Klasszikus

Jövő héten Barokk Fesztivál

2004.08.05. 00:00
Ajánlom
Augusztus 13-án, 14-én és 15-én rendezik meg Győrben a hagyományos, ám új névvel jelentkező Barokk Esküvő Történelmi Ünnepi Játékokat.

Szeretnénk bekapcsolódni a nemzetközi történelmi fesztiválok sorába, ezért idén már olyan új névvel jelentkeztünk, amely pontosan fedi a programokat, azt, hogy a barokk esküvő és rendezvényei a XVII. - XVIII. század teljes kultúrtörténetét felidézik a tánctól és az ételektől a ruhákon át a hajdani legendákig – mondta Keglovich Ferencné a fesztivált szervező Családi Intézet igazgatója.

A három nap alatt a hagyományos barokk szerenád, barokk ügyességi torna és a korabeli esküvői ceremónia mellett újdonságok is várják a látogatókat. Idén először rendezik meg például a kakaskukorékoló versenyt, amelyen bárki részt vehet és hallathatja hangját. Az ötlet a győri vár visszavételéhez kötődő vaskakas legendára épül: a törökök úgy vélték, hogy a magyarok akkor foglalják vissza a győri várat, ha a torony tetején lévő vaskakas megszólal.

A fesztiválon megelevenedik a középkori győri piac is, ahol a vásári forgatagban régi játékokkal és kézműves mesterségekkel ismerkedhetnek a látogatók, a szórakozásról pedig vásári komédiások gondoskodnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.