Klasszikus

Jótékonysági operagála világsztárokkal

2004.02.09. 00:00
Ajánlom
Love, Blood and Fire (Szerelem, vér és tűz) címmel ad ma este jótékonysági gálát a kanadai fellépéssorozatáról nemrégiben hazatért Sümegi Eszter az Erkel Színházban. A gálaest bevételét a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika Trajcs András Olivér Alapítványa kapja, amely leukémiás gyermekek gyógykezelését segíti. Az énekesnő társaságában Giuseppe Giacomini és Lukács László lép pódiumra, a koncerten a MÁV Szimfonikus Zenekar Dénes István vezényletével működik közre.

Az est egyben lemezbemutató hangverseny is, hiszen a koncert programjában az énekesnő azonos című, nemrégiben megjelent CD-jéről számos operarészlet kapott helyet, s az érdeklődők Puccini: Tosca, Verdi: Aida és Trubadúr, valamint Wagner: Tannhauser és A bolygó hollandi című operáinak áriáit, duettjeit hallgathatják meg. Sümegi Eszter 1992-ben nyerte meg a philadelphiai Pavarotti Énekversenyt, s azóta rendszeresen szerepel külföldön is. A Magyar Állami Operaház egyik vezető szoprán énekese, repertoárján például olyan főhősnők szerepelnek, mint Aida, Tosca, Desdemona, Nedda, Leonora vagy Mimi. 2003. szeptemberében Kanadában a Tosca főszerepét énekelte, idén májustól pedig Budapesten, a Katharina Wagner által rendezendő Lohengrinben alakítja Elzát.

Már az elmúlt hét folyamán Budapestre érkezett Giuseppe Giacomini - a legjelentősebb dalszínházak (a Scala, a Metropolitan, a Covent Garden, a Staatsoper és a veronai Aréna) ünnepelt sztárja, aki egyike a világ legjobb tenoristáinak. Óriási sikert aratott Bellini, Puccini, Verdi, Donizetti, Giordano és Mascagni műveinek tolmácsolásával, de a kritikusok szerint ő a legjobb Radames, Kalaf, Cavaradossi és Sámson is. A mester nem először lép színpadra magyar közönség előtt: első ízben 1986-ban, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon rendezett Aida-előadásban énekelte Radames áriáit. Később még további két alkalommal utazott Budapestre, akkor a Toscában és a Manon Lescaut-ban lépett színre, és - mint mondja - különleges tisztelettel gondol a magyar operisták két kiemelkedő tehetségű dívájára, Marton Évára és Tokody Ilonára.

Giacomini énekesi tanulmányait Elena Fava Ceriati irányításával kezdte Padovában, első szerepe Pinkerton volt Puccini Pillangókisasszony című operájában, amelyet 1966-ban, Vercelliben hallhatott tőle a közönség. A következő években Turidduként Pármában, Des Grieux szerepében pedig Modenában aratott sikert. Külföldön elsőként Berlinben mutatkozott be, majd Lisszabon, Bécs és München közönségét is meghódította. Az olasz opera fellegvárába, Milánóba 1974-ben kapott meghívást, ahol A végzet hatalma Alvaróját alakította. A sikert igazolja, hogy Giacomini azóta is a Scala egyik állandó vendégművésze, de a nápolyi Teatro San Carlóban, a torinói Teatro Reggióban, valamint a pármai Teatro Reggióban szintén rendszeresen színpadra lép. A Scala után aztán sorra következtek a világ legnagyobb dalszínházai: a Metropolitan-ben szintén A végzet hatalmában, Alvaro szerepét énekelte, a londoni Covent Gardenban, 1980-ban Puccini egyik ritkábban játszott művében, A nyugat lányában mutatkozott be, 1987-ben pedig Houstonban, Cherubini Médeájában lépett színpadra. Egyik leghíresebb szerepét, az Otellót szintén a tengerentúlon, New Orleansban énekelte először. A veronai Arénában 1978 és 1996 között minden nyáron elénekelhette Radames szerepét Verdi Aidájában.

Giacomini énekművészetét kritikusai szerint többek között hangja sötét színezete és drámai ereje teszi különlegessé, ezért megtalálható repertoárján Bellini, Puccini, Verdi, Donizetti és Mascagni szinte valamennyi jelentős tenor-szerepe, miközben egyike az utolsó nagy olasz tenoristáknak, akik Wagner Lohengrinjét is elénekelték. Bár számos díj és elismerés fémjelzi hosszú pályafutását, ennek ellenére Giuseppe Giacomini a nagyközönség előtt még mindig nem annyira ismert, mint ahogyan azt tehetsége és alakításainak kivételesen magas színvonala indokolná. Vasárnap este sajtóbeszélgetésen fogadta a mester a magyar újságírókat, ez alkalommal fejtette ki az opera műfajához fűződő, különlegesen mély viszonyát, de még szívesebben beszélt az évtizedekre visszanyúló tapasztalatáról. "A művészetnek szentelt hosszú idő, a gyakorlás, az örökös tanulás a titka mindennek. Ezek nélkül lehetetlen lenne mind különlegesebb színekkel, érzésekkel, érzelmekkel gazdagítani az örökbecsű operák dallamait." Giacomini az elmúlt évtizedekben közel negyven szerepet énekelt el, ám nem minden művet tartott repertoárján - folyamatosan körülbelül tizenöt zenedráma egy-egy szerepéből naprakész a mester. Elmesélte, nem könnyen azonosul a kortárs operák világával. "A modern művek teljesen más világot jelentenek számomra, szinte idegenek nekem. Azonban nagyon izgalmas kihívásnak találom, ha operaritkaságokat szólaltathatok meg." A művész 1981-ben például Donizetti Fausta című operájában énekelt Bruson partnereként, 1993-ban pedig Frankfurtban Leoncavallo A mediciek című művének tenor főszerepét hallhatták előadásában. Manapság inkább gálaesteken, koncerteken lép fel szívesen, dalszínházi rendezésekben egyre ritkábban vállal szerepet.

Mint mondja, a koncertek közül is csak a szívéhez igazán közel álló felkérésekre válaszol igennel. "Egyre megfontoltabban gondolkodom az éneklésről: bár igazán szerencsések a génjeim, vigyáznom kell a hangomra. Az operisták karrierjét elsősorban a vokális adottságok határozzák meg, a fizikai készenlét és az ember mentális állapota azonban már az énekesen múlik. Ha e három tényezőről egyszerre gondoskodom, esélyt adok magamnak arra, hogy még jó néhány évig azt a teljesítményt nyújtsam a színpadon, amit a közönség elvár tőlem."

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Tarolt a Pilátus Milánóban

A legjobb női főszereplő Hámori Ildikó lett.
Klasszikus

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Vizuál

Ritka filmfelvételeken Rodin, Monet, Renoir és Degas

Láttad már Monet-t miközben vízililiomokat fest a kertjében, vagy Roden-t kőfaragás közben? Az 1915-ben készült felvételeken a művészettörténet meghatározó francia alakjait láthatjuk.
Színház

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.
Vizuál

A Töki 70 éves lett, és még mindig csak a szőnyegét akarja

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját Jeff Bridges Oscar-díjas amerikai színész, akiről kollégái, barátai azt mondják, a világ legkedvesebb, leglazább embere. Nem csoda, hiszen ő a Töki.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.