Klasszikus

Jubilál a Máv Szimfonikus Zenekar

2005.05.17. 00:00
Ajánlom
Fennállásának hatvanadik évfordulója alkalmából ünnepi hangversenyt ad a Máv Szimfonikus Zenekar Gál Tamás vezényletével május 20-án 19:30-tól a Nemzeti Hangversenyteremben. A koncerten fellép Tokody Ilona, Kováts Kolos és Jandó Jenő is.

„A MÁV-nak feladata mindazt szállítani, ami az ország felépítéséhez szükséges. Miért ne szállítson a MÁV kultúrát is? Adna a zenekarnak egy hálókocsit, egy kocsit a hangszerek szállítására, esetleg technikusokat egy nagyobb dobogó felállítására, hogy szabadtéri hangversenyeket is lehessen rendezni…” Szőke Tibor, a MÁV Szimfonikus Zenekar alapító karmesterének visszaemlékezései szerint e szavakkal indította útjára a Magyar Államvasutak saját zenekarát 1945 tavaszán Varga László, a Vasút akkori elnök-vezérigazgatója.

Ennek az eseménynek ünnepelte hatvanadik évfordulóját 2005. május 1-jén a MÁV Szimfonikus Zenekar (illetve, ahogy külföldön ismerik, a Budapest Concert Orchestra). Ez az egyetlen hivatásos szimfonikus zenekar a világon, amelyet egy ország állami vasúttársasága – a Magyar Államvasutak Részvénytársaság – alapított és működtet.

Elsőként a vasutasok fúvós zenekara alakult meg, amely 1945. május 1-jén már részt vett az ünnepi felvonuláson. Állástalanul maradt, a frontról hazatért hivatásos muzsikusok csatlakozása révén hamarosan szimfonikus zenekarrá alakult az együttes, amely az 1912-ben született Szőke Tibor fáradhatatlansága és hozzáértése révén igen hamar elérte a koncertképes színvonalat. Egy évvel az alapítás után, 1946 őszén a zenekar megkezdte első bérleti hangversenyévadát a Zeneakadémia nagytermében, és azóta minden évben ott rendezi sorozatait. 1947 novemberében a bécsi Musikvereinssaalban Bartók Cantata profana és Kodály Psalmus Hungaricus című művét adta elő a MÁV Szimfonikus Zenekar.

Szőke Tibor nem elégedett meg ennyivel. Az Állami Operaház és a MÁV Szimfonikusok együttműködésével létrehozta a Gördülő Operát, amely 1946-tól 1954-ig több mint ötszáz előadást tartott szerte az országban. A zenekar 1954 után is járta hazánkat: az Országos Filharmónia szervezésében felnőtt és ifjúsági hangversenyek százain szerepelt.

Amikor létrejöttek a nagy vidéki zenekarok, a MÁV Szimfonikusok tevékenységének súlypontja Budapestre és külföldre helyeződött át. Hosszú éveken át ez az együttes játszott a Margitszigeti Szabadtéri Színpad legendás operaelőadásain, amelyeken igazi világsztárok is közreműködtek. Az együttes meghívást kapott több igen rangos külföldi fesztiválra (Tours, Tesszaloniki, Bécsi Ünnepi Hetek, Lourdes-i Húsvéti Fesztivál); öt éven keresztül volt az Assisi Fesztivál állandó zenekara, ahol szintén világhírű szólisták és karmesterek voltak a partnerei. E fesztivál keretében II. János Pál pápa nyári rezidenciáján, Castel-Gandolfóban is játszott. Rendszeresen vendégszerepelt az amsterdami Concertgebouw-ban, fellépett Stuttgartban a Liederhalle, Münchenben pedig a Gasteig-Philharmonie hangversenytermeiben.

1995-ben, a MÁV támogatásával a zenekar megünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját. Az azóta eltelt tíz év alatt az együttes tizenegy CD-t készített. Több hangversenyre sikerült megnyernie a világhírű orosz karmestert, Jurij Szimonovot, és ismét együtt dolgozhatott Kobayashi Ken Ichiro-val is. A legjelentősebb év 1997 volt: ekkor kezdődött az együttműködés Rudas Tibor amerikai hangversenyrendező irodájával, amelynek eredményeképpen a zenekar eljutott Japánba, Libanonba, számos európai nagyvárosba, majd az így szerzett hírnév nyomán Hong-Kongba és a Kínai Népköztársaságba is. A „Három tenor” legendás személyiségeivel, José Carreras-szal, Placido Domingóval és Luciano Pavarottival a közös, nagy tokiói koncerten kívül – melyet James Levine, a New York-i Metropolitan Operaház főzeneigazgatója vezényelt – önálló gálaesteken is fellépett az együttes, Pavarottival nem kevesebb, mint öt alkalommal. Kiri Te Kanawa is a zenekar partnere volt; ennek az együttműködésnek volt köszönhető a híres szoprán hangversenye a Budapesti Tavaszi Fesztiválon 2002-ben, ugyancsak a MÁV Szimfonikusok közreműködésével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.