Klasszikus

Jubilál a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny

2011.04.06. 20:19
Ajánlom
Idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját a rangos megmérettetés. A legszebb pillanatokat április 8-9-én rendezvénysorozat keretében idézik fel.

A versenyt Debrecen város 600 éves évfordulóján rendezték meg először, 1961. augusztus 15-20. között. Egyszeri alkalomnak indult, hiszen akkor még senki sem lehetett biztos a folytatásban. Azóta ötven éve „szól az ének" a cívisvárosban, melyre az áprilisi kétnapos rendezvény keretében emlékeznek. Színpadra lépnek azon Debrecen városában működő énekkarok, melyek versenyzőként is részvevői voltak a korábbi rendezvénynek és a fennmaradt tárgyi és fotódokumentumokból kiállítást rendeznek, melynek anyagát nyomtatott formában is közreadják. Az évfordulós események csúcspontja lesz az az ünnepi hangverseny, mely tulajdonképpen az 1961. augusztus 15-én lezajlott megnyitó díszhangverseny rekonstrukciója. Akkor előbb kortárs magyar zeneszerzők „a cappella" művei hangzottak el a Debreceni Kodály Kórus előadásában, Gulyás György vezényletével, majd a második részben Szokolay Sándor: Istar pokoljárása című oratóriumának bemutatója következett.

Április 9-én a Kölcsey Központban Pad Zoltán vezényletével a Kodály Kórus az elmúlt ötven év kórusterméséből nyújt áttekintést, azokból a darabokból melyet Debrecen városa rendelt magyar komponistáktól. Az est második részben ismét megszólal a  „csipkerózsika-álmot" alvó Szokolay-alkotás. Az idén 80 éves, Kossuth-díjas zeneszerző, Szokolay Sándor egy babiloni legenda nyomán született Weöres Sándor versre komponálta nagyszabású oratóriumát. Szokolay opuszának „újrafelfedezése" komoly művészi tett lesz, mert az egykor (külföldön is) nagy sikert aratott darab évtizedek óta nem hangzott el, felvétel sem készült belőle. Az évfordulók aktualitása mellett külön rangot ad az eseménynek, hogy a karmesteri feladatokat az egyik legtekintélyesebb magyar muzsikus, Kocsis Zoltán a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója vállalta.

"Vivat, crescat, floreat!" - az 50 éves a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny ünnepi gálakoncertje

2011. április 9. 19:00 Kölcsey Központ
Debreceni Tavaszi Fesztivál

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Veszélyben van a szimfonikus zenekar intézménye?

Számos veszély fenyegeti a szimfonikus zenekarokat, de ha túlélik, az biztos, hogy a jövő zenekara nem olyan lesz, mint a mai. Fischer Iván szerint ideje megreformálni a zenekarok működését, hogy megfeleljen a következő generációk korszakának.
Klasszikus

Rácz Ödön nagybőgős rekordot döntött A dongóval

Rimszkij-Korszakov eredetileg hegedűre és zongorára írt darabját már majd' minden hangszercsoport képviselői eljátszották, most egy extra gyors nagybőgő verziót mutatunk. Videó!
Vizuál

Sikerfilmek unalmas leírásai

Kitalálod, melyik filmet foglalták össze a netezők egyetlen mondatban? A jellemzésekben csak valós információk szerepelnek - abból viszont a lehető legérdektelenebbek.
Zenés színház

Élő közvetítések sorozata New York-i Metropolitan Operából

Tizenkét élő közvetítésből álló sorozatot indít a New York-i Metropolitan Opera (MET) festői európai és amerikai helyszínekről olyan világsztárok szereplésével, mint Anna Netrebko, Diana Damrau vagy Jonas Kaufmann.
Színház

Idén is vár kicsiket és nagyokat a balatonszárszói Csukás Színház

Sorban érkeznek a szárszói teátrumba az elismert művészek és a minőségi gyerekprogramok.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Domingo fia írta a Virtuózok új évadának főcímzenéjét

A spanyol zeneszerző egy hollywoodi stílusú, erőteljes és nemes, klasszikus dallamot komponált a műsorhoz.
Klasszikus lemezajánló

„Rondo alla Mambo!” – Mi lett volna, ha Mozart Kubában születik?

A Mozart y Mambo című lemez egy berlini kürtművész és egy kubai ifjúsági zenekar szerelemprojektje, amelyben a zenélés öröme köt össze két világot.
Klasszikus ajánló

Ismét lesz OrgonaPont koncertsorozat és Orgonák éjszakája

Augusztusban tizenkét városban rendezi meg a Filharmónia Magyarország az OrgonaPont koncertsorozatot, augusztus 8-án pedig második alkalommal tartják meg az Orgonák éjszakáját.
Klasszikus galéria

Koncertek erdőben és tavon

A hétvégén több szabadtéri koncertet is adtak. Gyönyörű képeket mutatunk az eseményekről készült galériánkban.
Klasszikus rácz ödön

Rácz Ödön nagybőgős rekordot döntött A dongóval

Rimszkij-Korszakov eredetileg hegedűre és zongorára írt darabját már majd' minden hangszercsoport képviselői eljátszották, most egy extra gyors nagybőgő verziót mutatunk. Videó!