Klasszikus

Jövőre tavaszi nosztalgia-fesztivál

2004.04.27. 00:00
Ajánlom
Magas látogatottsággal zajlott az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál - az eladott jegyek közel 210 millió forintot hoztak a Fesztiválközpont kasszájába. Ugyanakkor ez koránt sem jelenti azt, hogy az eseménysorozat nyereséges volt - hangzott el a fesztivált értékelő keddi sajtótájékoztatón. Zimányi Zsófia igazgató elmondása szerint a bevételek közel fele (43,63%) állami és fővárosi támogatás, a kiadások nagyobb részét szponzoroktól kapott összegekből és a jegybevételből tudták kifizetni. A költségek felét a fellépő művészek gázsija jelentette, dologi kiadásra az összes költség 20, reklámra 24, terembérre 8 százalékát költötték. Öt éve vezették be az internetes jegyeladást, mely nem várt sikerrel működik, idén a jegyek 14,1%-át a világhálón kötötték le a nézők.

A belépőket egyébként hagyományosan a Tavaszt Karácsonyra akció keretében kezdték el értékesíteni, ennek sikerére jellemző, hogy a márciusban kezdődő fesztivál rendezvényeire decemberig az összes jegy 71%-a elkelt. Negyvenezer műsorfüzet mellett nyolcvan féle szórólap és a Súgó magazin 120 ezres példányszámú különkiadása népszerűsítette a programokat, a színlapokat húsz főiskolásból álló csapat juttatta el a nézőkhöz. A Tavaszi Fesztivál hivatalos honlapját negyedmillió alkalommal keresték fel. A művészeti felhozatal gazdagságáról tanúskodik, hogy a fesztivál ideje alatt 132 magyar és 65 vendégművész lépett fel Budapesten, a táncháztalálkozón két és fél ezren vettek részt és öt ősbemutatót tartottak.

Jövőre a 25. Budapesti Tavaszi Fesztivált rendezik a fővárosban, melynek legjelentősebb rendezvénye a Chicagói Szimfonikus Zenekar fellépése lesz Daniel Barenboim és Pierre Boulez közreműködésével. Fellépnek majd a Birminghami Szimfonikusok, a Dán Királyi Balett, műsorra tűzik Mosonyi Mihály operájának ősbemutatóját, valamint Orbán György egy új szerzeményét is - amennyiben elkészül tavaszra a mű. Nosztalgiával emlékeznek majd a fesztivál negyedszázados évfordulójára, több olyan művészt (King's Singers, I musici di Roma) hívnak meg, akik nagy sikerrel vettek részt a korábbi programokban. A megszokott és közkedvelt Vendégünk egy város sorozat ezentúl nem csak vidéki városokat mutat be (2005-ben Debrecent), de az uniós csatlakozás miatt kiegészül, és jövőre már egy-egy tartományt is vendégül lát - elsőként Alsó-Sziléziát. A Piazzolla-estekhez hasonlóan jövőre a Ravel Boleróját dolgozzák fel zenekarok és táncegyüttesek különböző formában. Az idei Őszi Fesztiválról megtudtuk, hogy a Nemzeti Kulturális Alapprogram egyetlen forinttal sem támogatja a rendezvényt - az emiatt, és az áfatörvény változása miatt kiesett bevételeket szponzori pénzekkel próbálják pótolni. Emiatt kétséges, hogy a világszínvonalú Holland Nemzeti Balett előadása látható lesz-e a rendezvényen. Ugyanakkor a hollandiai magyar évad miatt a holland állam is részt vállal bizonyos programok költségeiből. Zimányi Zsófia elmondta a sajtótájékoztatón, hogy a kulturális minisztérium azért nem járul hozzá a kortárs művészetek legnagyobb seregszemléjének költségeihez, mert a látogatók száma nem éri el az 50.000 főt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.