Klasszikus

Jövő héten kezdődik a Budapesti Őszi Fesztivál

2003.10.06. 00:00
Ajánlom
Immár tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre október 17. és november 2. között a Budapesti Őszi Fesztivál, Magyarország legnagyobb, a különböző kortárs művészeti ágakat összefogó fesztiválja. Ebben az évben új, modern arculattal jelentkezik, Budapest legkülönbözőbb helyszínein.

A fesztivál szervezését 2003 márciusától végző Kovalik Balázs művészeti vezető elmondta, az új arculattal határozottabb lépéseket kívánnak tenni a fiatalok felé, s tágítani kívánják a kortárs művészeti produkciók körét. Lehetőséget kívánnak biztosítani az ismeretséggel nem rendelkező alkotók számára a bemutatkozásra, ugyanakkor kiemelt figyelmet fordítanak a fesztivál külföldi megismertetésének is.

Az idei programsorozat különleges helyszíneken kínál meglepő rendezéseket, egyedi látásmódú produkciókat, az OFF programok keretében pedig igazi fesztiválhangulatot ígér Budapest utcáin. Ez utóbbi keretében pillanatokra megjelenő performanszokkal találkozhatunk majd városszerte: koncert-kommandók, DJ-k és színészek bukkannak fel váratlanul.

A BÖF zenei eseményeinek sorában fellép Steve Reich az Amadinda Ütőegyüttes és az UMZE Kamarazenekar közreműködésével, a világhírű Arditti Quartet, valamint az Orchester der Pannonischen Philharmonie és a svájci Trio Animae. Itt lesz a frankofón területek két leghíresebb jazz-zenésze, Louis Sclavis (a Liszt Ferenc Zenekarral) és Erik Truffaz (saját kvartettjével). A Budapest Jazz Orchestra vendége lesz Peter Erskine: a közös improvizációnak a NEO együttes is közreműködője lesz.

Már bezárt mozikban (Híradó, Átrium) lép fel a Brass int he Five Gererd Buque-vel, valamint itt látható majd Lendvay Kamilló: A tisztességtudó utcalány című operájának előadása Mundruczó Kornél rendezésében. Szintén különleges helyen, a Rudas Fürdő törökfürdőjében hangzik el Ligeti György hat Nonsense madrigálja. Sáry László lemezbemutató koncertjére az MTA dísztermében kerül sor.

Különböző táncprodukciók, performanszok, valamint irodalmi programok mellett ismét megrendezik a Soros Stúdiószínházi napokat, továbbá Villanások... címmel a BÖF saját filmfesztivált indít. Az OFF Fesztivál keretében fotópályázatra kerül sor, a BÖF pedig nagyszabású képzőművészeti fesztivált indít PONT ITT MOST címmel, melynek eredményhirdetése egy év múlva lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Modigliani napi száz rajzot is készített, de ugyanilyen tempóban meg is semmisítette műveit

1920. január 24-én, alig 36 évesen hunyt el Amedeo Modigliani olasz festő, szobrász. A szegénységben élő művész jellegzetes elnyújtott alakjai ma már csillagászati összegekért kelnek el az árveréseken.
Vizuál

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Könyv

Bartis Attilának adják a Bartók Imre által visszautasított Térey-díjat

Ezzel az író lesz a 45. Térey-ösztöndíjas, miután Bartók nem kívánt élni az ösztöndíj kínálta lehetőséggel - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szerdán.
Klasszikus

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.
Zenés színház

Világhírű baritonunk – 80 éves Miller Lajos

A hetvenes években aratta első komoly sikereit az Operaház színpadán, és baritonszerepekben sokak szívébe belopta magát. Európa és Amerika legrangosabb operaházaiban énekelt, az utóbbi években pedig a magyar vidéken szervezett koncerteket. Miller Lajost köszöntjük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemez

Nicola Benedetti is fellép a Grammy-átadón

A skót hegedűművész is ott lesz január 26-án az egyik legnagyobb zenei díj átadóján. Az is lehet, hogy kap valamit.
Klasszikus hír

Bionikus kesztyűben újra képes zongorázni a brazil zongoraművész

Több mint 20 év után ismét képes mindkét kezével zongorázni Joao Carlos Martins brazil zongoraművész, Johann Sebastian Bach zenéjének egyik legnevesebb előadója.
Klasszikus hír

Tabea Zimmermann brácsaművész az idei Siemens-díj nyertese

Az elismerés nem csekély, negyedmillió eurós pénzjutalommal is jár.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kraszna László klarinétművész, tanár

Halálhírét a Snétberger Zenei Tehetség Központ közölte, ahol az utóbbi években tanított. Korábban az Állami Hangversenyzenekar művésze volt, ő alapított a Budapesti Klarinétegyüttest.
Klasszikus Nők a zenében

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.