton) és a Gabrieli Choir (művészeti vezető: Sólyom Richárd). A szólisták: Szili Gabriella - szoprán, Hovancsek Tünde - alt, Rónaszéki Tamás - tenor, Orendt Gyula - basszus. A belépés ingyenes, az adományokat a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola javára ajánlják fel a szervezők. 

2010. május 22. 19:30
Olasz Kultúrintézet

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Zenés színház

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Vizuál

Ilyen volt a karantén nyolc képzőművész szemével

Vírushelyzet alatt készült kortárs műveket mutat be a MANK Karantén-naplók címmel. Az új online kiállításon a művészek naplószerűen fogalmazzák meg hogyan hatott életükre, gondolkodásukra a vírus és az elmúlt egy év.
Vizuál

Marion Cotillard és Adam Driver musicaljével nyílik a cannes-i filmfesztivál 

A látomásos és rejtélyes filmjeiről ismert francia rendező, Leos Carax angol nyelvű, Annette című zenés filmjével kezdődik július 6-án a 74. cannes-i fesztivál - jelentette be hétfőn Thierry Frémaux fesztiváligazgató a France Inter rádióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

A 100 éve született Cziffra György előtt tiszteleg Balázs János

Először lép a hazai közönség elé ImprovisArt című szólóestjével Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, aki koncertjével az improvizációra épülő romantikus hagyományt szeretné megidézni.
Klasszikus hír

„A klasszikus zene a feleségem, a jazz a szeretőm” - Gyenyisz Macujev a Müpa Home műsorán

Április 22-én a kivételes tehetségű orosz zongorista Gyenyisz Macujev ad online koncertet a Müpa Home közönségének, de ezúttal nem a klasszikus zenei repertoárjának darabjai lesznek hallhatók, hanem megvillantva könnyedebb oldalát, exkluzív jazz-koncerttel jelentkezik.
Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Klasszikus nekrológ

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.