Klasszikus

Jubilál a Máv Szimfonikus Zenekar

2005.05.17. 00:00
Ajánlom
Fennállásának hatvanadik évfordulója alkalmából ünnepi hangversenyt ad a Máv Szimfonikus Zenekar Gál Tamás vezényletével május 20-án 19:30-tól a Nemzeti Hangversenyteremben. A koncerten fellép Tokody Ilona, Kováts Kolos és Jandó Jenő is.

„A MÁV-nak feladata mindazt szállítani, ami az ország felépítéséhez szükséges. Miért ne szállítson a MÁV kultúrát is? Adna a zenekarnak egy hálókocsit, egy kocsit a hangszerek szállítására, esetleg technikusokat egy nagyobb dobogó felállítására, hogy szabadtéri hangversenyeket is lehessen rendezni…” Szőke Tibor, a MÁV Szimfonikus Zenekar alapító karmesterének visszaemlékezései szerint e szavakkal indította útjára a Magyar Államvasutak saját zenekarát 1945 tavaszán Varga László, a Vasút akkori elnök-vezérigazgatója.

Ennek az eseménynek ünnepelte hatvanadik évfordulóját 2005. május 1-jén a MÁV Szimfonikus Zenekar (illetve, ahogy külföldön ismerik, a Budapest Concert Orchestra). Ez az egyetlen hivatásos szimfonikus zenekar a világon, amelyet egy ország állami vasúttársasága – a Magyar Államvasutak Részvénytársaság – alapított és működtet.

Elsőként a vasutasok fúvós zenekara alakult meg, amely 1945. május 1-jén már részt vett az ünnepi felvonuláson. Állástalanul maradt, a frontról hazatért hivatásos muzsikusok csatlakozása révén hamarosan szimfonikus zenekarrá alakult az együttes, amely az 1912-ben született Szőke Tibor fáradhatatlansága és hozzáértése révén igen hamar elérte a koncertképes színvonalat. Egy évvel az alapítás után, 1946 őszén a zenekar megkezdte első bérleti hangversenyévadát a Zeneakadémia nagytermében, és azóta minden évben ott rendezi sorozatait. 1947 novemberében a bécsi Musikvereinssaalban Bartók Cantata profana és Kodály Psalmus Hungaricus című művét adta elő a MÁV Szimfonikus Zenekar.

Szőke Tibor nem elégedett meg ennyivel. Az Állami Operaház és a MÁV Szimfonikusok együttműködésével létrehozta a Gördülő Operát, amely 1946-tól 1954-ig több mint ötszáz előadást tartott szerte az országban. A zenekar 1954 után is járta hazánkat: az Országos Filharmónia szervezésében felnőtt és ifjúsági hangversenyek százain szerepelt.

Amikor létrejöttek a nagy vidéki zenekarok, a MÁV Szimfonikusok tevékenységének súlypontja Budapestre és külföldre helyeződött át. Hosszú éveken át ez az együttes játszott a Margitszigeti Szabadtéri Színpad legendás operaelőadásain, amelyeken igazi világsztárok is közreműködtek. Az együttes meghívást kapott több igen rangos külföldi fesztiválra (Tours, Tesszaloniki, Bécsi Ünnepi Hetek, Lourdes-i Húsvéti Fesztivál); öt éven keresztül volt az Assisi Fesztivál állandó zenekara, ahol szintén világhírű szólisták és karmesterek voltak a partnerei. E fesztivál keretében II. János Pál pápa nyári rezidenciáján, Castel-Gandolfóban is játszott. Rendszeresen vendégszerepelt az amsterdami Concertgebouw-ban, fellépett Stuttgartban a Liederhalle, Münchenben pedig a Gasteig-Philharmonie hangversenytermeiben.

1995-ben, a MÁV támogatásával a zenekar megünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját. Az azóta eltelt tíz év alatt az együttes tizenegy CD-t készített. Több hangversenyre sikerült megnyernie a világhírű orosz karmestert, Jurij Szimonovot, és ismét együtt dolgozhatott Kobayashi Ken Ichiro-val is. A legjelentősebb év 1997 volt: ekkor kezdődött az együttműködés Rudas Tibor amerikai hangversenyrendező irodájával, amelynek eredményeképpen a zenekar eljutott Japánba, Libanonba, számos európai nagyvárosba, majd az így szerzett hírnév nyomán Hong-Kongba és a Kínai Népköztársaságba is. A „Három tenor” legendás személyiségeivel, José Carreras-szal, Placido Domingóval és Luciano Pavarottival a közös, nagy tokiói koncerten kívül – melyet James Levine, a New York-i Metropolitan Operaház főzeneigazgatója vezényelt – önálló gálaesteken is fellépett az együttes, Pavarottival nem kevesebb, mint öt alkalommal. Kiri Te Kanawa is a zenekar partnere volt; ennek az együttműködésnek volt köszönhető a híres szoprán hangversenye a Budapesti Tavaszi Fesztiválon 2002-ben, ugyancsak a MÁV Szimfonikusok közreműködésével.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.