Klasszikus

Jövő héten kezdődik a Budapesti Őszi Fesztivál

2003.10.06. 00:00
Ajánlom
Immár tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre október 17. és november 2. között a Budapesti Őszi Fesztivál, Magyarország legnagyobb, a különböző kortárs művészeti ágakat összefogó fesztiválja. Ebben az évben új, modern arculattal jelentkezik, Budapest legkülönbözőbb helyszínein.

A fesztivál szervezését 2003 márciusától végző Kovalik Balázs művészeti vezető elmondta, az új arculattal határozottabb lépéseket kívánnak tenni a fiatalok felé, s tágítani kívánják a kortárs művészeti produkciók körét. Lehetőséget kívánnak biztosítani az ismeretséggel nem rendelkező alkotók számára a bemutatkozásra, ugyanakkor kiemelt figyelmet fordítanak a fesztivál külföldi megismertetésének is.

Az idei programsorozat különleges helyszíneken kínál meglepő rendezéseket, egyedi látásmódú produkciókat, az OFF programok keretében pedig igazi fesztiválhangulatot ígér Budapest utcáin. Ez utóbbi keretében pillanatokra megjelenő performanszokkal találkozhatunk majd városszerte: koncert-kommandók, DJ-k és színészek bukkannak fel váratlanul.

A BÖF zenei eseményeinek sorában fellép Steve Reich az Amadinda Ütőegyüttes és az UMZE Kamarazenekar közreműködésével, a világhírű Arditti Quartet, valamint az Orchester der Pannonischen Philharmonie és a svájci Trio Animae. Itt lesz a frankofón területek két leghíresebb jazz-zenésze, Louis Sclavis (a Liszt Ferenc Zenekarral) és Erik Truffaz (saját kvartettjével). A Budapest Jazz Orchestra vendége lesz Peter Erskine: a közös improvizációnak a NEO együttes is közreműködője lesz.

Már bezárt mozikban (Híradó, Átrium) lép fel a Brass int he Five Gererd Buque-vel, valamint itt látható majd Lendvay Kamilló: A tisztességtudó utcalány című operájának előadása Mundruczó Kornél rendezésében. Szintén különleges helyen, a Rudas Fürdő törökfürdőjében hangzik el Ligeti György hat Nonsense madrigálja. Sáry László lemezbemutató koncertjére az MTA dísztermében kerül sor.

Különböző táncprodukciók, performanszok, valamint irodalmi programok mellett ismét megrendezik a Soros Stúdiószínházi napokat, továbbá Villanások... címmel a BÖF saját filmfesztivált indít. Az OFF Fesztivál keretében fotópályázatra kerül sor, a BÖF pedig nagyszabású képzőművészeti fesztivált indít PONT ITT MOST címmel, melynek eredményhirdetése egy év múlva lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.
Könyv

Vámos Miklós: Prűd lelkűek legyenek óvatosak ezzel a könyvvel

Az új évben is folytatódik a Fidelio.hu-n Vámos Miklós sorozata, amelyben a népszerű író megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Bakos Gyöngyi Nyolcszáz utca gyalog című első kötetét ajánlja. Gondolataira a könyv szerzője reagál.
Színház

100 éve született Foxi Maxi és Frédi magyar hangja, Csákányi László

1921. január 13-án született Csákányi László, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, aki a papi hivatást feladva vált a magyar színjátszás kiemelkedő alakjává.
Színház

Elhunyt Vass Gábor színész

Évtizedekig dolgozott színházban, a legtöbben viszont orgánumát ismerik: ő volt Sean Connery és Bruce Willis magyar hangja. Hatvannégy éves volt.
Színház

Rangos nemzetközi fesztiválon látható Székely Kriszta Nóra-rendezése

A Katona József Színház előadása a Lessingtage Digital online fesztiválon szerepel. A közvetítés – az eseményre meghívott többi produkcióhoz hasonlóan – bárki számára ingyenesen követhető lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar

Egy december 23-i hivatalos értesítést szerint legkésőbb 2021. május 31-én megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar – tudta meg a Zene-Kar.hu. A levél szerint az ügy mögött Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének döntése áll, aki Alapítói Határozatában ezt a dátumot jelölte meg.
Klasszikus zenehallgatás

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.
Klasszikus hír

Sir Simon Rattle otthagyja Londont

Személyes okokkal indokolja, hogy 2023-ban távozik a Londoni Szimfonikusok éléről, és a müncheni Bajor Rádiózenekarnál folytatja a neves brit karmester.
Klasszikus ajánló

A Goldberg-variációkkal lép színpadra a fiatal Berecz Mihály

Berecz Mihály zongoraművész ad szólóestet január 12-én az MVM Koncertek - A Zongora sorozatban. Az online követhető esten Johann Sebastian Bach Goldberg-variációk című műve hangzik el.
Klasszikus ajánló

Idén is folytatódnak a Müpa ingyenes online közvetítései

A nehézségek ellenére a Müpa számtalan digitális fejlesztést, új programokat valósított meg a 2020-as évben - mondta Káel Csaba vezérigazgató. Koncertjeik továbbra is élőben, ingyenesen követhetők az intézmény online platformjain.