Klasszikus

Jubilál a Sebő-együttes

2004.01.20. 00:00
Ajánlom
Különleges koncertre készül a Sebő-együttes: harminc évvel ezelőtt alakult meg a társulat, amelynek tagjai „feltámasztották” az énekelt vers műfaját, és részt vállaltak a táncházmozgalom elindításában is. Ennek alkalmából nagyszabású, a régi és az új generációkat is felvonultató koncertet adnak a Petőfi Csarnokban 24-én, szombat este fél nyolctól.

A hetvenes évek elején többek között Sebő Ferenc kezdeményezésére indult el a hazai táncházmozgalom: az élő magyar népzene, népdal hiányát felismerve, 1972-ben először csak zenészeknek, táncosoknak, koreográfusoknak szerveztek egy zárt körű klubot Pesten. Ez olyan sikeres lett, hogy alig néhány év múlva már tanfolyamokat hirdettek, és az egész országban, sőt, a határokon túl is elindultak a táncházak.

Ezzel egy időben egy másik régi műfajt is feltámasztottak: az énekelt verset. A szájhagyomány és az írott hagyaték felkutatásával koncertjeiken felelevenítették azt a több száz évvel ezelőtti kort, amikor a verseket, történeteket még énekelve adták elő. Természetesen régi hangszereken játszottak, és igyekeztek megfejteni a régi írásjeleket, kottákat, reprodukálni a régies előadásmódot. Repertoárjukon a régi nagy klasszikusok, mint Balassi Bálint, Csokonai Vitéz Mihály vagy Horatius versei mellett a későbbi korok költői is szerepelnek: előadnak József Attila-, Nagy László-, Szécsi Margit-, Weöres Sándor-műveket is. Természetesen a kortársak sem maradhatnak ki, mint Csiki László, Határ Győző, Mesterházi Mónika, Takács Zsuzsa, Tóth Krisztina, Várady Szabolcs vagy Varró Dániel.

A szombati koncert érdekessége, hogy egyszerre lép színpadra az eredeti és a jelenlegi felállású együttes. Eredetileg az alapító Sebő Ferenc mellett Halmos Béla, Sebestyén Márta, Éri Péter, Koltay Gergely és Nagy Albert játszott, akik idővel máshol folytatták zenészi pályájukat. Ma Sebő Ferenc Barvich Ivánnal, Orczi Gézával és Perger Lászlóval játszik együtt.

A koncerten a legfiatalabb generációt Palya Bea képviseli. A fiatal énekesnő gyermekkora óta vonzódik a magyar népzenéhez, és emellett szívesen foglalkozik a bolgár, a cigány, a török és indiai népzenével. Szívesen dolgozik olyan formációkban, társulatokban, amelyek keverik az egyes műfajokat. 2000-ben kapott meghívást a Sebő-együttesbe, amelynek azóta is tagja. Évek óta tagja a fiatal népzenészekből álló Kárpátia zenekarnak, amely szintén fellép a Petőfi Csarnokban.

A fél nyolckor kezdődő, háromórás koncerten az elmúlt harminc év legszebb, mára klasszikussá vált dalai és persze újdonságok is elhangzanak, majd a Fonó Zenekar tart táncházat hajnalig.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Lábnyomot kaptak a Halhatatlanok Társulatának új tagjai

Szombat délelőtt újabb lábnyomokkal gazdagodott a Pesti Broadway az Operettszínház előtt. Az 1996-ban alapított Halhatatlanok Társulata öt év kihagyás után választott új tagokat még májusban, most pedig ünnepélyes keretek között avatták fel a díj részeként fémbe öntött lábnyomokat.
Klasszikus

Márta emlékére játszik Kurtág György

Az új felvételen Mozart-mű hallható.
Színház

Blokád alá került az SZFE Rákóczi úti épülete is

Miután Szarka Gábor pénteken előrehozott őszi szünetet rendelt el és hat órára ki akarta üríttetni a Vas és a Szentkirályi utcai épületet, a diákok sajtótájékoztatójával egy időben több hallgató átvonult az SZFE Rákóczi úti campusához, hogy ott védje a termeket.
Színház

Dragomán György parádés egyperces novellában reflektált az SZFE ügyére

A József Attila-díjas író szerint nem biztos, hogy célravezető egy exezredest kinevezni az egyetem kancellári pozíciójára. Amúgy meg ki tudja, lehet, hogy én értem félre az egyperces novellát.
Színház

A Minisztérium továbbra sem reagál az SZFE-s hallgatók követeléseire

Hétfő reggelre megmozdulást szerveztek az SZFE-s hallgatók az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szemere utcai épülete elé. A helyszínválasztás nem véletlen: ugyanis a Minisztérium közbeavatkozásával lehetne csak feloldani az egyetemi polgárság és a kuratórium között kialakult helyzetet. A tüntetésen a diákok mellett közel harminc ismert színházi és filmes alkotó kampányolt az autonóm felsőoktatás mellett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Liszt Ferenc hangversenyzongorája is hallható lesz a doborjáni Liszt-fesztiválon

A helyreállított hangszer két koncerten is megszólal az október 16. és 26. között zajló doborjáni (Raiding) Liszt-fesztiválon.
Klasszikus videó

Márta emlékére játszik Kurtág György

Az új felvételen Mozart-mű hallható.
Klasszikus videó

Lebombázott örmény templomban játszik ez a fiatal csellista

Puska helyett hangszert vett a kezébe Sevak Avanesyan, hogy a békét hirdesse a Kaukázus puskaporos hordójában.
Klasszikus ajánló

Ennyire bizarr tárgyakat még biztosan nem hallott!

Kondor Ádám darabjait mutatja be a Metrum Ensemble a BMC-ben. A cím – Bizarr tárgyak – egy pszichoanalitikus szakkifejezés.
Klasszikus ajánló

Interaktív hangszerkiállítást és konferenciát rendeznek Budapesten

Hangforrás címmel interaktív zenei és hangszertörténeti fesztivált, kiállítást és konferenciát rendeznek a budapesti Benczúr Házban november 13. és 15. között.