Klasszikus

Jövő héten kezdődik a Budapesti Őszi Fesztivál

2003.10.06. 00:00
Ajánlom
Immár tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre október 17. és november 2. között a Budapesti Őszi Fesztivál, Magyarország legnagyobb, a különböző kortárs művészeti ágakat összefogó fesztiválja. Ebben az évben új, modern arculattal jelentkezik, Budapest legkülönbözőbb helyszínein.

A fesztivál szervezését 2003 márciusától végző Kovalik Balázs művészeti vezető elmondta, az új arculattal határozottabb lépéseket kívánnak tenni a fiatalok felé, s tágítani kívánják a kortárs művészeti produkciók körét. Lehetőséget kívánnak biztosítani az ismeretséggel nem rendelkező alkotók számára a bemutatkozásra, ugyanakkor kiemelt figyelmet fordítanak a fesztivál külföldi megismertetésének is.

Az idei programsorozat különleges helyszíneken kínál meglepő rendezéseket, egyedi látásmódú produkciókat, az OFF programok keretében pedig igazi fesztiválhangulatot ígér Budapest utcáin. Ez utóbbi keretében pillanatokra megjelenő performanszokkal találkozhatunk majd városszerte: koncert-kommandók, DJ-k és színészek bukkannak fel váratlanul.

A BÖF zenei eseményeinek sorában fellép Steve Reich az Amadinda Ütőegyüttes és az UMZE Kamarazenekar közreműködésével, a világhírű Arditti Quartet, valamint az Orchester der Pannonischen Philharmonie és a svájci Trio Animae. Itt lesz a frankofón területek két leghíresebb jazz-zenésze, Louis Sclavis (a Liszt Ferenc Zenekarral) és Erik Truffaz (saját kvartettjével). A Budapest Jazz Orchestra vendége lesz Peter Erskine: a közös improvizációnak a NEO együttes is közreműködője lesz.

Már bezárt mozikban (Híradó, Átrium) lép fel a Brass int he Five Gererd Buque-vel, valamint itt látható majd Lendvay Kamilló: A tisztességtudó utcalány című operájának előadása Mundruczó Kornél rendezésében. Szintén különleges helyen, a Rudas Fürdő törökfürdőjében hangzik el Ligeti György hat Nonsense madrigálja. Sáry László lemezbemutató koncertjére az MTA dísztermében kerül sor.

Különböző táncprodukciók, performanszok, valamint irodalmi programok mellett ismét megrendezik a Soros Stúdiószínházi napokat, továbbá Villanások... címmel a BÖF saját filmfesztivált indít. Az OFF Fesztivál keretében fotópályázatra kerül sor, a BÖF pedig nagyszabású képzőművészeti fesztivált indít PONT ITT MOST címmel, melynek eredményhirdetése egy év múlva lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.