Klasszikus

Jubilál a Sebő-együttes

2004.01.20. 00:00
Ajánlom
Különleges koncertre készül a Sebő-együttes: harminc évvel ezelőtt alakult meg a társulat, amelynek tagjai „feltámasztották” az énekelt vers műfaját, és részt vállaltak a táncházmozgalom elindításában is. Ennek alkalmából nagyszabású, a régi és az új generációkat is felvonultató koncertet adnak a Petőfi Csarnokban 24-én, szombat este fél nyolctól.

A hetvenes évek elején többek között Sebő Ferenc kezdeményezésére indult el a hazai táncházmozgalom: az élő magyar népzene, népdal hiányát felismerve, 1972-ben először csak zenészeknek, táncosoknak, koreográfusoknak szerveztek egy zárt körű klubot Pesten. Ez olyan sikeres lett, hogy alig néhány év múlva már tanfolyamokat hirdettek, és az egész országban, sőt, a határokon túl is elindultak a táncházak.

Ezzel egy időben egy másik régi műfajt is feltámasztottak: az énekelt verset. A szájhagyomány és az írott hagyaték felkutatásával koncertjeiken felelevenítették azt a több száz évvel ezelőtti kort, amikor a verseket, történeteket még énekelve adták elő. Természetesen régi hangszereken játszottak, és igyekeztek megfejteni a régi írásjeleket, kottákat, reprodukálni a régies előadásmódot. Repertoárjukon a régi nagy klasszikusok, mint Balassi Bálint, Csokonai Vitéz Mihály vagy Horatius versei mellett a későbbi korok költői is szerepelnek: előadnak József Attila-, Nagy László-, Szécsi Margit-, Weöres Sándor-műveket is. Természetesen a kortársak sem maradhatnak ki, mint Csiki László, Határ Győző, Mesterházi Mónika, Takács Zsuzsa, Tóth Krisztina, Várady Szabolcs vagy Varró Dániel.

A szombati koncert érdekessége, hogy egyszerre lép színpadra az eredeti és a jelenlegi felállású együttes. Eredetileg az alapító Sebő Ferenc mellett Halmos Béla, Sebestyén Márta, Éri Péter, Koltay Gergely és Nagy Albert játszott, akik idővel máshol folytatták zenészi pályájukat. Ma Sebő Ferenc Barvich Ivánnal, Orczi Gézával és Perger Lászlóval játszik együtt.

A koncerten a legfiatalabb generációt Palya Bea képviseli. A fiatal énekesnő gyermekkora óta vonzódik a magyar népzenéhez, és emellett szívesen foglalkozik a bolgár, a cigány, a török és indiai népzenével. Szívesen dolgozik olyan formációkban, társulatokban, amelyek keverik az egyes műfajokat. 2000-ben kapott meghívást a Sebő-együttesbe, amelynek azóta is tagja. Évek óta tagja a fiatal népzenészekből álló Kárpátia zenekarnak, amely szintén fellép a Petőfi Csarnokban.

A fél nyolckor kezdődő, háromórás koncerten az elmúlt harminc év legszebb, mára klasszikussá vált dalai és persze újdonságok is elhangzanak, majd a Fonó Zenekar tart táncházat hajnalig.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Vizuál

Budapest legmesésebb tetőteraszai

A Budapest100 csodája, hogy kinyitsz egy átlagos kaput a bulinegyed közepén és besétálsz egy 1800-as években épült ház ősfás udvarába. Vagy kijutsz egy tetőre és új perspektívát kapsz az egész városról. Galéria!
Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Klasszikus

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.
Színház

A két pápa – Magyarországon először a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós igazi színászlegendákkal állítja színpadra XVI. Benedek és Ferenc pápa különleges kapcsolatát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.
Klasszikus hír

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.
Klasszikus magazin

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zeneelmélet

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.