Klasszikus

Jótékonysági hangverseny

2007.03.16. 00:00
Ajánlom
Az idén 100 éves Baár-Madas Református Gimnázium, Általános iskola és Diákotthon javára ad zongorahangversenyt Mezei Pál április 14-én a Fasori Református Templomban. A szólóest során Bach, Mozart és Chopin művei csendülnek fel.

Mezei Pál zongoraművész 1967-ben született Budapesten. 7 éves korában saját indíttatásból kezdett el zongorázni, majd egy év elteltével már megjelent a koncertpódiumon. Tanulmányait középszinten a Kecskeméti Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában, az utolsó évben a Budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta. 1990-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zongora szakán, ahol Kemenes András, Rados Ferenc és Wagner Rita növendéke volt. 2004-ben szerezte meg második diplomáját Kerek Ferenc tanítványaként a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar zongora szakán. Több mesterkurzuson is továbbmélyítette tudását, amelyek közül a legjelentősebbek a Cziffra György által tartott képzések voltak.

Két ízben indult versenyen: 1984-ben az Országos Szakközépiskolai Zongoraversenyen, ahol III. helyezést ért el, és 1985-ben a Pécsi Nemzetközi Tábor kamarazenei versenyén, amelyen első helyezett lett. Korrepetitorként oktatott és kamarazenét tanított 6 éven keresztül a Győri Zeneművészeti Főiskolán, majd két évig a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán. Az önálló előadásokon túl szívesen játszik kamarazenét, valamint rendszeresen fellép a Magyar Állami Operaház szólóénekeseivel. 1998-ban a Pécsett rendezett Országos Szakközépiskolai Fuvolaversenyen a legjobb kísérő különdíját kapta meg, 2000-ben mint kamaramuzsikust Fisher Annie előadóművészi ösztöndíjban részesítették. Három évig Németországban élt, ahol számos koncertet adott. Szólistaként és kamaraművészként járt még Ausztriában, Svájcban, Belgiumban, Olaszországban, és Nagy-Britanniában. Repertoárja széles körű, a barokk zenétől a kortárs muzsikáig terjed a kamarazene-irodalom műveit is beleértve.

(2007. április 14. 19:00, Fasori Református Templom - Jótékonysági koncertje a Baár-Madas Református Gimnázium, Általános iskola és Diákotthon javára - J.S.Bach: G-dúr francia szvit, BWV 816; Mozart: a-moll szonáta, K 310; Chopin: h-moll szonáta, op. 58; km.: Mezei Pál zongoraművész - támogatói jegyek 1000, 2000, 3000 és 5000 Ft-os darabáron megvásárolhatók a Baár-Madas gazdasági hivatalában, valamint a 212-1494/123,157-es számon igényelhetők.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.