Klasszikus

Jótékonysági koncerthétvége

2003.02.21. 00:00
Ajánlom
Valóságos jótékonysági koncertsorozat lesz a hétvégén a Zeneakadémián: szombaton 11-kor és 13 órakor harmadik éve rendezik meg a gyerekeknek szóló farsangi koncertet, vasárnap délután 4-kor a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők, este pedig a vak és gyengén látó gyerekek javára adnak hangversenyeket neves művészek.

A szombati farsangi koncert több-éves hagyomány már, a gyerekeknek szóló eseményre a Magyar Villamos Művek Rt. támogatásának köszönhetően a belépés díjtalan. Saint-Saens: Az állatok farsangja című műve áll ezúttal is a középpontban, és a szervezők reményei szerint a közönség lelkes részvételének köszönhetően az idén is jelentős menynyiségű játék gyűlik össze a hátrányos helyzetű gyermekek részére.

Vasárnap délután a Magyar Hospice Alapítvány támogatására lépnek fel neves hazai művészek. Az 1967-ben Angliában indult hospice mozgalom lényege egy, a már csak tüneti kezelésben részesített rosszindulatú daganatos betegek testi és lelki szenvedéseinek enyhítésére kialakított rendszer, mely a humánus kezelést, az emberi méltóság megőrzését tartja elsődlegesnek. Célja, hogy a gyógyíthatatlan betegségekben szenvedők életük utolsó szakaszát lehetőleg fájdalommentesen, de tiszta tudattal, szellemi és lelki erejük birtokában élhessék.

A koncert házigazdája Presser Gábor, aki többek között Debussy-darabot játszik az Amadinda ütőegyüttessel. Rajtuk kívül fellép még Klukon Edit és Ránki Dezső (Debussy: A faun délutánja, Ravel: Bolero), Gulyás Dénes és Vigh Andrea (Virágénekek, John Thomas: The Mistrels Adieu), Szakcsi Lakatos Béla, az egyes zenei blokkok között pedig Esterházy Péter tart felolvasást. A jótékonysági hangversenyt az Amadinda ütőegyüttes polinéz tradicionális zenével zárja.

A vasárnap esti koncert bevételéből a szervezők a főként vak és gyengén látó gyerekek oktatását támogató Fabini Teofil János Alapítvány munkáját szeretnék segíteni. Az est első felében Németh Tamás, a Bartók Béla zenei szakközépiskola tanára előbb az Ungaria zongoranégyessel, majd Perényi Miklós gordonkaművésszel játszik (műsoron Brahms-, Händel-, Mozart-, illetve Schumann-művek, közreműködik Szluka Lídia). A második részben pedig Érdi Tamás zongoraművész áll a középpontban, aki Chopin: g-moll balladája után Rolla Jánossal Mozart e-moll zongora-hegedű szonátáját, majd Bogányi Gergellyel Schubert f-moll fantáziáját adja elő.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.