Klasszikus

Jótékonysági koncert az idősekért

2005.09.08. 00:00
Ajánlom
Egy Kolozsváron létrehozandó öregotthonért ad jótékonysági koncertet a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara szeptember 15-én 19:30-kor a Zeneakadémia Nagytermében. A Kovács László vezette együttes Beethoven D-dúr hegedűversenyét és VI. “Pastoral” szimfóniáját játssza, a versenymű szólistája Béres Melinda kolozsvári hegedűművész lesz.

Kolozsváron két magyar öregotthon működik, amelyek összesen huszonkét idős ember ellátását biztosítják. Az igény ennél sokkal nagyobb: hosszú várakozó listák bizonyítják, hogy sok idős embernek megoldatlan a helyzete. A Farkas Utcai Református Gyülekezet egy negyvenöt férőhelyes öregotthont létesítene a városban egy új imaházzal együtt, ehhez azonban anyagi támogatásra van szükség.

A Kolozsvár–Belvárosi Református Egyházközség lelkipásztora, Balázs Attila 2005 elején kérte fel a Magyar Rádió Ének- és Zenekarát, hogy jótékonysági koncertekkel segítse a terv megvalósítását. Az együttesek az ügy mellé álltak: május folyamán már tartottak két jótékonysági koncertet Erdélyben. A szeptember 15-i hangversenyre a belépés díjtalan, a Kolozsvár–Belvárosi Református Egyházközség vezetősége azonban szívesen fogad adományokat az öregotthon létrehozására.

A rendezvény fővédnöke Harragh Péter, a Magyar Parlament alelnöke, védnökök: Dr. Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke és Dr. Papp Géza, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Klasszikus

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Klasszikus

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hollywood

Gustavo Dudamel csillagot kapott a Hollywoodi Hírességek Sétányán

Ráadásul John Williams azt mondta rá, hogy egy géniusz.
Klasszikus galéria

Ismerd meg a fényképészt, aki utánozhatatlan fotókat készít klasszikus zenészekről

Vízben ázó cselló, fegyverként használt fagottok, a térben eltévedt vonósnégyes. Nikolaj Lund fotóművészete minden, csak nem unalmas.
Klasszikus hír

Ők kaptak KÓTA-díjat idén

Erdei Péter, Szabó Dénes és Fekete Gyula is KÓTA-díjat kapott. Mutatjuk a teljes listát!
Klasszikus hír

Lajtha-díjjal tüntették ki Balog József zongoraművészt

Balog József zongoraművész vehette át a Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját a magyar kultúra napján Budapesten, a Bartók Rádió Lajtha-emlékkoncertjén.
Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.