Klasszikus

Jubilál a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny

2011.04.06. 20:19
Ajánlom
Idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját a rangos megmérettetés. A legszebb pillanatokat április 8-9-én rendezvénysorozat keretében idézik fel.

A versenyt Debrecen város 600 éves évfordulóján rendezték meg először, 1961. augusztus 15-20. között. Egyszeri alkalomnak indult, hiszen akkor még senki sem lehetett biztos a folytatásban. Azóta ötven éve „szól az ének" a cívisvárosban, melyre az áprilisi kétnapos rendezvény keretében emlékeznek. Színpadra lépnek azon Debrecen városában működő énekkarok, melyek versenyzőként is részvevői voltak a korábbi rendezvénynek és a fennmaradt tárgyi és fotódokumentumokból kiállítást rendeznek, melynek anyagát nyomtatott formában is közreadják. Az évfordulós események csúcspontja lesz az az ünnepi hangverseny, mely tulajdonképpen az 1961. augusztus 15-én lezajlott megnyitó díszhangverseny rekonstrukciója. Akkor előbb kortárs magyar zeneszerzők „a cappella" művei hangzottak el a Debreceni Kodály Kórus előadásában, Gulyás György vezényletével, majd a második részben Szokolay Sándor: Istar pokoljárása című oratóriumának bemutatója következett.

Április 9-én a Kölcsey Központban Pad Zoltán vezényletével a Kodály Kórus az elmúlt ötven év kórusterméséből nyújt áttekintést, azokból a darabokból melyet Debrecen városa rendelt magyar komponistáktól. Az est második részben ismét megszólal a  „csipkerózsika-álmot" alvó Szokolay-alkotás. Az idén 80 éves, Kossuth-díjas zeneszerző, Szokolay Sándor egy babiloni legenda nyomán született Weöres Sándor versre komponálta nagyszabású oratóriumát. Szokolay opuszának „újrafelfedezése" komoly művészi tett lesz, mert az egykor (külföldön is) nagy sikert aratott darab évtizedek óta nem hangzott el, felvétel sem készült belőle. Az évfordulók aktualitása mellett külön rangot ad az eseménynek, hogy a karmesteri feladatokat az egyik legtekintélyesebb magyar muzsikus, Kocsis Zoltán a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója vállalta.

"Vivat, crescat, floreat!" - az 50 éves a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny ünnepi gálakoncertje

2011. április 9. 19:00 Kölcsey Központ
Debreceni Tavaszi Fesztivál

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.
Klasszikus

Kezdődik a Kodály Művészeti Fesztivál Kecskeméten

Számos hangverseny, kiállítás, filmvetítés, táncszínházi előadás, bábopera és térzene is várja az érdeklődőket a hétfőn kezdődő Kodály Művészeti Fesztiválon Kecskeméten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Sok Bachot hallhat majd a Veszprémi Régizenei Napokon

Idén is a veszprémvölgyi jezsuita templom lesz a Veszprémi Régizenei Napok helyszíne, ami július 22-én kezdődik, és öt napon át tart.
Klasszikus ajánló

Beethoven Tajvanon

Tajpeji zenekar érkezik a Duna Palotába, hogy Beethoven Sors-szimfóniája mellett klasszikus tajvani zeneszerzők műveiből játszanak.
Klasszikus orgona

Egy este a hangszerek királynőjével: jön az Orgonák Éjszakája

Első alkalommal lesz olyan, hogy Orgonák Éjszakája. Mégpedig július 20-án, országszerte, és a Filharmónia Magyarország szervezésében.
Klasszikus ajánló

Légy világsztárok tanítványa!

A Fesztivál Akadémia egyik elsődleges célja a jövő muzsikusainak nevelése, ezért a programok között központi szerepet kapnak az előadások, a mesterkurzusok és a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny. A verseny július 17-én kezdődik, és a nagyközönség számára is nyitott.
Klasszikus hír

Montenegróba utazik az Óbudai Danubia Zenekar

Zenehíd elnevezésű műsorával, Liszt, Bartók, Erkel, Kodály és Nina Perović műveivel a montenegrói KotorArt művészeti fesztivál vendége lesz a zenekar július 21-én, Hámori Máté művészeti vezető vezényletével.