Klasszikus

Jubilál a Sebő-együttes

2004.01.20. 00:00
Ajánlom
Különleges koncertre készül a Sebő-együttes: harminc évvel ezelőtt alakult meg a társulat, amelynek tagjai „feltámasztották” az énekelt vers műfaját, és részt vállaltak a táncházmozgalom elindításában is. Ennek alkalmából nagyszabású, a régi és az új generációkat is felvonultató koncertet adnak a Petőfi Csarnokban 24-én, szombat este fél nyolctól.

A hetvenes évek elején többek között Sebő Ferenc kezdeményezésére indult el a hazai táncházmozgalom: az élő magyar népzene, népdal hiányát felismerve, 1972-ben először csak zenészeknek, táncosoknak, koreográfusoknak szerveztek egy zárt körű klubot Pesten. Ez olyan sikeres lett, hogy alig néhány év múlva már tanfolyamokat hirdettek, és az egész országban, sőt, a határokon túl is elindultak a táncházak.

Ezzel egy időben egy másik régi műfajt is feltámasztottak: az énekelt verset. A szájhagyomány és az írott hagyaték felkutatásával koncertjeiken felelevenítették azt a több száz évvel ezelőtti kort, amikor a verseket, történeteket még énekelve adták elő. Természetesen régi hangszereken játszottak, és igyekeztek megfejteni a régi írásjeleket, kottákat, reprodukálni a régies előadásmódot. Repertoárjukon a régi nagy klasszikusok, mint Balassi Bálint, Csokonai Vitéz Mihály vagy Horatius versei mellett a későbbi korok költői is szerepelnek: előadnak József Attila-, Nagy László-, Szécsi Margit-, Weöres Sándor-műveket is. Természetesen a kortársak sem maradhatnak ki, mint Csiki László, Határ Győző, Mesterházi Mónika, Takács Zsuzsa, Tóth Krisztina, Várady Szabolcs vagy Varró Dániel.

A szombati koncert érdekessége, hogy egyszerre lép színpadra az eredeti és a jelenlegi felállású együttes. Eredetileg az alapító Sebő Ferenc mellett Halmos Béla, Sebestyén Márta, Éri Péter, Koltay Gergely és Nagy Albert játszott, akik idővel máshol folytatták zenészi pályájukat. Ma Sebő Ferenc Barvich Ivánnal, Orczi Gézával és Perger Lászlóval játszik együtt.

A koncerten a legfiatalabb generációt Palya Bea képviseli. A fiatal énekesnő gyermekkora óta vonzódik a magyar népzenéhez, és emellett szívesen foglalkozik a bolgár, a cigány, a török és indiai népzenével. Szívesen dolgozik olyan formációkban, társulatokban, amelyek keverik az egyes műfajokat. 2000-ben kapott meghívást a Sebő-együttesbe, amelynek azóta is tagja. Évek óta tagja a fiatal népzenészekből álló Kárpátia zenekarnak, amely szintén fellép a Petőfi Csarnokban.

A fél nyolckor kezdődő, háromórás koncerten az elmúlt harminc év legszebb, mára klasszikussá vált dalai és persze újdonságok is elhangzanak, majd a Fonó Zenekar tart táncházat hajnalig.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.