Klasszikus

Jubilál a Hangszerészképző Iskola

2011.04.12. 07:10
Ajánlom
A 20 éves Hangszerészképző Iskola jubileumi rendezvénysorozatot szervez az Iparművészeti Múzeumban. Az eseményen nagyszabású hangszerkiállítással, előadásokkal, pódiumbeszélgetésekkel és záróhangversennyel ünnepel a magyar hangszerésztársadalom.

Az Iparművészeti Múzeum dísztermében, május 20-21-22. között rendezett eseményes gyerekprogram is lesz: a legifjabb látogatók készíthetnek kisebb hangszereket. Lendvai Tamást, a Zeneakadémia Hangszerészképző Iskolájának igazgatóját idézve: "A Zene Világnapja mellett megjelölünk egy napot, a Hangszerek Napját, hagyományteremtő kezdeményezésként. A zenei élet három fő tartóoszlopa a zeneszerző, az előadó és a háttérbe szorult hangszer, illetve készítője. Ezzel az ünnepel változtatni kívánunk a helyzeten." Az esemény célja, hogy reflektorfénybe helyezze a hangszerészetet, a hangszereket és a szűkebb szakmai és a szélesebb közvélemény számára ismertté tegye a magyar hangszerészet értékeit. Bartók, Kodály és Liszt országában hozzájuk méltó hangszerész mesterek alkottak, többek között Beregszászy, Nemessányi, Schunda és Stowasser nemzetközi szinten is maradandó és korszakalkotó eredményeket mutattak fel. Ezen eredményekhez szükség volt a közegre, az elismerésre és az elfogadásra, ennek a hagyományait kívánja az ünnep lefektetni. 

A programon "Hangszerekkel a zene szolgálatában" címmel kerekasztal beszélgetésen ismert zenészek, hangszerészek keresik a hangszerészet helyét a zenei életben. A hangszerészettel kapcsolatos elméleti és történeti jellegű kérdésekről a szélesebb közvélemény számára is érthető és izgalmas előadásokat tartanak neves előadók. A mára már híressé vált sorozat, a Hangszercsodák egyik előadását hallhatja meg a közönség Mandel Róberttől, a theorba- és lantcsembalóról beszél Romanek Tihamér, hangszerakusztikai kutatásokról tart előadást Dr. Pap János, Szerényi Béla és Istvánfi Balázs a népi hangszerekről tartanak ismertetőt, az eseményen világhírű cremonai hangszerkészítő vendéget is várnak. Az ünnepi hangversenyen elhangzó gondolatokon keresztül középpontba kerül a 20 éves Hangszerészképző Iskola, a Hangszerek Napja, a kiállításon a közönségszavazatok alapján "A legszebb hangszer" oklevél átadására is sor kerül. A záró koncerten megszólal a legendás theorbacsembaló egy viola de gambával, szöghegedű, jazz együttes, hárfa, tekerő és más hangszerek kívétel nélkül neves művészek előadásában. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.