Klasszikus

Jövőre tavaszi nosztalgia-fesztivál

2004.04.27. 00:00
Ajánlom
Magas látogatottsággal zajlott az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál - az eladott jegyek közel 210 millió forintot hoztak a Fesztiválközpont kasszájába. Ugyanakkor ez koránt sem jelenti azt, hogy az eseménysorozat nyereséges volt - hangzott el a fesztivált értékelő keddi sajtótájékoztatón. Zimányi Zsófia igazgató elmondása szerint a bevételek közel fele (43,63%) állami és fővárosi támogatás, a kiadások nagyobb részét szponzoroktól kapott összegekből és a jegybevételből tudták kifizetni. A költségek felét a fellépő művészek gázsija jelentette, dologi kiadásra az összes költség 20, reklámra 24, terembérre 8 százalékát költötték. Öt éve vezették be az internetes jegyeladást, mely nem várt sikerrel működik, idén a jegyek 14,1%-át a világhálón kötötték le a nézők.

A belépőket egyébként hagyományosan a Tavaszt Karácsonyra akció keretében kezdték el értékesíteni, ennek sikerére jellemző, hogy a márciusban kezdődő fesztivál rendezvényeire decemberig az összes jegy 71%-a elkelt. Negyvenezer műsorfüzet mellett nyolcvan féle szórólap és a Súgó magazin 120 ezres példányszámú különkiadása népszerűsítette a programokat, a színlapokat húsz főiskolásból álló csapat juttatta el a nézőkhöz. A Tavaszi Fesztivál hivatalos honlapját negyedmillió alkalommal keresték fel. A művészeti felhozatal gazdagságáról tanúskodik, hogy a fesztivál ideje alatt 132 magyar és 65 vendégművész lépett fel Budapesten, a táncháztalálkozón két és fél ezren vettek részt és öt ősbemutatót tartottak.

Jövőre a 25. Budapesti Tavaszi Fesztivált rendezik a fővárosban, melynek legjelentősebb rendezvénye a Chicagói Szimfonikus Zenekar fellépése lesz Daniel Barenboim és Pierre Boulez közreműködésével. Fellépnek majd a Birminghami Szimfonikusok, a Dán Királyi Balett, műsorra tűzik Mosonyi Mihály operájának ősbemutatóját, valamint Orbán György egy új szerzeményét is - amennyiben elkészül tavaszra a mű. Nosztalgiával emlékeznek majd a fesztivál negyedszázados évfordulójára, több olyan művészt (King's Singers, I musici di Roma) hívnak meg, akik nagy sikerrel vettek részt a korábbi programokban. A megszokott és közkedvelt Vendégünk egy város sorozat ezentúl nem csak vidéki városokat mutat be (2005-ben Debrecent), de az uniós csatlakozás miatt kiegészül, és jövőre már egy-egy tartományt is vendégül lát - elsőként Alsó-Sziléziát. A Piazzolla-estekhez hasonlóan jövőre a Ravel Boleróját dolgozzák fel zenekarok és táncegyüttesek különböző formában. Az idei Őszi Fesztiválról megtudtuk, hogy a Nemzeti Kulturális Alapprogram egyetlen forinttal sem támogatja a rendezvényt - az emiatt, és az áfatörvény változása miatt kiesett bevételeket szponzori pénzekkel próbálják pótolni. Emiatt kétséges, hogy a világszínvonalú Holland Nemzeti Balett előadása látható lesz-e a rendezvényen. Ugyanakkor a hollandiai magyar évad miatt a holland állam is részt vállal bizonyos programok költségeiből. Zimányi Zsófia elmondta a sajtótájékoztatón, hogy a kulturális minisztérium azért nem járul hozzá a kortárs művészetek legnagyobb seregszemléjének költségeihez, mert a látogatók száma nem éri el az 50.000 főt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Vizuál

Itt a Kisasszonyok előzetese Meryl Streeppel és Emma Watsonnal

Igazi sztárparádés feldolgozás érkezik Luisa May Alcott klasszikusából.
Klasszikus

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Tánc

Egyik rabszolgaságból a másikba

Az Út a királyi operába című portréfilm lehetett volna negédes mese egy mulatt fiúról, aki a világon elsőként táncolhatta sötét bőre ellenére Rómeót. Szerencsére azonban Icíar Bollaí rendezőnek – Carlos Acosta produceri jelenléte mellett – sikerült megmutatnia, hogy sötétség nélkül nincs fény.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.
Klasszikus ajánló

Éjszaka még az ékszerek is varázslatosabbak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 24-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Börcsök Annával, Deák Andreával, Hont Angélával és ifj. Kovács Antallal.
Klasszikus ajánló

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Klasszikus kritika

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Klasszikus gyász

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.