Klasszikus

Jubilálnak a MÁV Szimfonikusok

2015.09.02. 13:56
Ajánlom
70. évadát kezdi meg a zenekar, amely olyan vendégszólistákkal és -karmesterekkel lép fel, mint Kobayashi Ken-Ichiro, Kocsis Zoltán, Medveczky Ádám, Takács-Nagy Gábor, Héja Domonkos, Baráti Kristóf, Perényi Miklós, Adorján András és Szűcs Máté.

Csaba Péter művészeti vezető, vezető karmester szerint az elmúlt években végzett alapos, kitartó munka beérett, és a zenekar minden eddiginél magasabb színvonalon játszik. Az együttes szeptember 2-i budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy számos fiatal tehetségnek, mások mellett Devich Gergelynek, Dolfin Balázsnak, Palojtay Jánosnak és Bánfi Barnának is fellépési lehetőséget biztosítanak az új szezonban. A zenekar hangversenyei a 2015/16-os évadban is az alaprepertoáron nyugszanak, amelyet ritkán játszott művekkel fűszereznek - mondta Lendvai György ügyvezető igazgató, hozzátéve, hogy az évfordulók kapcsán Goldmark Károly és Mosonyi Mihály műveit is műsorra tűzik.

Csaba Péter

Csaba Péter

Csaba Péter elmondta, hogy az új évadban a Szőke Tibor-mesterbérlet, az Erdélyi Miklós-bérlet, a Lukács Miklós-bérlet, a Varga László-bérlet és a Festetics-bérlet koncertjei mellett lesznek kamarazenei sorozatok, Búgócsiga és Szeretethang koncertek, Zene-Tér-Kép, illetve Évszak koncertek, valamint külön hangversenyekre várják a nagyszülőket és unokáikat. A bérletsorozatok keretében összesen 54 koncertet adnak. Az évadban Kocsis Zoltán zongoraművészként és karmesterként is fellép a zenekarral: a két koncert közötti összekötő kapocs Rachmaninov, akinek Kocsis Zoltán II. zongoraversenyét játssza és II. szimfóniáját dirigálja.

Goldmark Károly hegedűversenyét Banda Ádám adja elő Medveczky Ádám vezényletével, míg Mosonyi Mihály zongoraversenyét Palojtay János szólaltatja meg Héja Domonkos vezényletével. Perényi Miklós Saint-Saëns II. gordonkaversenyét, Baráti Kristóf Glazunov a-moll hegedűversenyét adja elő a zenekarral. A Berlini Filharmonikusok brácsása, Szűcs Máté és a Münchenben élő fuvolaművész, Adorján András is fellép az együttessel, utóbbi Mozart G-dúr fuvolaversenyét szólaltatja meg.

Csaba Péter kitért arra is, hogy folytatódnak sorozataik a budapesti Olasz Kultúrintézetben és a Francia Intézetben, továbbá fellépnek a Müpában jövő év elején tartandó Mendelssohn-Schumann maratonon is. A zenekar számos bérleten kívüli koncertet is ad, melyek közül kiemelték a Mosonyi Mihály születésének 200. évfordulója alkalmából a Mátyás-templomban adandó ünnepi hangversenyt. A Magyar Művészeti Akadémia fő támogatásával megvalósuló szeptember 18-i koncerten a debreceni Kodály Kórussal és énekes szólistákkal kiegészülő együttest Medveczky Ádám vezényli.

Lendvai György elmondta, hogy a nemzetközi lemezkiadókkal, így a Sonyval és a Naxosszal való együttműködésüknek köszönhetően évente 2-3 CD-t tudnak megjelentetni. Hamarosan folytatják a bátaszéki születésű, Hollywoodban befutott filmzeneszerző, Zádor Jenő életművét bemutató lemezsorozat felvételét a negyedik lemezzel, hozzátéve, hogy az ötrészes sorozat lezárásakor lemezbemutató koncertet is terveznek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Könyv

Könyvek selejtezése miatt támadják a rendrakási szakértőt

Marie Kondo itthon is ismert módszere „forradalmasította a rendrakást”, a könyvekkel kapcsolatos tanácsai miatt azonban világszerte felháborodtak a könyvmolyok. Valóban csak azok a könyvek kellenek, amelyek örömöt hoznak az életünkbe? Vagy az irodalom ennél összetettebben működik? Tekinthető a könyv pusztán tárgynak? Kell-e selejtezni a könyveket?
Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Klasszikus interjú

„A Kárpát-medencei népzene ihletforrás számomra”

A Bartók Világverseny első helyezése után az Artisjus Junior díját is begyűjtötte Dobos Dániel. A fiatal zeneszerzőt inspirációkról, jövőbeli célokról kérdeztük bemutatkozó interjúnkban.
Klasszikus díj

Dés László és Kurtág György is az Artisjus díjazottai között

Dés László életműdíjat vehetett át, Szabó Tibor (Magna Cum Laude) az év zeneszerzője, Bérczesi Róbert (Hiperkarma) pedig az év szövegírója címet kapta meg az Artisjus 2019-es díjainak átadóján.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör márciusi programjából

Korcsolán Orsolya, Kristóf Réka, az Anima Musicae, Fejérvári Zoltán és a Mini Acoustic Trio koncertjeit ajánlja az Óbudai Társaskör márciusban.
Klasszikus virtuózok

Már lehet jelentkezni a Virtuózok ötödik évadába

A Virtuózok következő, Kamara Virtuózok elnevezésű ötödik évadába február 15-től jelentkezhetnek olyan muzsikáló csoportok, amelyekben családtagok és iskolatársak, barátok, tanár-diák kapcsolatok mutatkoznak meg a klasszikus zenén keresztül.