Klasszikus

Jubilál a Budafoki Dohnányi Zenekar

2012.09.26. 14:03
Ajánlom
Húsz éves évfordulóját ünnepli a Hollerung Gábor vezette együttes, mely évad sok új kihívást tartogat a zenekar művészei számára.

A magyar zenei élet egyik kiemelkedő résztvevője tavaly több mint 55.000 fizető nézővel büszkélkedhetett és ezzel az egyik legkeresettebb zenekar volt hazánkban, továbbá költségvetésük több mint 40%-át saját maguk termelték ki, ami mindenképpen különleges teljesítmény Magyarországon. A jubileumi évad alkalmából megismerhetik a zenekar sokszínűségét: a szólisták között üdvözölhetjük Harsányi Elina koncertmestert, Szepesi Bence klarinét szólamvezetőt, Tóth Bálint kürt szólamvezetőt, Kőházi Edit oboa szólamvezetőt, a teljes ütő szólamot, de lesznek olyan zenekari tagok is, akiket új oldalukról mutatkoznak be. Berán Gábor egy karmester nélküli hangversenyen hangversenymesterként irányítja a zenekart, Véghelyi Márk hegedűs és Kanyó Dávid fuvolista pedig karmesterként fog bemutatkozni. 

Az Universitas sorozat a közönség kívánságára új helyszínre, a MOM Kulturális Központba költözik, ahol korszerű környezetben kedves, hozzáértő munkatársak várják a zenekart és a hallgatóságot. A Művészetek Palotájában rendezett Zene plusz... bérletük műsorába kimondottan olyan műveket válogattak, amelyeknél a megszólaló zenékhez valamely társművészet (film, tánc, színház, animáció) társul. A sorozatból természetesen nem maradhat ki a film: az első előadás a zene és film kapcsolatára helyezi a hangsúlyt. A hangverseny első felében Händel Izrael Egyiptomban című oratóriumának Exodus részét, azaz a tíz csapást hallhatják, amely zeneműrészlet képszerűségével jól egészíti ki a filmzenés második részt. 

Szokás szerint más műfajokba is elkalandoznak majd: lesz megint Cinemusic a Klasszik Rádióval, majd egy karácsonyi utazásra hívják az érdeklődőket Szulák Andreával. A zenekar látható-hallható lesz a Művészetek Palotája sorozataiban is, valamint a Papp László Sportarénában Havasi Balázzsal, ismét lesz nagyszabású, ezúttal komoly-komolytalan újévi hangversenyük, ahol ezúttal a zenei sziporka játssza a főszerepet, a jubileumot pedig egy nagyszabású hangversennyel ünnepelik 2013. április 8-án.

Ravel: Bolero - részlet, km.: Budafoki Dohnányi Zenekar, vez.: Hollerung Gábor

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.