Klasszikus

Jubilál a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny

2011.04.06. 20:19
Ajánlom
Idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját a rangos megmérettetés. A legszebb pillanatokat április 8-9-én rendezvénysorozat keretében idézik fel.

A versenyt Debrecen város 600 éves évfordulóján rendezték meg először, 1961. augusztus 15-20. között. Egyszeri alkalomnak indult, hiszen akkor még senki sem lehetett biztos a folytatásban. Azóta ötven éve „szól az ének" a cívisvárosban, melyre az áprilisi kétnapos rendezvény keretében emlékeznek. Színpadra lépnek azon Debrecen városában működő énekkarok, melyek versenyzőként is részvevői voltak a korábbi rendezvénynek és a fennmaradt tárgyi és fotódokumentumokból kiállítást rendeznek, melynek anyagát nyomtatott formában is közreadják. Az évfordulós események csúcspontja lesz az az ünnepi hangverseny, mely tulajdonképpen az 1961. augusztus 15-én lezajlott megnyitó díszhangverseny rekonstrukciója. Akkor előbb kortárs magyar zeneszerzők „a cappella" művei hangzottak el a Debreceni Kodály Kórus előadásában, Gulyás György vezényletével, majd a második részben Szokolay Sándor: Istar pokoljárása című oratóriumának bemutatója következett.

Április 9-én a Kölcsey Központban Pad Zoltán vezényletével a Kodály Kórus az elmúlt ötven év kórusterméséből nyújt áttekintést, azokból a darabokból melyet Debrecen városa rendelt magyar komponistáktól. Az est második részben ismét megszólal a  „csipkerózsika-álmot" alvó Szokolay-alkotás. Az idén 80 éves, Kossuth-díjas zeneszerző, Szokolay Sándor egy babiloni legenda nyomán született Weöres Sándor versre komponálta nagyszabású oratóriumát. Szokolay opuszának „újrafelfedezése" komoly művészi tett lesz, mert az egykor (külföldön is) nagy sikert aratott darab évtizedek óta nem hangzott el, felvétel sem készült belőle. Az évfordulók aktualitása mellett külön rangot ad az eseménynek, hogy a karmesteri feladatokat az egyik legtekintélyesebb magyar muzsikus, Kocsis Zoltán a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója vállalta.

"Vivat, crescat, floreat!" - az 50 éves a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny ünnepi gálakoncertje

2011. április 9. 19:00 Kölcsey Központ
Debreceni Tavaszi Fesztivál

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.